Χωρίζουμε;

2014-08-27 23:40

Γράφει: Μαίρη Κάντα

 

Στη αρχή μιας σχέσης, όπως είναι λογικό κανείς δεν σκέφτεται το τέλος της. Είσαστε μαζί, το "τέλειο ζευγάρι" στα μάτια των φίλων σας και ζείτε το απόλυτο έρωτα. Κοιμάστε και ξυπνάτε μαζί, πίνετε καφέ, τρώτε μεσημεριανό μαζί. Μέχρι να συμβεί το "κακό". Ένα πρωινό, ο "κύριος" σου λέει με σοβαρό ύφος: "Θέλω να σου μιλήσω, όταν επιστρέψω από την δουλειά" και φεύγει.

Εσύ πετάς από την χαρά σου, παίρνεις τηλέφωνο γονείς, φίλους και συγγενείς και τους λες πως σύντομα θα παντρευτείς (;;;;;) Ναι, νομίζεις το προφανές. Μετά από μήνες σχέσης και μετά από την περίεργη πρωινή συμπεριφορά του συντρόφου σου, θεωρείς πως το βράδυ που θα επιστρέψει, θα σας κάνει πρόταση γάμου!

Βγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, ψωνίζεις τρόφιμα για να του ετοιμάσεις ένα γιορτινό δείπνο, μένεις ώρες στη κουζίνα να μαγειρέψεις και κατά τις 7 το απόγευμα είσαι έτοιμη. Στρωμένο το γιορτινό τραπέζι, βαμμένη ντυμένη και περιμένεις τον "πρίγκιπα των ονείρων σου" και μελλοντικό σύζυγό σου.

Και μπαίνει αυτός μέσα. Βλέπει την ατμόσφαιρα, μα δεν καταλαβαίνει και πολλά. Τρώει βιαστικά και εσύ όλη την ώρα τον παρακολουθείς με ενθουσιασμό και ανυπομονησία περιμένοντας να μιλήσει. Και μιλάει "Θέλω να χωρίσουμε". Και εκεί λοιπόν "πέφτεις από τα σύννεφα". Τι να πρωτοπεις, τι να πρωτοσκεφτείς και τι να πρωτοκάνεις; Να του πετάξεις κάποιο πιάτο, να σκεφτείς τα χρήματα που ξόδεψες για το δείπο ή τους συγγενείς που ετοιμάζονται από το χωριό για να έρθουν στο γάμο.

Όχι, πρέπει να φερθείς "κυρία" και να σταθείς στο ύψος σου. Χωρίς κλάμματα, χωρίς υστερίες, αλλά αξιοπρεπώς.

Τι είναι το χειρότερο σε έναν χωρισμό; 1) Οι απαράδεκτες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι άντρες. Πολλές φορές είναι και τόσο αστείες που γελάς. Άλλες φορές είναι τόσο εκνευριστικές που θέλεις να του σπάσεις το κεφάλι. (αλλά δεν το κάνεις, είπαμε αξιοπρέπεια!)

2) Ο τρόπος που ανακοινώνουν τον χωρισμό, αλλά και το μέρος.

Ας δούμε πρώτα μερικές συνήθεις δικαιολογίες αντρών.

α) "Θέλω να χωρίσουμε γιατί σου αξίζει κάτι καλύτερο". Άσε με, καλέ μου άνθρωπε, να αποφασίσω εγώ ποιο θα είναι το καλύτερο για μένα και όχι εσύ. Αν μου αξίζει κάτι καλύτερο, θα σε χωρίσω εγώ.

Β) "Θέλω να χωρίσουμε γιατί νοιώθω πως χάνω τον εαυτό μου." Και τι με αυτό; Πάρε φακό και ψάξε να τον βρεις.

Γ) "Ξέρεις, οι φίλοι μου δεν εγκρίνουν την σχέση μας. Γι αυτό πρέπει να χωρίσουμε". Εντάξει, πήγαινε κάνε σχέση με τους φίλους σου.

Δ) "Ξέρεις, σκέφτηκα πως οι σπουδές μου γίνονται εμπόδιο στη σχέση μας. Θέλω να χωρίσουμε". Γιατί καλέ μου, τι σε ενοχλούν οι σπουδές μου; Δεν κοιμάμαι, δεν τρώω, δεν πηγαίνω για καφέ με αυτές, αλλά με σένα. Μήπως εσύ είσαι το εμπόδιο;

Ε) "Είμαστε πάρα πολλά χρόνια μαζί, δεν έχω άλλη επιλογή, πρέπει να σου ζητήσω να χωρίσουμε". Εντάξει, αν δεν έχεις άλλη επιλογή, τι να γίνει;

Ζ) "Τώρα που καλοκαίριασε, θέλω να πάω διακοπές με τους φίλους μου. Άρα χωριζουμε!" Ό,τι πεις αγάπη μου...