Σχέσεις και διαδίκτυο. Πως το διαδίκτυο επηρεάζει τις σχέσεις;

2014-08-28 00:09

Γράφει: Έλενα Καρύδη

 

Όταν ο παγκόσμιος ιστός μπήκε στη ζωή μας όλοι μας ενθουσιαστήκαμε και αφοσιωθήκαμε στην εξερεύνησή του.Στις αρχές όλη αυτή η κατάσταση έμοιαζε όπως καθετί καινούριο που ανακαλύπτεται. Κάποια στιγμή θα έμενε ως μια ανάμνηση ή ως κάτι δεδομένο που βαρεθήκαμε.Όμως ο παγκόσμιος ιστός εξελίσσεται διαρκώς ασκώντας τον μεγαλύτερο εξουσιαστικό παράγοντα στο μυαλό μας.Κάποτε τα θύματα 'ηταν λίγα και κυρίως σε συγκεκριμένη κλίμακα ηλικίας.

Πλέον , στην κρίση που βιώνουμε, το internet είναι η φθηνότερη και ευκολότερη ψυχαγωγία για όλους μας.Δεν είναι μόνο ενημέρωση και εκπαίδευση. Είναι επικοινωνία,παιχνίδι. Είναι ένας πλανήτης καταχωρημένος εκεί μέσα.Αυτός ο πλανήτης λοιπόν, που είναι πίσω από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούμε από την καρέκλα μας, έχει φέρει μεγάλο χάσμα στις μεταξύ μας σχέσεις, με το κερασάκι της τούρτας την οικονομική κρίση.Ο κόσμος έχει ξεχάσει την "άμεση" επαφή και έχει προσκολληθεί στην "ασφάλεια" της οθόνης.Όχι ότι η οθόνη είναι πάντα ασφαλής..

Όμως σίγουρα μας έχει "ξεκουράσει" σε σημείο που φτάνουμε να γίνουμε φίλοι με την μιζέρια.Έχουμε ξεχάσει να φλερτάρουμε, να αγγίζουμε, να πλησιάζουμε τον συνάνθρωπό μας με τον πιο όμορφο και φυσιολογικό τρόπο. Με θάρρος και σεβασμό. Χωρίς να κρυβόμαστε. Με ρίσκο.Στο διαδίκτυο οι επικοινωνίες είναι πανεύκολες αλλά όχι και τόσο αληθινές. Με την "αφάνεια" του βλέμματος και τον δήθεν γεμλατο αυτοπεποίθηση εαυτό μας, αφού κανείς δεν μας βλέπει, λέμε περισσότερα από ότι εννοούμε.Έχουμε βολευτεί στην απασχόληση μόνο του μυαλού μας και έχουμε επενδύσει σε ότι social media και chat υπάρχει προκειμένου να γλυτώσουμε άλλη μια face to face συνάντηση με την πραγματικότητα είτε είναι σκληρή είτε είναι όμορφη. Πάντψς σίγουρα είναι πιο αληθινή από οτιδήποτε άλλο.Ξεχάσαμε λοιπόν πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.

Τετ α τετ. Ξεχάσαμε και τον εαυτό μας κάπου κλειδωμένο.Ήρθε καιρός πια να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε την επαφή περισσότερο από ένα τζάμι και εκπαιδευμένα δάχτυλα ή από ένα ζευγάρι γυαλιά.Καιρός να βγούμε έξω με τον πραγματικό μας εαυτό και να προσεγγίσουμε ότι μας ελκύει.Κυρίως τον συνάνθρωπό μας. Με ζεστασιά πάνω απ'όλα.