Δένια Μιμερίνη: "Η υποκριτική ήρθε να με συναντήσει"

2023-10-12 12:36
Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα
 

Tην ηθοποιό Δένια Μιμερίνη την γνωρίσαμε για πρώτη φορά μέσα από την επιτυχημένη καθημερινή σειρά του Open “Έρωτας Φυγάς”, στο ρόλο της “Ρηνούς”. Η ακούραστη, χαμογελαστή και υπερευαίσθητη, όπως η ίδια περιγράφει τον εαυτό της, Δένια, έδωσε συνέντευξη στο best-news.gr για να την γνωρίσουμε καλύτερα. Για την συμμετοχή της στο σίριαλ ανέφερε: "Το να εργάζεσαι με ηθοποιούς αυτού του βεληνεκούς είναι μεγάλο σχολείο και μεγάλη πρόκληση". Για εκείνη, επίσης, η επιτυχία είναι «να ανυπομονείς να περάσει η άδεια για να επιστρέψεις στην δουλειά». Για περισσότερες δηλώσεις της, διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης.

  • Πότε συνειδητοποιήσατε την αγάπη σας για την υποκριτική και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή;

Είμαι από τις περιπτώσεις που περισσότερο θα έλεγα πως η υποκριτική “ήρθε να με συναντήσει’. Από τη σχολική ηλικία υπήρξε μια κλίση, μια απροσδιόριστη τότε ροπή στα καλλιτεχνικά που έπειτα έγινε αγάπη και πλέον ανάγκη. Μεγαλώνοντας και σε ένα περιβάλλον με έντονα αντίστοιχα ερεθίσματα κατάλαβα από πολύ νωρίς τι θέλω να κάνω. Και ακόμα δηλαδή το ίδιο λέω, όταν -και αν - μεγαλώσω θέλω να γίνω ηθοποιός.

  • Είχατε πρότυπα απόν τον χώρο του θεάτρου όταν ήσασταν παιδί; Αυτά σας επηρέασαν στη συνέχεια;

Και από τον χώρο του θεάτρου και από τον χώρο του κινηματογράφου! Θυμάμαι κάθε φορά που παρακολουθούσα κάποια παράσταση ή ταινία, ήθελα να γίνω σαν τους ηθοποιούς αυτούς. Τους μιμούμουν, έψαχνα πράγματα για αυτούς. Μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας περισσότερο τον μαγικό αυτόν κόσμο, άρχισα να διαβάζω, να μελετάω, να εμπνέομαι από τους καλλιτέχνες που θαύμαζα. Θεωρώ πως είναι υγιές να έχεις πρότυπα αρκεί να μην φοβάσαι να τα αμφισβητήσεις κιόλας, εξάλλου η συνεχής δημιουργία ερωτήσεων είναι πυλώνας της δουλειάς μας. Πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να γνωρίζω τα πρότυπα μου και με πολλούς από αυτούς να συνεργάζομαι κιόλας και φυσικά να συνεχίζω να μαθαίνω. Θαυμάζω πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και το δηλώνω χαρούμενα γιατί είναι ευτύχημα.

  • Αυτό το διάστημα συμμετέχετε στη σειρά του Open "Έρωτας Φυγάς". Τι έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής από αυτή την δουλειά; 

Η δουλειά αυτήν, για την οποία πραγματικά αισθάνομαι περήφανη και ευγνώμων είναι ανεξάντλητο πεδίο μάθησης και δοκιμασιών. Το να εργάζεσαι με ηθοποιούς αυτού του βεληνεκούς είναι μεγάλο σχολείο και μεγάλη πρόκληση. Κάθε μέρα κατακτώ κάτι, παιδεύομαι με κάτι άλλο, ανακαλύπτω νέα πράγματα για το ρόλο, για το επάγγελμα και για τη Δένια την ίδια. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έμαθα πως αγαπώ υπερβολικά αυτή τη δουλειά και πως όποια συνθήκη και αν υπάρχει, προσωπικά θα επιλέγω να την “υπηρετώ”  με πολλή αγάπη και ευθύνη.

  • Έχετε κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με την «Ρηνιώ» που υποδύεστε; Ποιο χαρακτηριστικό της ηρωίδας θα θέλατε να έχετε και εσείς στην πραγματική ζωή;

Νομίζω πως κάθε άνθρωπος έτσι και εγώ ταυτίζομαι με τη Ρηνιώ στο κομμάτι των εμποδίων και των δοκιμασιών που ενέχει η ανθρώπινη ζωή, σε διαφορετικά για τον καθένα μεγέθη. Αυτές είναι όμως που μας διαμορφώνουν, μας ακονίζουν και όταν βρούμε τη δύναμη να τις ξεπεράσουμε ή να τις διαχειριστούμε, τελικά μας λυτρώνουν! Έχω σίγουρα την αυξημένη ενσυναίσθηση της Ρηνιώς, την ευαισθησία της, την ενοχικότητά της αλλά θα ήθελα πολύ να έχω το θάρρος και τον αυθορμητισμό της. Πιστεύω πως έχει μια αγνότητα και ίσως μια άγνοια που την κάνει να λειτουργεί με τρόπο καθαρό , ευθύβολο χωρίς να βασανίζεται με υπερβολική σκέψη, ναι ομολογώ το ζηλεύω λίγο αυτό!

  • Αν γράφατε εσείς το σενάριο, τι θα θέλατε να κάνει στη συνέχεια η "Ρηνιώ";

Επειδή υπάρχει και η υποκριτική διαστροφή μου που θα ήθελε να δοκιμαστεί με φορέα τη Ρηνιώ σε πολλά μονοπάτια, θα κοκκίνιζα πολύ τη ζωή της! Θα της έβαζα κι άλλα εμπόδια, γιατί πιστεύω στη δύναμή της, και θα την άφηνα να υποκύψει σε πράγματα που ίσως καταπιέζει, όπως ο έρωτας, η φιλοδοξία και σίγουρα θα την πέταγα στα βαθιά, βάζοντάς την να ξεκινήσει κάτι που θα ήταν επαναστατικό για την εποχή και την κοινωνική της τάξη. Θα ήθελα να τη δω να τελειώνει το σχολείο, να σπουδάζει, να διεκδικεί μια άλλη δουλειά, να στέκεται ως δυναμική πλέον γυναίκα που να εμπνέει όπως εκείνη επιθυμεί.

  • Αν δεν είχατε αυτό τον ρόλο στη σειρά και μπορούσατε να διαλέξετε έναν οποιοδήποτε άλλο ρόλο, ποιον θα διαλέγατε και γιατί;

Νομίζω πως κάθε ρόλος στη συγκεκριμένη δουλειά έχει τόσο μα τόσο ενδιαφέρον και είναι πραγματικά όλοι τους αξιοζήλευτοι, την Ρηνιώ μου όμως δεν θα την άλλαζα! Είμαι πολύ δεμένη με το πως έχει διαμορφωθεί και που είναι τόσο ανθρώπινος χαρακτήρας με όλες της τις ατέλειες.

  • Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος σας στην σειρά;

Μακάρι να μπορούσα να πω ότι το μέλλον της Ρηνιώς προβλέπεται θετικό και ομαλό. Δεν θα το πω όμως γιατί έχουν να συμβούν πολλά που θα ταράξουν τα νερά στη ζωή της και στις σχέσεις της με τους γύρω.  Εξάλλου τι Έρωτας Φυγάς θα ήμασταν μετά! Η Ρηνιώ θα έρθει αντιμέτωπη με καταστάσεις, διλήμματα και κυρίως συναισθήματα που δεν είχε ξανανιώσει και θα πρέπει να διαχειριστεί τα σκοτάδια και τις αδυναμίες της. Είναι όμως έτοιμη να παλέψει για όσα και όσους αγαπάει.

  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας ελάττωμα και ποιο το μεγαλύτερο σας προτέρημα;

Ξεκινώντας πάντα από τα θετικά, θα έλεγα πως το μεγαλύτερο προτέρημα μου είναι πως με ό,τι καταπιάνομαι του αφιερώνομαι ολοκληρωτικά με όλη μου την αγάπη, τη δύναμη και τη σκέψη, πράγμα που θα μπορούσε τώρα που το σκέφτομαι να είναι και ελάττωμα! Όχι όμως, το μεγαλύτερο ελάττωμά μου είναι μάλλον πως αρκετές φορές είμαι ενοχική, τουλάχιστον όμως αυτό βλάπτει εμένα και όχι άλλους.

  • Μελλοντικά, θα αλλάζατε κάτι στην εμφάνισή σας για χάρη ενός ρόλου;

Εννοείται και μάλιστα με μεγάλη χαρά. Μου αρέσει να μεταμορφώνομαι, να αλλάζω και να τσαλακώνομαι για έναν ρόλο.

  • Για ποιο λόγο θα αρνιόσασταν να συμμετάσχετε σε κάποια τηλεοπτική, θεατρική ή κινηματογραφική δουλειά;

Φαντάζομαι πως θα έπρεπε να ήταν κάποια πρόταση με προσβλητική θέση σε κάποιο θέμα που με έβρισκε αντίθετη ή που ως Δένια θα ένιωθα πως δεν σέβεται ή καταπιέζει καταστάσεις και ανθρώπους. Από καλλιτεχνικής πλευράς θέλω να με “συναντώ” σε αυτά που κάνω και με αυτό πορεύομαι. Το ρίσκο, η αφύπνιση είναι ζητούμενα αλλά υπάρχουν σε ορισμένο περικείμενο, με ουσιαστική πρόθεση.

  • Τι είναι για εσάς επιτυχία;

Επιτυχία είναι να ανυπομονείς να περάσει η άδεια για να επιστρέψεις στη δουλειά, να ξυπνάς και να αισθάνεσαι δημιουργικός και όχι “βολεμένος”,  μια ειλικρινής ματιά ή χειραψία, ένα γεμάτο ευχαριστώ και ένας καλός λόγος από άτομα που εμπιστεύεσαι. Εντάξει και ένα μπράβο από τους γονείς μου.

  • Τι μπορεί να σας εκνευρίσει και τι να σας κάνει να χαμογελάσετε;

Το χαμόγελο μου το φοράω αληθινά και συνέχεια και το θρέφουν πολλά πράγματα γιατί πάντα έχω αυτήν την προδιάθεση. Φυτά, μουσική, θάλασσα, καφές, σκέψεις, άνθρωποι ανθρώπινοι. Η αγένεια και η γκρίνια όμως με ενοχλούν πραγματικά πολύ, με εξαντλούν και μπορεί να σβήσουν το χαμόγελό μου...για λίγο!

  • Πόσο δύσκολο (ή εύκολο) είναι για κάποιον που τελειώνει τη δραματική σχολή να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του και να εργαστεί ως ηθοποιός;

Δυστυχώς σε αυτό δεν έχω απάντηση καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική όπως μοναδικός είναι και καθένας από εμάς. Όσο φωτεινός και αν είναι αυτός ο κόσμος άλλα τόσα σκοτάδια έχει. Ο δρόμος προς την πραγμάτωση των ονείρων μας σίγουρα δεν είναι ποτέ εύκολος, απαιτεί σκληρή δουλειά, υπομονή, θυσίες και αγάπη!

  • Τέλος, αν με ένα μαγικό ραβδί, μπορούσατε να αλλάξετε τρία πράγματα στη Ελλάδα, τι θα αλλάζατε;

 Μόνο τρία; Εντάξει θα πω, την αναξιοκρατία, την έλλειψη ουσιαστικής ανθρωπιάς και την τάση μας να ξεχνάμε εύκολα!