Το φαινόμενο Όπρα

2014-09-23 10:28
Γράφει: Μαίρη Κάντα
 
Τι να γράψει κανείς για την Όπρα  Γουίνφρι;  Για αυτή την γυναίκα που έχει μετατραπεί σε ίνδαλμα χιλιάδων νέων ανθρώπων από τις ΗΠΑ ως την Νότιο Αφρική ενσαρκώνοντας το αληθινό αμερικάνικο όνειρο. Η Όπρα Γουίνφρι ανήκει στις σημαντικότερες προσωπικότητες  του αιώνα που έφυγε.Στη ερώτηση τι είναι η Όπρα Γουίνφρι δεν θα μπορούσα να δώσω μία μόνο απάντηση αλλά πολλές.
 Ήταν για πολλά χρόνια παρουσιάστρια και παραγωγός του “Oprah Winfrey show” , του πιο επιτυχημένου προγράμματος του κόσμου με τις υψηλότερες τηλεθεάσεις στη ιστορία της τηλεόρασης. Ιδιοκτήτρια τους τελευταίους μήνες ενός καλωδιακού καναλιού στη αμερικάνικη τηλεόραση. Έγκριτη κριτικός βιβλίων, ηθοποιός, εκδότρια ενός πολύ επιτυχημένου περιοδικού, του «Ο». Επίσης είναι η πιο πλούσια Αφροαμερικανίδα του 20ου αιώνα, αλλά και η Αφροαμερικανίδα με την πιο μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα όλων των εποχών και η μόνη μαύρη δισεκατομμυριούχος του κόσμου.
Όσο παραμυθένια και αν φαντάζει η ζωή της Όπρα στους χιλιάδες θαυμαστές της, το παρελθόν της ήταν τραυματικό. Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1954 σε ένα μικρό χωριό του Μιζούρι από ανύπαντρη μητέρα. Μεγάλωσε με την γιαγιά της σε μία φάρμα όπου σε ηλικία 3 ετών έκανε τις πρώτες «μεταδόσεις» της διαβάζοντας δυνατά ποιήματα. Με την μητέρα της στο Μιλγουόκι έζησε από τα 6 μέχρι τα 13 της χρόνια. Εκεί έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από διάφορους συγγενείς της μητέρας της, οπότε το έσκασε από το σπίτι και κατέληξε σε αναμορφωτήριο ανηλίκων. Δεν έγινε όμως δεκτή και οι αρχές την έστειλαν να μείνει με τον αυστηρό πατέρα της Βέρνον.
Εκείνος την ανάγκαζε να διαβάζει ένα βιβλίο την εβδομάδα και να γράφει μία ανάλυση γι αυτό, κάτι που αργότερα η διάσημη κόρη του αναγνώρισε ότι της έκανε πολύ καλό. Χάρη στη σκληρή εκπαίδευση  στη οποία την είχε υποβάλει ο πατέρας της, η Όπρα κατάφερε να μπει στο Πανεπιστήμιο της Νάσβιλ και κέρδισε πολλές υποτροφίες και διακρίσεις.
Η λαμπρή της πορεία ξεκίνησε ως ραδιοφωνική παραγωγός σε ένα μικρό επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθμό στη Νάσβιλ ενώ πήγαινε ακόμη στο Λύκειο. Στα 19 της  ήταν η πρώτη μαύρη παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων της αμερικανικής τηλεόρασης. Πολύ σύντομα πήρε μετεγγραφή σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό και από τις ειδήσεις μεταπήδησε σε ένα τηλεοπτικό τοκ σόου ως συμπαρουσιάστρια. Το 1984 μετακόμισε στο Σικάγο, όπου ανέλαβε το πρωινό τοκ σόου του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού και μέσα σ΄ ένα μήνα η εκπομπή κατέλαβε την πρώτη θέση στη τηλεθέαση.
Το Απρίλιο του 2000 σε συνεργασία με τον εκδοτικό κολοσσό «Hearst”  προχώρησε στη έκδοση του μηνιαίου περιοδικού «O the Oprah Winfrey magazine” . Το 2002 το περιοδικό της ξεκίνησε να κυκλοφορεί και στη Νότια Αφρική ενώ το 2004 το περιοδικό «O at home” ένα περιοδικό για την εσωτερική διακόσμηση άρχισε και αυτό το επιτυχημένο ταξίδι του.
Επίσης, μέσα από τη «Ηarpo Films», την κινηματογραφική εταιρεία που ίδρυσε, μετέφερε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, είτε ως παραγωγός είτε ως σύμβουλος παραγωγής, κλασικά αλλά και μοντέρνα αριστουργήματα της λογοτεχνίας που γνώρισαν τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Το 1998 η διάσημη παρουσιάστρια συμμετείχε στην παραγωγή με την εταιρεία της και πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Ντάνι Γκλόβερ στην ταινία «Βeloved», που βασιζόταν στο βιβλίο της Τόνι Μόρισον σε σκηνοθεσία Τζον Ντέμι, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές! 
Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το είχε κάνει το 1985 στο ρόλο της «Σοφία» στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Color Ρurple», αποσπώντας με την ερμηνεία της υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Από τότε συμμετείχε σε αρκετές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες, πάντα σε ρόλους με νόημα και ουσία.