Τελευταία έξοδος

2014-08-27 17:13

Γράφει: Ελίνα Λαγουδάκη

 

Νούμερο ένα ταινία με βάση την λίστα των 250 καλύτερων ταινιών της σελίδας imdb.com , και ποια είμαι εγώ για να διαφωνήσω;

Το 1994, λοιπόν, προβάλλεται για πρώτη φορά, η ταινία του Φράνκ Νταραμπόντ, «Η Τελευταία Έξοδος Της Ρίτα Χέϊγουορθ». Με τον Τιμ Ρόμπινς και τον Μόργκαν Φρίμαν στους βασικούς ρόλους, η ταινία δεν έκανε αίσθηση στο box office, αλλά έλαβε εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για 7 όσκαρ. Αν και δεν κέρδισε κανένα, θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Υπόθεση: Το 1947, ο τραπεζίτης Άντριου "Άντι" Ντιφρένς καταδικάζεται εις δις ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Στέλνεται να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή Shawshank. Εκεί θα γνωρίσει και θα γίνει φίλος με τον Έλις Μπόιντ "Ρεντ" Ρέντινγκ. Ο Ρεντ είναι γνωστός στη φυλακή στο να βρίσκει πράγματα και ο Άντι του ζητά ένα σφυρί ώστε να συνεχίσει το χόμπι στο να δημιουργεί μικρά πέτρινα πιόνα σκακιού. Αργότερα του ζητάει μία αφίσα της Ρίτα Χέιγουορθ και με το πέρασμα των χρόνων, μία αφίσα της Μέριλιν Μονρόε και της Ρακέλ Γουέλς.

Η άσχημη πραγματικότητα της φυλακής γρήγορα συστήνεται στον Άντι: ένας διεφθαρμένος διευθυντής, σαδιστικοί φύλακες και συγκρατούμενοι που είναι λίγο πιο πολιτισμένοι από τα ζώα, πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία ή να βιάσουν ώστε να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Ο Άντι όμως δεν λυγίζει. Χρησιμοποιεί τις οικονομικές του γνώσεις και κερδίζει την εύνοια του διευθυντή Νόρτον και των φυλάκων. Φτιάχνει τα βιβλία του Νόρτον για τις παράνομες εργασίες και παρακολουθεί τις επενδύσεις των περισσότερων από το προσωπικό της φυλακής. Σε αντάλλαγμα, βελτιώνει τη βιβλιοθήκη της φυλακής και φέρνει μια αξιοπρέπεια και σεβασμό στους συγκρατούμενούς του.