Γεώργιος Κάνινγκ

2015-01-10 11:52
Γράφει: Μαίρη Κάντα
 
Ο Γεώργιος Κάνινγκ  γεννήθηκε στις 11 Απριλίου 1770. Υπήρξε Βρετανός πολιτικός και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και Πρωθυπουργός.  Ας μάθουμε μερικά πράγματα για την ζωή του.
O Kάνινγκ κληρονόμησε τον τίτλο του λόρδου από τον θείο του. Φοίτησε στο Hyde-Abbey του Γουίντσεστερ και το 1788 συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από την ηλικία των 16 ετών, εξέδιδε  την λογοτεχνική εφημερίδα «Μικρόκοσμος». Το 1793 έγινε μέλος της βουλής των λόρδων και διακρίθηκε για την ευγλωττία του. Επίσης έγινε ιδιαίτερος του πρωθυπουργού Γουίλιαμ Πιτ του νεότερου. Στα 1799, υποστήριξε με τον Πιτ, την κατάργηση του δουλεμπορίου, ενώ τάχθηκε υπέρ του αγώνα θρησκευτικής ελευθερίας των Ιρλανδών καθολικών. 
Αυτό το ακανθώδες πρόβλημα ήταν ταυτόχρονα το όπλο του Τζορτζ Κάνινγκ, που το χρησιμοποίησε ως μέσο εκβιασμού για να παραμείνει στο υπουργείο, διατηρώντας την ελπίδα του εκλογικού σώματος των Ιρλανδών για ένωση. Στις 8 Ιουλίου 1800, παντρεύτηκε την κόρη του στρατηγού John Scott Balcomie, ο οποίος είχε αποκτήσει περιουσία στην Ινδία, τότε αποικία της Βρετανίας. Το 1801 ακολούθησε τον Πιτ στην αντιπολίτευση ενώ όταν ανέλαβε ξανά την εξουσία, το Μάιο του 1804, ανέλαβε την οικονομική διαχείριση του Πολεμικού Ναυτικού.
Το 1814 διορίστηκε πρέσβης στην Πορτογαλία, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο. Τον Ιούλιο του 1817 επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1821 διορίστηκε κυβερνήτης της Ινδίας. Το 1824 η Βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία από την Οθωμανική αυτοκρατορία και το 1826 ο Κάνινγκ υπέγραψε με τη Γαλλία και τη Ρωσσία συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 1827 ο Κάνινγκ σχημάτισε κυβέρνηση και προώθησε την ανεξαρτησία της Ελλάδας αλλά και τα αιτήματα των καθολικών Ιρλανδών, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του, καθώς πέθανε τρεις μήνες αργότερα από πνευμονία.