Τρώτε τα νύχια σας; Κινδυνεύετε!

2014-08-30 13:10

Πολλές φορές, κυρίως σε δύσκολες καταστάσεις, συνειδητοποιήσατε πως τρώτε τα νύχια σας; 

Η ονυχοφαγία κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία όπως αναφέρει  στο περιοδικό
Time Magazine" ο ειδικός στη υγεία και την χειρουργική των νυχιών δρ. Ρίτσαρτ Κ. Σερ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη. 

Υπολογίζεται ότι ένα στα δύο παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10 έως 18 ετών έχει την συνήθεια της ονυχοφαγίας. Στις ηλικίες 18 έως 22 ετών, ένας στους τέσσερις συνεχίζει να τρώει τα νύχια του.

Η βλαβερή αυτή συνήθεια  αποτελεί εστία μικροβίων, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα νύχια μεταφέρουν μία οικογένεια βακτηρίων που λέγονται εντεροβακτήρια και συμπεριλαμβάνουν την σαλμονέλα και το e.coli.

Όταν αυτά τα βακτήρια φτάσουν στο στόμα και στο στομάχι προκαλούν γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η παρωνυχία. Προκαλείται από το βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών. Προκαλεί πύον, κοκκίνισμα και «πρήξιμο» στο δέρμα των νυχιών και συχνά απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.

Η ονυχοφαγία επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στα δόντια.«Αναλόγως με την ηλικία έναρξης και τη διάρκεια της ονυχοφαγίας, το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλιση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους», καταλήγει ο δρ Σερ.