Θέλω VS Πρέπει

2014-08-28 00:55

Γράφει: Μαίρη Κάντα

 

Η κοινωνία μας δυστυχώς βασίζεται στα «πρέπει» και τα «μη». Όλη μας η ζωή βασίζεται στα αυτά. «Πρέπει», «πρέπει», «πρέπει»... Κυριευόμαστε από αυτά, συμβιβαζόμαστε με αυτά και καταλήγουμε να ζούμε με αυτά... Προγραμματισμένη ζωή μέσα σε τεράστια «πρέπει»...

 

Όλη μας η ζωή, από την γέννησή μας ακόμα, είναι προγραμματισμένη..., Γεννιέται ένα παιδί και από τις πρώτες μέρες της ζωής του, το περιβάλλον γύρω του σκέφτεται τι θα κάνει στο μέλλον. Εάν είναι κορίτσι, ο θείος λέει «α, το παιδί μας θα γίνει μία πολύ καλή νοικοκυρά», εάν είναι αγόρι ο παππούς λέει « θα γίνει καλός ποδοσφαιριστής» ή «θα γίνει καλός γιατρός». Πολλοί από εμάς έχουν παρακολουθήσει μία τέτοια συζήτηση γύρω από ένα βρέφος..

Μεγαλώνοντας το παιδί, αυξάνονται τα «πρέπει». Μερικές φορές τα «πρέπει» κρύβονται πίσω από το όνομα μίας αγάπης και ακολουθούνται από το νεαρό άτομο ασυνείδητα. «Για να σε αγαπήσει πολύ ο μπαμπάς σου, πρέπει να είσαι καλός στο ποδόσφαιρο», ένα πολύ απλό παράδειγμα.

Τα πράγματα χειροτερεύουν με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο. Εκεί τα «πρέπει» κάνουν «πάρτι» ! Είσαι καλός μαθητής; Τέλεια! Είσαι η χαρά των γονιών και των συγγενών σου. Θα τελειώσεις με άριστα το σχολείο και θα μπεις σε μία καλή πανεπιστημιακή σχολή. Θα γίνεις εξαίρετος γιατρός ή δικηγόρος! Θες , δεν θες...!

Στη περίπτωση που το παιδί έχει αντιρρήσεις, απλά δεν ακούγονται πουθενά.... Ήδη έχει μάθει να ζει με «πρέπει». Ήδη γνωρίζει ποια θα είναι η πορεία του μετά το τέλος του Λυκείου... Πανεπιστημιακή μόρφωση και μία δουλειά που «πρέπει» να κάνει για το «χατίρι» των γονιών του.

Τι γίνεται όμως με τα «θέλω» μας; Πού βρίσκονται αυτά; Δεν υπάρχουν μόνο «πρέπει» αλλά και «θέλω». Στη προσπάθεια μας να ακολουθήσουμε τα «πρέπει» αναγκαζόμαστε να «θάβουμε» τα «θέλω» μας. Τα κρύβουμε τόσο καλά από φόβο μήπως αποκαλυφτούν και αλλάξει όλη μας η ζωή. Στη κοινωνία των «πρέπει» είναι κακό να έχεις «θέλω»..

Κάποιες φορές, είμαστε «άτυχοι», δεν κρύβουμε σωστά τα «θέλω» μας και αυτά ξαφνικά εμφανίζονται στη ζωή μας. Τι γίνεται τότε; Αν για παράδειγμα, δεν θέλεις να γίνεις αυτό που άλλοι έχουν ορίσει για σένα, τι γίνεται; Αν θέλεις να ακολουθήσεις τα «θέλω» σου και όχι τα «πρέπει» που σου επιβάλλουν άλλοι;

Τα «θέλω» σου βρίσκονται εγκλωβισμένα πίσω από τεράστια «πρέπει». Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις τα «θέλω» πρέπει να σπάσεις τις αλυσίδες των «πρέπει» και να τα απελευθερώσεις. Δεν είναι εύκολο. Πολύ πιθανόν θα υπάρχουν φύλακες που θα σου ζητήσουν να μη το κάνεις. Δεν θα σε απειλήσουν, θα σου πουν μόνο «για χάρη μου ακολούθα τα πρέπει». Αν είσαι δυνατός και θαρραλέος κλείσε τα αυτιά σου και «σπάσε» τα «πρέπει».

Άρχισε να ζεις με «θέλω»! Η ζωή γίνεται τόσο όμορφη αν χρησιμοποιείς «θέλω» και όχι «πρέπει»... Τόλμησε, είμαι σίγουρη πως μπορείς!!