«Ελιά & Λάδι» του Νικόλαου Κουφού από τις εκδόσεις “iWrite”

2021-09-17 22:21

«Ελιά» και λάδι» ονομάζεται το νέο βιβλίο του Πελοποννήσιου συγγραφέα Νικόλαου Κουφού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «IWrite». Οι αναγνώστες του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την άφθονη ιστορία των δύο πιο γνωστών συμβόλων της Ελλάδος.

Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται εκτενώς μέσα από την πρωτότυπη μελέτη του συγγραφέα Νικόλαου Κουφού. Στόχος της μελέτης είναι να υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους υπήρξαν για αιώνες πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού μας. Η ελιά είναι ένα σύμβολο ειρήνης, σοφίας, αφθονίας, θριάμβου, δόξας και ελπίδας.

Το ιερό δέντρο της αρχαίας Αθήνας, η ελιά, έτρεφε τον φτωχό γεωργό σε δύσκολα χρόνια, πρόσφερε υλική δύναμη στον ελαιοπαραγωγό και τον έμπορο και συγχρόνως συνείσφερε στην ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού.

Χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για τις ασθένειες και τα τραύματα και για την λατρεία του Θεού. Οι νικητές των Πανελλήνιων και Ολυμπιακών αγώνων δέχονταν στεφάνια από κλαδιά ελιάς, δείχνοντας τον δρόμο της ειρήνης και της ένωσης των λαών. Στο βιβλίο, ακόμη, υπάρχει φωτογραφικό υλικό αλλά και συνταγές βασισμένες στο ελαιόλαδο.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ελιά και λάδι», Νικόλαος Κουφός γεννήθηκε στον Βασσαρά Λακωνίας και σπούδασε θεολογία και παιδαγωγικά. Μέχρι το 2019 υπηρέτησε στο δημόσιο τομέα, ως δάσκαλος, διευθυντής σχολείου, προϊστάμενος γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικός σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης και διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Έχει τιμηθεί για το συγγραφικό και πνευματικό του έργο και έχει αποκτήσει αρκετές διακρίσεις. Για το βιβλίο του με τίτλο «Παλαιά σχολεία του Οινούντος» έλαβες τον Έπαινο Ακαδημίας Αθηνών. Το 2018 πήρε το πρώτο βραβείο Οδοιπορικού, από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου και το 2020 το τρίτο βραβείο ελεύθερου κειμένου, από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.