"Αζάντ με λένε": Ο συγγραφέας Τζεμίλ Τουράν θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο στον Ιανό

2016-01-19 19:34

 

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 20:30 το βράδυ, θα γίνει η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος "Αζαντ με λένε" του Τζεμίλ Τουράν στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Σταδίου 24, Αθήνα). Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης και αφηγείται την ιστορία ενός 14χρόνου Κούρδου μετανάστη που φεύγει από το βόρειο Ιράκ, φτάνει στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Γαλλία.

Θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από τους: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση (ηθοποιός), Ποπέτα Σούκου (ηθοποιός) και Μαρία Ρήγα (ηθοποιός). Θα υπάρξει επίσης, παραδοσιακή σμυρναίκη μουσική από την ομάδα "ΣΜΙΓΑΔΙ" (Χρήστος Σκόνδρας: φωνή-μπουζούκι, Νίκος Μήλας: βιολί, Χριστίνα Κουκή:σαντούρι, Αναστασία Μιχαλοπούλου: φωνή-κρουστά και Δημήτρης Μιχαλόπουλος: φωνή, ούτι, λαούτο, κιθάρα, ταμπουρά)

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τζεμίλ Τουράν γεννήθηκε την δεκαετία του ΄50 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας. Σπούδασε στη Άγκυρα και μετά στην Κωνσταντινούπολη. Εντάχθηκε και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή του απελευθερωτικού αγώνα του Κουρδικού Κινήματος.Κυνηγήθηκε για την αγωνιστική και πολιτική του δραστηριότητα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Διέφυγε το 1984, πέρασε στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, και αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Τύπου. Άρθρα του και πολιτικές αναλύσεις του δημοσιεύονται στον κουρδικό και ελληνικό Τύπο. Αφηγήθηκε τη ζωή του στον Νίκο Κάσδαγλη και γράφτηκε το βιβλίο "Το Αραράτ αστράφτει". Επιμελήθηκε το ιστορικό βιβλίο του Κεμάλ Μπουρκάι "Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν". Άλλα βιβλία του είναι: "Το ματωμένο χιονολούλουδο" (2001, Εκδόσεις Καστανιώτη), "Τα μάτια του λύκου" (2003, Εκδόσεις Καστανιώτη), "Η νύχτα που έβλεπε τη μέρα" (2006, Εκδόσεις Καστανιώτη), "Τα παιδιά του Αραράτ" (2008, Εκδόσεις Καστανιώτη) και "Εκεί ο Θεός κοιμόταν" (2013 Εκδόσεις Novelbooks)