Τα φαντάσματα

2015-02-18 11:53
 
Γράφει: Αλεξία Σταυρίδου
 
  Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε ή το παίζουμε εντελώς cool , οτι δεν τρέχει και τίποτα, όλοι μας κουβαλάμε φαντάσματα του παρελθόντος μαζί μας. Τα έχουμε πάνω στην πλάτη μας και πορευόμαστε παρέα μαζί τους, σα να ήταν κάτι πολύτιμο του οποίου το βάρος πρέπει να αντέξουμε σε όλη τη διαδρομή. Τα φαντάσματα αυτά έχουν πολλά ονόματα όπως ανασφάλεια ή φοβία.
      Είναι αδύνατο να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να πει ότι είναι εντελώς απελευθερωμένος από αυτά. Αν ποτέ ακούσεις κάποιον να το ξεστομίζει με υπερηφάνεια, μην τον πιστέψεις. Υπάρχουν όμως δυο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που τα αποδέχονται και προσπαθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής να απαλλαγούν από αυτές τις αλυσίδες που σέρνουν και αυτοί που απλά τα θάβουν βαθιά μέσα τους. Προφανώς στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που το παίζουν χαλαροί και ωραίοι, μα στην πορεία της ζωής τους θα τα δουν να ξεπροβάλλουν τόσο έντονα και με τέτοια συχνότητα, που θα νιώσουν το κεφάλι τους να μπλέκεται όπως το κουβάρι μαλλί της γιαγιάς μας.
         Το μόνο σίγουρο είναι οτι ποτέ δεν θα απαλλαγούμε εντελώς από αυτά, πάντα θα συμβαίνουν πράγματα στη ζωή μας που θα δημιουργούν και απο κάτι καινούργιο. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να σηκώσουμε τα χέρια μας ψηλά και να πορευτούμε με το βάρος που συνεχώς θα αυξάνεται, σα να μας αξίζει. Η λύση είναι μια, η προσπάθεια, η οποία ναι μεν θα μας χαλάσει λίγο τη ζαχαρένια  αλλά θα μας γλιτώσει από πολύ ‘άγχος και μπερδέματα μετέπειτα.
        Αναλογίσου ποια πράγματα είναι αυτά που σε φοβίζουν περισσότερο, τι είναι αυτό που σε προβληματίζει και δημιουργεί εμπόδια στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Αν κάτσεις και σκεφτείς αναλυτικά, μα κυρίως ειλικρινά, θα συνειδητοποιήσεις επακριβώς ποια είναι τα δικά σου φαντάσματα. Αυτό είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα στην επίλυση τους. Η ακριβής γνώση των προβλημάτων. Και τώρα πάμε στο δύσκολο και χρονοβόρο κομμάτι, το σημείο που οι πιο πολλοί αποφεύγουν. Για να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και κάθε φορά που σου παρουσιάζετε κάποια παρόμοια κατάσταση με το παρελθόν , αντί να φύγεις τρέχοντας , πολέμησε την καταπρόσωπο. Φυσικά δεν είναι σίγουρο οτι θα καταφέρεις να αλλάξεις συνήθειες και να απαλλαγείς από φοβίες με το καλημέρα, καθώς δεν είναι και ότι πιο εύκολο να βγούμε από το δρόμο που έχουμε συνηθίσει να βαδίζουμε.
           Σημασία έχει να προσπαθήσεις και να μη το προσπεράσεις, γιατί μια μέρα θα κληθείς να το αντιμετωπίσεις και όσο πιο αργά το κάνεις τόσες περισσότερες στιγμές θα ‘έχεις χάσει από τη ζωή σου.