Γάμος και οικονομική κρίση

2014-08-28 01:09

Γράφει: Έλενα Καρύδη

 

Υπάρχουν πάντα πολλές δοκιμασίες που ένα ζευγάρι καλείται να ξεπεράσει. Για την κάθε μία υπάρχει και τρόπος να καταπολεμηθεί αν υπάρχει θέληση, αγάπη, επικοινωνία.

Πρωταγωνιστικό και δύσκολο ρόλο, στις μέρες μας, για πολλά ζευγάρια, είναι η οικονομική κρίση που δυσκολεύει τη συμβίωση.

Πολύς κόσμος έχει μείνει άνεργος ενώ σε ακόμη περισσότερους έχει γίνει μείωση των μισθών σε γελοίο ποσό, το οποίο πλέον δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά μας.

Το πιο γνωστό σενάριο είναι αυτό που όλοι μας χρεωθήκαμε διάφορους λογαριασμούς με βάση τους μισθούς που κάποτε παίρναμε. Έτσι βρεθήκαμε σε θέση να μην μπορούμε να είμαστε επιεικής στις πληρωμές μας και να θυσιάζουμε πολλές συνήθειες μας που μας ομόρφαιναν την ζωή. 

Η καθημερινότητα πλέον δεν συμβαδίζει στα θέλω του ζευγαριού. Μπορεί να ήταν συνηθισμένοι να βγαίνουν για καφέ ή φαί πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα και να κατέληξαν να μειώσουν τις εξόδους τους στη μία φορά ή και καθόλου.

Το πρώτο πράγμα που κόβεται στην οικονομική κρίση είναι οτιδήποτε αφορά ψώνια για ψυχαγωγικούς λόγους παρά από ανάγκη.

Είναι αλήθεια ότι πλέον η ψυχαγωγία του Έλληνα έχει αρκεστεί περισσότερο στο διαδίκτυο παρά οπουδήποτε αλλού ως η οικονομικότερη λύση «διασκέδασης».

Σε ένα σπίτι όπου συμβιώνει ένα παντρεμένο ζευγάρι πιθανότατα να υπάρχουν τα παραπάνω σενάρια. Οι σχέσεις δύο ανθρώπων, για να έχουν ανθεκτικότητα στην πάροδο του χρόνου, χρειάζονται σαφώς πολύ δουλειά.  

Η χειρότερη μάστιγα που κατατρώει ένα ζευγάρι είναι η γκρίνια. Κάτι το οποίο σίγουρα θα αναπτυχθεί ραγδαία αφού και οι δυο τους θα στερούνται υλικά αγαθά ή συνήθειες που είχαν κάποιο κόστος.

Μέσα από την οικονομική κρίση ήρθε η ώρα να διακρίνουμε κάποια όμορφα πράγματα που μπορούμε να θυμηθούμε ή έστω να ζήσουμε ως νέες εμπειρίες. 

Σίγουρα πολλοί από εμάς, για να μην πω όλοι μας, έχουμε ξεχάσει την μαγεία των επιτραπέζιων παιχνιδιών, την σύναξη φίλων ή οικογένειας σε ένα σπίτι για ταινία ή φαί όπου όλοι θα έχουν φέρει κάτι από το σπίτι τους, την χαρά του να χορεύεις στο σπίτι σου με τον άνθρωπο σου σε ρομαντική ατμόσφαιρα. 

Οι παλιές γενιές επιζούσαν με αυτά. Διασκέδαζαν με αυτά.

Μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει χωρίς να εκμεταλλεύεστε τα απλά πράγματα. 

Η απλότητα ξεπερνάει ακόμη και την τελειότητα.

Θυμηθείτε λοιπόν ή ζήστε χωρίς να αισθάνεστε ότι κάτι σας λείπει.

Όπου υπάρχει αγάπη όλα τα άλλα είναι περιττά.