Νέα θεραπεία κατά της αρθρίτιδας

2014-08-27 23:04

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Η οικονομική κρίση δυσκολεύει σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών με αρθρίτιδες στις θεραπείες τους. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές συνέπειες ,τόσο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, όσο και στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. 

Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν αισιόδοξα νέα από το μέτωπο της επιστήμης καθώς μια νέα θεραπεία, που μέχρι τώρα χορηγούνταν σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2013 ,για χορήγηση σε ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, ενώ πρόσφατα πήρε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. και κυκλοφορεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Τα παραπάνω τόνισαν οι Δ. Μπούμπας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , Α. Τζιούφας, Καθηγητής Ρευματολογίας - Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Κουτσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης. 

Όπως επεσήμανε η κ. Κουτσογιάννη, παρά το γεγονός ότι τα μυοσκελετικά και ρευματικά νοσήματα αφορούν περίπου το 22% του πληθυσμού, η ευαισθητοποίηση της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας δεν είναι ανάλογη της σοβαρότητας και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των νοσημάτων αυτών. 

«Τα τελευταία δύο χρόνια», υπογράμμισε, «με τις περικοπές στο χώρο της υγείας, η πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη αλλά και στις θεραπείες έχει επηρεαστεί δραματικά, αυξάνοντας το άγχος και την αβεβαιότητα των ασθενών για την εξέλιξη της νόσου τους αλλά και για το μέλλον τους γενικότερα. 

Η κ. Κουτσογιάννη συμπλήρωσε ότι η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, η μεγάλη αναμονή στην πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, που όλο και συρρικνώνεται, η γραφειοκρατία και οι συχνές αλλαγές στον τόπο και στον τρόπο πρόσβασης στις θεραπείες τους, είναι ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο συχνή η παραίτηση από τη θεραπεία και την παρακολούθηση της υγείας τους.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο κ. Τζιούφας αναφέρθηκε στην παθογένεια της αρθρίτιδας, όπου, όπως τόνισε, εμπλέκονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. «Σε ορισμένες δε μορφές αρθρίτιδας, όπως είναι η ψωριασική», υπογράμμισε ο κ. Τζιούφας, «η έκθεση γενετικά προδιατεθειμένων ατόμων σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα βακτηριακά πεπτίδια, το στρες ή το τραύμα, πυροδοτεί μία σειρά μη φυσιολογικών φλεγμονωδών αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπούμπας πήρε το λόγο, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές ενέκριναν πρόσφατα έναν νέο βιολογικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της ενεργής ψωριασικής αρθρίτιδας ,την ουσία certolizumab pegol.

Η νέα ένδειξη του φαρμάκου για χορήγηση σε ασθενείς με ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα αντιπροσωπεύει την τρίτη κατά σειρά ένδειξη στην ΕΕ για την ουσία certolizumab pegol, που τον Οκτώβριο του 2013 εγκρίθηκε για χορήγηση σε ασθενείς με σοβαρή ενεργή αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία περιλαμβάνει τη σοβαρή ενεργή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και τη σοβαρή ενεργή αξονική σπονδυλαρθρίτιδα χωρίς ακτινολογικά ευρήματα αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. 

Πηγή:real.gr