Ενεργειακά ποτά: Επικίνδυνα για την υγεία

2014-09-02 15:34
 

Καρδιολογικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσεουν τα "ενεργειακά ποτά", σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας καφείνης που περιέχουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιλού-Ντανιέλ Ντρισί του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας και Ιατρικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας, τόνισαν ότι το 96% των ενεεργειακών ποτών περιέχουν καφείνη. Ένα μέσο ποτό των 0,25 λίτρων μπορεί να περιέχει τόση καφεϊνη, όσο δύο καφέδες εσπρέσο.Ακόμα, το 52% των ενεργειακών ποτών περιέχουν ταυρίνη, ενώ τα δύο τρίτα έχουν και βιταμίνες.
 
Ο γάλλος επιστήμονας ανέφερε: «Τα αποκαλούμενα ενεργειακά ποτά είναι δημοφιλή στα κλαμπ και στη διάρκεια της σωματικής άσκησης, με τους ανθρώπους να τα καταναλώνουν το ένα μετά το άλλο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως στηθάγχη, καρδιακή αρρυθμία, ακόμη και ξαφνικό θάνατο», .
Το «σύνδρομο της καφεϊνης» είναι το συχνότερο πρόβλημα, τα συμπτώματα του οποίου περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, τρέμουλο, άγχος και πονοκέφαλο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, που σχετίζονται με την κατανάλωση πολλών ενεργειακών ποτών, έχουν αναφερθεί εμφράγματα του μυοκαρδίου και θάνατοι ανεξήγητης αιτιολογίας.