Ελένη Γερασιμίδου

2016-09-21 10:39

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

 Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως "λαική κωμική ηθοποιός", και είναι ένας άνθρωπος με αστείρευτο χιούμορ. Ο λόγος για την υπέροχη ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου, με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα. Η Ελένη Γερασιμίδου γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1949 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Οι γονείς της ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τα παιδικά της χρόνια, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δύσκολα από οικονομική άποψη, αλλά και ευτυχισμένα εξαιτίας μίας πολύ δεμένης οικογένειας.

Το μεγάλο της όνειρο δεν ήταν να γίνει ηθοποιός αλλά δημοσιογράφος. Όμως, όπως αναφέρει η ίδια σε κάποια συνέντευξη της, "με παρότρυνε η μητέρα μου (να γίνω ηθοποιός), μια πολύ προοδευτική γυναίκα. Φαίνεται είχε διακρίνει την κρυφή έφεσή μου όταν διάβαζα Σαρτρ και τον έκανα θεατρικό έργο στο σχολείο. Έτσι, έκανα στροφή και τελείωσα την δραματική σχολή του Κυριαζή. Από την σχολή αποφοίτησε το 1973 και η πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στο θέατρο ήταν στη παράσταση: "Φούτμπολ όπερα" του Πίτερ Τέρσον στο θέατρο "Ελλήσποντος" της Θεσσαλονίκης.

Με το "Θεατρικό Εργαστήρι" Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε στους "Ιππής" του Αριστοφάνη και στη "Φαύστα" του Μποστ. Το 1975 ήρθε στη Αθήνα όπου δημιούργησε μαζί με τον Γιάννη Καλατζόπουλο, το "Θέατρο του λαού". Μερικές από τις θεατρικές παραστάσεις στις όποιες έχει παίξει είναι οι: "Μαρία Πενταγιώτισσα", "Φιάκας", "Σινάνης", "Μικρό Μαχαγκόνυ", "Φώντας", "Προστάτες", "Λόξα και Δόξα", " 'Εκτο Πάτωμα", "Ρωμαίος και Ιουλιέττα", "Κομμάτια και Θρύψαλα", "Λυσιστράτη", "Κάτι τρέχει με τα γύφτικα","Μπαμπάδες με ρούμι", "Ωχ τα νεφρά μου" κ.α. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλές σύγχρονες, ελαφρές και ξένες κωμωδίες, πολλές επιθεωρήσεις και μιούζικαλ.

Το 1982 αποφασίζει να αφήσει την Αθήνα και επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη. Εκεί συνεργάζεται με το άντρα της, Αντώνη Ξένο στο "Καφέ Θέατρο" της Θεσσαλονίκης. Μετά από πέντε χρόνια, το 1987 επέστρεψε μόνιμα στη Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια η Ελένη Γερασιμίδου μαζί με τον Αντώνη Ξένο, τον σύζυγο της έχουν ιδρύσει την θεατρική εταιρεία "Βήματα". Το καλοκαίρι του 2010 ανέβασαν το έργο "Ο τρελός της Αθήνας", βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου. Tην φετινή χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να την δούμε στην θεατρική παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου "Ράους".

Η Ελένη Γερασιμίδου έγινε περισσότερο αγαπητή στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η πρώτη της τηλεοπτική συμμετοχή ήταν το 1980 στη σειρά "Μεθοριακός σταθμός". Ακολούθησαν οι σειρές "Ιστορία γραμμένη με νότες", "Το κανάλι της Βαγγελίτσας" ,"Οι άποικοι" ,"Οδός Ιπποκράτους", "Το δις εξαμαρτείν" ,"Ροζαλία ένα μπεστ σέλλερ","Το γελοίον του πράγματος: ο ήλιος έδυσε", "Εμείς και εμείς","Οι άντρες δεν υπάρχουν πια", "Ου μοιχεύσεις","Τα χρυσά κορίτσια".Ακόμα, η Ελένη Γερασιμίδου έχει κάνει guest εμφανίσεις στα σίριαλ "Κόκκινο Δωμάτιο", "7 Θανάσιμες πεθερές", "Δύο ξένοι", "10η εντολή" ενώ έχει συμμετάσχει και στις εκπομπές "Δέκα μικροί Μήτσοι", "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο.

Στο κινηματογράφο, η Ελένη Γερασιμίδου έχει παρει το Κρατικό βραβείο β γυναικείου ρόλου για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια ημέρα". Άλλες ταινίες στις οποίες έχει παίξει είναι οι: "Το ξένο είναι πιο γλυκό", "Ριζότο", "Πεθαμένο λικέρ", "Ο οργασμός της αγελάδας", "Safe sex", "Ricordi Mi", "Ι Love Kαρδίτσα" κ.α.

Τέλος, έχει παίξει και στις βιντεοταινίες: "Χάρρυ Κλυνν και πάσης Ελλάδος", "Το φρικιό", "Τα κοροιδάκια της Αθήνας", "Η ψωνάρα", "Η δράκαινα", "Όσα παίρνει ο άνεργος".