Η ευτυχία των μικρών πραγμάτων

2014-08-31 14:07
Γράφει: Έλενα Καρύδη
 
 
Σάββατο 30/08/2014
 
Το απόλυτο...
Αυτή τη στιγμή βιώνω το απόλυτο.
Κάθομαι στη βεράντα με τσιγάρα, μπύρα και φυστίκια Αιγίνης.
Αυτό για μένα είναι το απόλυτο...
Στην σημερινή εποχή αυτό που έχουμε ξεχάσει είναι να νιώθουμε την ευτυχία στα μικρά πράγματα.
Εγώ αναζητάω αυτή την ευτυχία όποτε έχω τον χρόνο.
Δεν είναι εύκολο όμως δεν είναι ακατόρθωτο.
Υπάρχει παντού βιασύνη, άγχος, στενοχώρια. Τα βιώνω κι αυτά. Είναι η αναπόφευκτη καθημερινότητα μου. Για μένα... Για όλους.
Όμως χρωστάω στον εαυτό μου και τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν επικοινωνία ανθρώπινη η οποία πιστεύω πως για την επίτευξη της χρειάζεται να εκμεταλλεύομαι τον ελεύθερό μου χρόνο σε ότι αγαπώ. Αγαπώ λοιπόν εμένα κι αυτό με παρακινεί να μου δώσω ότι χρειάζομαι.
Ένα βιβλίο, η αγαπημένη μουσική, ένα επιτραπέζιο, ένα χόμπυ, περίπατο. Απλά πράγματα μαζί με μαγεία φτιάχνουν βάσεις ευτυχίας. Είναι η αρχή που πρέπει να κάνουμε. Το βήμα προς αυτό που πραγματικά χρειάζεται η ψυχή μας.
Ο Μάθιου Χάτσον, γνωσιακός νευροεπιστήμονας, βουτά λίγο πιο βαθιά, στα άδυτα της μαγικής σκέψης: επιχειρεί να την αποδομήσει, αλλά και να την εξατομικεύσει, να δώσει δηλαδή τα εργαλεία- τα κλειδιά- που θα επιτρέψουν στον καθένα να ξεκλειδώσει και να ερμηνεύσει τις δικές του μοναδικές στιγμές.
Στο βιβλίο του The 7 laws of Magical Thinking:How Irrational Beliefs Keeps Us Happy , Healthy and Sane (Οι 7 νόμοι της μαγικής σκέψης: Πως οι παράλογες πεποιθήσεις μας κρατούν ευτυχισμένους, σωματικά και ψυχικά υγιείς, εκδ. Plume), ο ίδιος κάνει το ορθολογικό να μοιάζει πιο προσιτό, χωρίς ωστόσο να το απομυθοποιεί. (πηγή:elle)
Σύμφωνα με το συγγραφέα, τα πάντα μπορούν να γίνουν φορείς μαγείας: ένα αντικείμενο, ακόμα κι ένα γράμμα από τον έρωτα των παιδικών μας χρόνων. Ένα σύμβολο και τα μηνύματα που μπορεί να κρύβει, οι απώτερες συνέπειες της σκέψης, αλλά και η υποσυνείδητη πεποίθηση πολλών ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι υπάρχει κάποιος λόγος για καθετί που μας συμβαίνει, τον οποίο πρέπει να εντοπίσουμε για να δούμε προς τα που θέλει να μας οδηγήσει το πεπρωμένο μας.
Η Γαλλίδα φιλόσοφος και ψυχαναλύτρια Μαρί-Λορ Κολονά είχε πει παλιότερα σε συνέντευξή της σε περιοδικό της χώρας της οτι δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα ορθολογιστής γιατί απλώς δεν είναι εφικτό να ελέγξει το υποσυνείδητό του... (πηγή:elle)
Το νόημα λοιπόν της ζωής είναι συνήθως μέσα μας και μας περιμένει να το ανακαλύψουμε. Αν σταματήσουμε λίγο τον κόσμο μας από την ροή που μας “αναγκάζουν” οι άλλοι, εξωτερικοί παράγοντες, να τρέχει σε ταχύτητα που δεν προλαβαίνουμε να δούμε τις στιγμές μας, τις ολόδικές μας στιγμές, τότε θα καταλάβουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας απογειώνει και μας καθηλώνει σε ψυχική ηρεμία. Θα δούμε τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και θα το κυνηγήσουμε.
Μία μόνο συμβουλή έχω να δώσω εγώ...

 

Μέσα μας όλοι είμαστε παιδιά και τα παιδιά έχουν σκέψεις που προέρχονται από την μαγεία. Αφήστε λοιπόν αυτό το παιδί ελεύθερο και θα σας καθοδηγήσει εκεί που πραγματικά ανήκετε.