Παιδική βαρηκοία

2014-08-27 23:29

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

 

"Μαμά δεν ακούω..." Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να ακούσω αυτές τις λέξεις από το πεντάχρονο παιδί μου. Στη αρχή, νόμιζα πως έλεγε ψέμματα αλλά έκανα λάθος. Το παιδί μου πράγματι δεν άκουγε καλά".

Κάθε χρόνο στη Ελλάδα γεννιούνται 100 νεογνά με μεγάλο βαθμό βαρηκοϊας και ένας μεγαλύτερος αριθμός με μικρότερο βαθμό. Για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρόβλημα ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός. 

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος στη αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοίας. Υπάρχουν οι εξής τύποι παιδικής βαρηκοίας: * Βαρηκοία αγωγής: Η βλάβη εντοπίζεται στο έξω ή μέσο αφτί. Η φαρμακευτική αγωγή και οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές καθιστούν πιθανή την ίαση ή την βελτίωση

*Νευροαισθητηρια βαρηκοία: Η βλάβη εντοπίζεται στο έσω αφτί ή στο κοχλιακό νεύρο. Τα παιδιά μπορούν να ακούσουν με ακουστικά βαρηκοίας ή κοχλιακά εμφυτεύματα.

*Βαρηκοία μικτού τύπου: Συνυπάρχουν βαρηκοία αγωγής και νευροαισθητήρια βαρηκοία στο ίδιο αφτί.

Η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση της βαρηκοίας στα νεογνά είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού, γι΄αυτό και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο.Τα νεογνά υψηλόυ κινδύνου είναι αυτά που έχουν; α) κληρονομικό ιστορικό βαρηκοίας β) παρουσιάσει συγγενείς λοιμώξεις (ερυθρά, τοξοπλάσμωση κ.α.) γ) κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες δ) βάρος γέννησης μικρότερο από 1500 γρ. ε) μηνιγγίτιδα.

Τα παιδιά ηλικίας 4 εβδομάδων έω δύο ετών είναι ύποπτα για βαρηκοία όταν: α) συνηθισμένοι θόρυβοι, όπως γάβγισμα σκύλου, ρολόι δεν τα αποσπούν από το παιχνίδι β) δεν στρίβουν το κεφάλι στη κουδουνίστρα ή στο τσαλάκωμα ενός χαρτιού γ) δεν προσπαθούν να μιμηθούν τις φωνές που ακούνε δ) δεν αντιδρούν όταν φωνάζουν το όνομά τους από απόσταση 1-2 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι γονείς να ζητήσουν την βοήθεια του ωτορινολαρυγγολόγου.

Η εκκριτική ωτίτιδα , η συλλογή υγρού στο μέσο αφτί δηλαδή είναι το συχνότερο αίτιο βαρηκοίας στη ηλικία των 2-5 ετών. Η αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας είναι στη αρχή συντηρητική με την χορήγηση φαρμάκων, όταν όμως το υγρό παραμείνει περισσότερους από 2-3 μήνες θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη εάν: α) Μιλάτε στο παιδί και ρωτάει τι και πώς β) Δεν απαντάει όταν βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο γ) Ακούει τηλεόραση σε μεγαλύτερη ένταση από την συνηθισμένη δ)Παραπονιέται πως δεν ακούει καλά.