Γιώργος Μακρής: «Η δουλειά μου έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα μου"

2015-03-09 11:22

Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Εκεί ξεκίνησε να ονειρεύεται. Από παιδί το όνειρο του ήταν ένα και μεγάλο. Να γίνει ηθοποιός. Ο Γιώργος Μακρής, αυτό το διάστημα πρωταγωνιστεί στις «Νοικοκυρές του Facebook», μία κωμωδία που ο ίδιος έχει γράψει, σκηνοθετήσει και επιμεληθεί την μουσική. Μιλώντας στο best-news.gr, δήλωσε  πως «από το 2008 στη Ελλάδα που αγωνίζομαι και ως επιχειρηματίας ζω έναν εφιάλτη. Στην Γερμανία μου φερόντουσαν σαν να ήμουν δικός τους.  Εδώ σαν μετανάστης παράνομος  που θέλουν να του κλείσουν ακόμα και την αναπνοή του σε βαζάκι και να το πετάξουν στην θάλασσα". Ακόμα, μίλησε για την παράσταση καθώς και για τον μεγαλύτερο του φόβο.

 

Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση «Νοικοκυρές του Facebook» και για το δικό σας ρόλο.

Θα απαντήσω ως εξής: Είναι μια από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις στα αθηναϊκά θέατρα. Ναι δικό μου δημιούργημα που θα έχει πολύ δρόμο. Δεν θα σας πω λίγα λόγια θα πω το εξής: Γέλιο ,γέλιο γέλιο…. Μία παράσταση που στήθηκε με κόπο ,αίμα ,στερήσεις και πολύ πόλεμο. Φυσικά και με πολλούς εχθρούς να με περιμένουν στην γωνία,  ακόμα θα έλεγα και από κάποιες λάθος επιλογές μου.

 

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχετε ακούσει από κάποιο θεατή στο τέλος της παράστασης;

Είσαι η ζωή μου, γελάω μαζί σου περνάω καλά, σε παρακαλώ μη τα παρατήσεις και μη φύγεις από την Ελλάδα.

 

Υπάρχει κάποιος ρόλος που σας έχει σημαδέψει και γιατί;

Ο ρόλος του Γιώργου στην πραγματική ζωή μου. Η δουλειά μου -οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συναναστραφεί σε αυτή- έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα μου . Πολλές φορές δεν είμαι εγώ. Η σκατοψυχία και η αχαριστία τους με αφήνουν πάντα με πληγή, που όμως κάποια στιγμή θα κλείσει και τότε θα τους πάρει ο Βελζεβούλ όλους

 

Ηθοποιός, συγγραφέας ή σκηνοθέτης; Ποια ιδιότητα προτιμάτε;

Ηθοποιός μόνο αυτό. Αλλά πρέπει να κάνω όλα τα άλλα, γιατί δεν γλείφω, δεν παρακαλάω, δεν υπάρχει αξιοκρατία στον χώρο μου. Μου έχουν ρίξει απίστευτη λάσπη. Εγώ τους λέω να είναι καλά και καλές επιτυχίες σε όσους το έχουν κάνει. Δε έπρεπε τόσο πολύ γιατί η λάσπη έχει αξία.  Ίσως κάποια στιγμή βρεθεί κάποιος να ρίξει ένα βλέμμα και σε εμένα. Καλή επιτυχία σε όλους σας.

 
Πριν τις «Νοικοκυρές του Facebook” έχετε γράψει και σκηνοθετήσει και άλλα θεατρικά έργα. Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;
 
Η ίδια μου η ζωή ,αυτά που βλέπω ,ακούω , περνάω. Η καθημερινότητα. Φυσικά το μυαλό πρέπει να δουλεύει για να κατεβάζει ιδέες.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Να μην τα καταφέρω. Να μην καταφέρω να ξεχρεώσω εκεί που μας έφεραν τα γουρούνια , να μην μπορέσω να βοηθήσω τους δικούς μου, την οικογένειά μου. Να μη  μπορέσω να ξαναζήσω αξιοπρεπώς. Και φοβάμαι μην φτάσω στα άκρα απέναντι στην Πολιτεία. Όποιος κατάλαβε - κατάλαβε.

 

Τι σας κάνει να χαμογελάτε;

Έχω χάσει και ξεχάσει να χαμογελάω με την καρδιά μου….Δεν θέλω να συνεχίσω να δίνω απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

 

Αν ήσασταν στο εξωτερικό, πιστεύετε πως θα ήταν διαφορετικά η καριέρα σας ως ηθοποιός;

Μπορεί να μην ήμουν ηθοποιός ,αλλά και ηθοποιός αν ήμουν ναι θα είμαι καλύτερα γιατί είμαι πολύ κοντά στο να φύγω. Στην Γερμανία υπάρχει αξιοκρατία , το έχω ζήσει και το ξέρω.

Πιστεύετε πως το γέλιο είναι το αντίδοτο στα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων;

Είναι αντίδοτο για τα προβλήματα όλου του κόσμου. Κάποιοι  Έλληνες τους αξίζει να μην γελάνε γιατί έχουν προκαλέσει πολύ πόνο, σε άλλους Έλληνες αλλά και σε εμένα.

 

Σε κάποια συνέντευξη σας (εφημερίδα «Κοινωνική» 9/1/2013) είχατε δηλώσει: «Εμένα όσα χρόνια και να παλεύω δεν με ξέρει ο χώρος». Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

Δε ξέρω- δεν απαντώ. Ίσως επειδή τους ξέρω, τους  μαθαίνω εγώ και τους αποφεύγω. Αλλά όλα εδώ θα πληρωθούν.

 

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, τι δουλειά θα θέλατε να κάνετε;

Μπάρμαν , χρόνια έκανα αυτή την δουλειά. Έχω κάνει πολλές δουλειές για να ζήσω. Μοίραζα flyers, ήμουν μανάβης, σιδεράς, δούλεψα σε κλωστοϋφαντουργείο, σε ταπιτοκαθαριστήρια, σερβιτόρος, πωλητής σε διάφορες εταιρείες μικρές και μεγάλες κ.α. Αλλά μπάρμαν γιατί εκεί βλέπεις τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, πιο αληθινά. Η ιερόδουλη είναι ιερόδουλη και ο αυνάνας είναι αυνάνας. Ενώ στην πραγματικότητα στην καθημερινή πρωινή ζωή η ιερόδουλη είναι η πολιτεία και αυνάνας ο κάθε πολιτικός. Υπάρχουν εξαιρέσεις που μετριούνται στα τρία δάχτυλα..

 

Σε καιρό οικονομικής κρίσης, ο κόσμος πηγαίνει εύκολα στο θέατρο ή είναι περισσότερο επιλεκτικός στις παραστάσεις που παρακολουθεί; Τι πιστεύετε;

Μπορώ να πω ναι το κάνει στην εποχή μας ο θεατής αλλά ο Έλληνας ακόμα πιστεύει το εξής: "Το διαφημίζει κάποιο κανάλι θα είναι καλό, εκεί πρέπει να πάω." Όχι όμως κάνει λάθος, το διαφημίζει γιατί είναι γνωστός, κολλητός του. 

 

Για εσάς, τι είναι επιτυχία;

Να πετύχω τα όνειρά μου , και να βλέπω αυτούς που αγαπώ να χαμογελούν καθημερινά και να μην τους λείπει τίποτα.

 

Ποια ήταν η τελευταία φορά που συγκινηθήκατε και γιατί;

Ακόμα και τώρα που απαντώ τις ερωτήσεις έχω δάκρυα στα μάτια μου και λέω «γιατί;»

 

 Τέλος, ποιο όνειρό σας δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα;

Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να πεθάνει ο εφιάλτης που ζω 8 χρόνια.