Τζον Ντέιβινσον Ροκφέλερ

2014-10-12 13:58

 

Γράφει: Μαίρη Κάντα

 
Ο Τζον Ντέιβινσον Ροκφέλερ ήταν αμερικανός βιομήχανος και ένας από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Γεννήθηκε στο Ρίτσφορντ της Νέας Υόρκης και η οικογένεια του ήταν γερμανοεβραϊκής καταγωγής. Εργάστηκε στη αρχή ως λογιστής σε μικρές επιχειρήσεις. Το 1863 ίδρυσε το πρώτο διυλιστήριο πετρελαίου στο Κλίβελαντ και το 1870 ίδρυσε την Standard Oil Company. 
Η εταιρεία του σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο όλων των διυλιστηρίων του Πιτσμπουργκ της Νέας Φιλαδέλφειας και της Βαλτιμόρης, έχοντας στα ταμεία της σε ρευστό περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς όπως τις μεταφορές, την σιδηρουργία κ.α. Μέχρι το 1882 είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα τραστ του κοσμου.
Οι μέτοχοι όμως ξεκίνησαν δικαστική διαμάχη και αφού κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις του 1882 και 1887 τον ανάγκασαν να διαλύσει την Standard Oil.  Γρήγορα όμως κατάφερε να προσαρμοστεί και να διατηρήσει στο ακέραιο την περιουσία του. Η άνοδος στην προεδρία των Η.Π.Α. του Θεόδωρου Ρούζβελτ συνέβαλλε αποφασιστικά στο τέλος της αυτοκρατορίας του. Ύστερα απο πολύχρονες δικαστικές διαμάχες το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τον Μάϊο του 1911 την διάλυση της εταιρείας σε μικρότερες, οι οποίες θα έπρεπε να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά η μία προς την άλλη.
 Το 1880 ίδρυσε το κολέγιο Σπέλμαν στη Ατλάντα ενώ ήταν μεγάλος χορηγός του πανεπιστήμιου του Σικάγο. Το Ινστιτούτο Ροκφέλερ το ίδρυσε  το 1901 για ιατρικές έρευνες, προφανώς επηρεασμένος από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε, την αλωπεκία. Από τις επιχειρήσεις του αποσύρθηκε το 1913 και ίδρυσε με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατομμύρια δολάρια το ίδρυμα Ροκφέλερ με σκοπό « την προαγωγή της ευημερίας, της ανθρωπότητας στο κόσμο»
Απεβίωσε στις 23 Μαΐου του 1937 στο Όρμοντ Μπήτς της Φλώριντα. Ήταν παντρεμένος με την Λόρα Σελέστια Σπέλμαν και είχε πέντε παιδιά απο τα οποία κυρίως διακρίθηκε ο Τζον Ντέιβινσον τζούνιορ. Ο μετέπειτα κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και  αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Νέλσον Άντριτς Ροκφέλερ ήταν εγγονός του.