11 tips για ευχάριστη μέρα στο γραφείο

2014-08-28 01:30

 

Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί για τους περισσότερους σε εξαιρετικά στρεσογόνα περιβάλλοντα. Όσο και αν ακούγεται δύσκολο, το να κάνουμε τις ώρες που περνούμε στο γραφείο ευχάριστες θα πρέπει να μπει σε υψηλή προτεραιότητα στην ζωή μας. Άλλωστε οι ώρες που περνούμε στην δουλειά είναι πολλές και παρά τις δυσκολίες πρέπει να ανακαλύψουμε όλα εκείνα τα μικρά τρικ που μπορούν να κάνουν την ημέρα μας ευχάριστη και δημιουργική. Επίσης όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμες έρευνες όσο πιο ευτυχείς είμαστε στην δουλειά μας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είμαστε και επιτυχημένοι. Επιπλέον όπως ίσως θα έχετε προσέξει τα αισθήματα που έχουμε για έναν τομέα της ζωής μας διαχέονται και στους άλλους. Πάψτε λοιπόν να ελπίζετε μόνο στο Σαββατοκύριακο. Ακολουθήστε τις συμβουλές της Σούζαν Χάζελτον , ψυχολόγου και συγγραφέα του βιβλίου Great Days at Work και κάνετε ευχάριστες όλες τις ημέρες της εβδομάδας.  

1.      Πιστέψτε ότι γίνεται. Tο πρώτο βήμα για να μπορέσετε να έχετε καλύτερες μέρες στο γραφείο είναι να πιστέψετε ότι μπορείτε. Όπως είχε πει και ο Χένρι Φορντ είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε όχι, έχεις δίκιο.

2. Ορίστε τι σημαίνει για σας καλή μέρα στο γραφείο. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει μια κακή μέρα στο γραφείο αλλά ξέρουμε πραγματικά πώς είναι μια καλή; Όριστε την λοιπόν και αναλάβετε δράση για να δημιουργήσετε καλύτερες μέρες. Εστιάστε στο περιεχόμενο της δουλειάς αλλά και στα διαλείμματα. 

3. Εντοπίστε τις δραστηριότητες που σας απορροφούν περισσότερο.Πιθανότατα κάποια κομμάτια της δουλειάς σας ευχαριστούν τόσο πολύ που σαν κάνουν να νομίζετε πως οι ώρες κυλούν σαν να είναι λεπτά. Προσπαθήστε να βρείτε περισσότερες τέτοιες ή μετατρέψτε και αυτές που σας είναι βαρετές σε πιο προκλητικές αυξάνοντας την περιπλοκότητα τους ή τον χρόνο στον οποίο θέλετε να τις ολοκληρώσετε.


4. Βάλτε μικρούς στόχους και πετύχετε τους με επιμονή. Το ότι μπορεί να έχετε μεγάλες φιλοδοξίες δεν έρχεται σε σύγκρουση με το ότι πρέπει να βάζετε μικρούς στόχους κάθε φορά. Το να πετυχαίνετε συνεχώς αυτούς τους μικρούς στόχους δημιουργεί μια θετική λούπα -πετυχαίνω στόχο, νιώθω όμορφα, έχω κίνητρο για να προσπαθήσω για τον επόμενο- που σας οδηγεί απευθείας στο μεγάλο σας στόχο.

5. Βρείτε τρόπους να έχετε μικρές περιόδους ανάπαυσης μέσα στην ημέρα.
Tο ίδιο ακριβώς κάνουν και οι τενίστες. Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι μικρές παύσεις που κάνουν στην διάρκεια του παιχνιδιού και το πώς αυτές κατανέμονται έχουν μεγάλη σημασία για την έκβαση του παιχνιδιού. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε και εσείς το ίδιο μέσα στην ημέρα σας. Σε αυτά τα διαλείμματα μπορείτε να κάνετε κάποιες αναπνοές χαλάρωσης, να περπατήσετε λίγο στους χώρους του κτιρίου ή στο απέναντι παρκάκι, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική στο mp3, να επικοινωνήσετε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στο τηλέφωνο ή να προγραμματίσετε τι θα κάνετε στον ελεύθερο χρόνο του απογεύματος σας.

6. Προγραμματίστε την ημέρα σας έτσι ώστε να περιλαμβάνει θετικά συναισθήματα. Μερικές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα αλλά μπορούμε να εστιάσουμε στα θετικά. Η σωστή αναλογία που αφήνει θετικό αποτέλεσμα στο πηλίκο είναι τρία θετικά προς ένα αρνητικό συναίσθημα. Απλά μαθηματικά. Για περισσότερα θετικά συναισθήματα σκεφτείτε τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμωνες και κάντε ευγενικές πράξεις.  

 


7. Δώστε ενέργεια στα θετικά. Ό,τι σκεφτόμαστε και ό,τι λέμε σχηματοποιείται. Συχνά οι καταστάσεις είναι μια μίξη καλού και κακού. Εμείς καλό είναι να επιλέγουμε τις θετικές πλευρές ενός πράγματος και έτσι θα καταφέρετε να έχετε την επιθυμητή αναλογία τρία θετικά ένα αρνητικό. 

8. Μην σκέφτεστε το παρελθόν. Δεν πάνε πάντα τα πράγματα όπως τα έχουμε υπολογίσει στην δουλειά. Όταν κάτι πάει λάθος. Συνήθως έχουμε την τάση να μιλάμε για το τι έφταιξε. Αντισταθείτε σε αυτήν την ροπή  και εστιάστε στο τί μπορεί από εδώ και στο εξής να γίνει. 
 
9. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Αυτό ισχύει τόσο για τα αρνητικά όσο και για τα θετικά συναισθήματα. Οι χώροι εργασίας με θετικά αισθήματα είναι πιο παραγωγικοί. Μην παραλείπετε να λέτε θετικά πράγματα στους συναδέλφους σας από το ότι τους πάει το καινούργιο τους κούρεμα μέχρι τα θετικά που πετυχαίνουν στην δουλειά. 

10. Μάθετε να είστε πιο δυναμικοί Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει ότι η δουλειά του δεν εκτιμάται. Ο δυναμισμός είναι ένα χαρακτηριστικό-κλειδί για πιο δημιουργικές και ευχάριστες μέρες στο γραφείο. Παρουσιάστε μια πιο δυναμική εικόνα ξεκινώντας από απλά πράγματα όπως την στάση του σώματος σας. Ίσιοι οι ώμοι, ψηλά το κεφάλι.

11.Δείτε τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις.Όταν κάτι σας ενοχλεί σκεφτείτε. Θα έχει σημασία σε δέκα χρόνια από τώρα;

 

Πηγή: in.gr