Φθινοπωρινές διακοπές : Γιατί να τις προτιμήσεις & ποια μέρη να επισκεφτείς

2023-09-09 20:46

Γράφει: Μαίρη Κάντα

Κατάφερες να πάρεις άδεια από την δουλειά και αναρωτιέσαι αν αξίζει να πας διακοπές το φθινόπωρο; Η σύντομη απάντηση είναι «σίγουρα». Αρκετοί πιστεύουν πως το φθινόπωρο σηματοδοτεί το τέλος των ξέγνοιαστών στιγμών, των διακοπών και την επιστροφή στη καθημερινότητα. Μα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και το φθινόπωρο είναι μία όμορφη και ιδανική περίοδος για να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις νέα μέρη στη Ελλάδα. Και αν δεν με πιστεύεις, συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο. Θα μάθεις όλους τους λόγους που το φθινόπωρο είναι κατάλληλο για διακοπές αλλά και τους top φθινοπωρινούς προορισμούς για να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει περισσότερο.

Γιατί να προτιμήσεις τις φθινοπωρινές διακοπές

Οι διακοπές δεν είναι προνόμιο μόνο όσων έχουν ελεύθερο χρόνο το καλοκαίρι. Αν βαρέθηκες να ακούς τους συναδέρφους σου να μιλούν ενθουσιασμένοι για το πόσο καλά πέρασαν στις δικές τους διακοπές, διάβασε όλους τους λόγους που πρέπει να ετοιμαστείς για τις δικές σου.

  • Οι φθινοπωρινές διακοπές είναι περισσότερο οικονομικές: Ο Σεπτέμβριος, σε αντίθεση με τον Αύγουστο, δεν θεωρείται ταξιδιωτική περίοδος αιχμής, γι αυτό και οι τιμές των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων είναι μειωμένες. Έτσι, θα εξοικονομήσεις χρήματα και θα μπορέσεις να παρατείνεις μερικές μέρες την διαμονή σου. Ή θα σου δοθεί η ευκαιρία να μείνεις σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, κάτι που θα ήταν αδύνατον να κάνεις το καλοκαίρι.
  • Θα έχεις την ηρεμία σου: Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές, αποχωρούν από αυτή τέλη Αυγούστου. Έτσι, αν κάνεις διακοπές το φθινόπωρο, δεν θα στριμωχτείς σε μεγάλες ουρές για να επισκεφτείς μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Δεν θα δυσκολευτείς να βρεις ξαπλώστρα στη παραλία, όποια ώρα και αν πας.
  • Θα εξυπηρετείσαι πιο άμεσα στα εστιατόρια, εάν επιλέξεις τις φθινοπωρινές διακοπές: Κακά τα ψέματα, όλοι όσοι έχουμε κάνει διακοπές τον Αύγουστο, γνωρίζουμε πως η εξυπηρέτηση είναι αργή εξαιτίας των χιλιάδων τουριστών που βρίσκονται στο ίδιο μέρος με μας, οι σερβιτόροι είναι κουρασμένοι και το φαγητό δεν είναι και τόσο νόστιμο. Το φθινόπωρο δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου γι αυτό. Θα βρεις εύκολα τραπέζι οπουδήποτε και αν θελήσεις να μείνεις, το φαγητό θα είναι νοστιμότατο και οι σερβιτόροι πολύ ευγενικοί μαζί σου.
  • Θα απολαύσεις περισσότερο το μέρος που θα επισκεφτείς: Το φθινόπωρο ο καιρός είναι ήπιος, ιδανικός για να πραγματοποιήσεις μεγάλους περιπάτους και να γνωρίσεις καλά την περιοχή χωρίς να ανησυχείς για τις υψηλές θερμοκρασίες. Θα απολαύσεις καλύτερα το κολύμπι σε ζεστά και καθαρά νερά.
  • Θα πάρεις εύκολα άδεια από την δουλειά για τις φθινοπωρινές διακοπές: Εάν προτιμήσεις να πας διακοπές τον Σεπτέμβριο δεν θα χρειαστεί να συγκρουστείς με τους συναδέρφους για την καλοκαιρινή άδεια. Θα τους αφήσεις να απουσιάσουν από την εργασία τον Αύγουστο και όταν εκείνοι επιστρέψουν, θα φύγεις εσύ. Επιπλέον, θα γλιτώσεις την πολλή δουλειά του Σεπτεμβρίου. Συνήθως τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, όλα υπολειτουργούν και μειώνεται η εργασία σε αντίθεση με το πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
  • Θα ξεκουραστείς και θα αναζωογονηθείς πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος.
Σε ποια νησιά να ταξιδέψεις για φθινοπωρινές διακοπές

Αν αποφάσισες να πας διακοπές το φθινόπωρο και θέλεις να επισκεφτείς ένα ελληνικό νησί, μπορείς να διαλέξεις κάποιο από τα παρακάτω:

  • Άνδρος: Είναι ένα νησί αρκετά κοντά στην Αθήνα καθώς απέχει περίπου δύο ώρες από την Ραφήνα. Για να γυρίσεις όλο το νησί και να δεις τα όμορφα χωριά του, χρειάζεται να έχεις αυτοκίνητο. Διαφορετικά φρόντισε να νοικιάσεις κάποιο.
  • Τζια: Η Τζια είναι ιδανική για φθινοπωρινές διακοπές και μπάνια στις παραλίες Καλαμίτσι, Καλόγηρο και Κούνδουρο. Εάν την επιλέξεις, μη ξεχάσεις να επισκεφτείς το μοναστήρι της Αγίας Άννας, τον ναό των Αγίων Αποστόλων και το αρχαιολογικό μουσείο της Ιουλίδας.
  • Σπέτσες: Αν σου αρέσουν οι κοντινές εξορμήσεις, προτίμησε τις Σπέτσες που βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα.
  • Αίγινα: Στην Αίγινα όλα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα σημείο: γραφικά σοκάκια, όμορφα αρχοντικά, γαλανά νερά. Μπορείς να επισκεφτείς και τον αρχαίο ναό που βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα, την Αφαία. Βέβαια, σιγουρέψου πως θα βάλεις τα σωστά υποδήματα στη βαλίτσα γιατί θα περπατήσεις αρκετά χιλιόμετρα στις διακοπές.
  • Σύρος: Είναι ο ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός για διακοπές με τους φίλους σου. Εάν το επιλέξεις θα κάνεις βόλτες στην Άνω πόλη, θα πίνεις καφέ στο λιμάνι και φυσικά μη φύγεις από αυτό, αν δεν δοκιμάσεις τα περίφημα λουκούμια του νησιού.
  • Λευκάδα: Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείς αυτό το νησί. Αν το διαλέξεις,  θα απολαύσεις τις εξαιρετικές παραλίες του και γευστικά τοπικά πιάτα στα χωριά του, όπως είναι το Νυδρί.
  • Ύδρα: Ένα, ακόμη, νησί κοντά στη Αθήνα είναι η Ύδρα και είναι κατάλληλο για φθινοπωρινές διακοπές.
  • Σάμος: Η Σάμος είναι ένα ξεχωριστό νησί, αν και βρίσκεται αρκετά μακριά από την Αθήνα. Επέλεξε το, αν αγαπάς την φύση, την ορειβασία και το κρασί. Όταν φτάσεις στη Σάμο, φρόντισε να επισκεφτείς το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μουσείο Σαμιώτικου Κρασιού καθώς και τον αρχαίο ναό της Ήρας.
  • Κρήτη: Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας, είναι ιδανικός προορισμός για τις φθινοπωρινές διακοπές. Όταν κουραστείς να κολυμπάς στις παραλίες του νησιού, μπορείς να επισκεφτείς μερικά από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι το ανάκτορο της Ζάκρου και των Μαλίων, η Φαιστός και η Κνωσός. Επίσης, μπορείς να δεις το Ενυδρείο της Κρήτης, το Ιστορικό μουσείο, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Φόδελε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και στη Μυρτιά το μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ανακεφαλαιώνοντας, αξίζει να κάνεις φθινοπωρινές διακοπές σε κάποιο νησί της Ελλάδος. Αρκεί να επιλέξεις σύντομα τον δικό σου προορισμό και να φτιάξεις την βαλίτσα σου.