Τέλος οι διακοπές, τέλος και το καλοκαίρι. Και τώρα;

2014-09-02 16:10

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

 

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου. Το καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε πριν δύο μέρες. Οι διακοπές μας τέλειωσαν. Μαζί με αυτές τέλειωσαν τα μπάνια, τα παρτυ στη παραλία, η ξεγνοιασιά και η ξεκούραση. Και τώρα; Τα σχολεία ανοίγουν, επιστρέφουμε στη δουλειά, οι υποχρεώσεις εμφανίζονται ξανά και εμείς αγχωνόμαστε, πιεζόμαστε και μελαγχολούμε για τα όμορφα πράγματα που έφυγαν μαζί με το καλοκαίρι. 

Η μελαγχολία της επιστροφής είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και όλοι το αντιμετωπίζουμε είτε σε μεγάλο βαθμό είτε σε πιο μικρό. Εϊναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Δεν είναι ευχάριστη η σκέψη ότι η ξαπλώστρα και η θάλασσα θα αντικατασταθούν από την κίνηση και την καθημερινότητα. Όμως, αυτό συμβαίνει στους περισσότερους δεν θα πρέπει να μας τρομάζει ή να μας αγχώνει.

Καλό θα ήταν να μη επιστρέψουμε  τελευταία στιγμή στη πόλη. Για να είναι ομαλή η μετάβαση θα πρέπει να υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής πριν την έναρξη του καθημερινού προγράμματος. Η επιστροφή μία ή δύο μέρες πριν, βάζει το μυαλό να λειτουργεί με άλλες προτεραιότητες. Η δημιουργία ενός προγράμματος για τον χειμώνα είναι μία ιδανική λύση.

Πολύ συχνά, μας αρέσει να δραματοποιούμε κάθε τι καλοκαιρινό.  Φράσεις όπως "τελευταίο μπάνιο του καλοκαιριού", ή "τελευταία μέρα του καλοκαιριού" δεν μας ωφελούν καθόλου. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η δραματοποίηση, τοσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή. Ο χρόνος δεν έχει μόνο μία εποχή, υπάρχουν και άλλες εποχές. Το ίδιο όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές μπορούμε να περάσουμε το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Ο χειμώνας, επίσης μπορεί να γίνει δημιουργικός. Με το τέλος των διακοπών,είναι ευκαιρία να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, κάτι που θα μας αρέσει να κάνουμε στο ελεύθερο μας χρόνο και θα μας ξεκουράζει από τις καθημερινές υποχρεώσεις μας.

Τέλος, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε επαφές με τα άτομα που γνωρίσαμε στις διακοπές.