Γιώργος Δολγυράς: «Η συγγραφή μου προσφέρει διέξοδο»

2021-07-06 14:53

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

 

«Σκοτεινά Φεγγάρια» ονομάζεται η συλλογή διηγημάτων που έγραψε ο συγγραφέας κ. Γιώργος Δολγυράς και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή». Είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα και στην συνέντευξη που δίνει στο best-news.gr μιλά για το βιβλίο και για τον εαυτό του, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Πάρτε ένα παγωμένο χυμό και απολαύστε την παρακάτω συνέντευξη. Σίγουρα μετά από αυτή την ανάγνωση, θα «τρέξετε» να προμηθευτείτε τα «Σκοτεινά Φεγγάρια», εάν δεν το έχετε ήδη πράξει.

Περιγράψτε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Προσπαθώ να είμαι ορθολογιστής, αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο πλέον στις «ειδικές» συνθήκες που ζούμε όπου επικρατεί η «λογική του παραλόγου». Δυστυχώς έχω κλειστεί υπερβολικά πολύ στον εαυτό μου λόγω αναγκαστικής κοινωνικής απομόνωσης, όχι ότι ήμουν ποτέ ιδιαίτερα κοινωνικός. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες ξυπνάει το τέρας μέσα σου και πρέπει διαρκώς να το κοιμίζεις, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις τον ίδιο σου τον εαυτό, άμεσα ή έμμεσα.

Πότε μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Ξεκίνησα μαθήματα δημιουργικής γραφής για την εμπειρία, σταδιακά το συγκεκριμένο ερέθισμα ξύπνησε μέσα μου την επιθυμία για κάτι περισσότερο, το κάτι περισσότερο έφερε την συμμετοχή στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος» το 2019 και την βράβευση του διηγήματος μου «Θηλιά στο λαιμό» με τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων. Στην συνέχεια αποφάσισα να πλαισιώσω το συγκεκριμένο διήγημα με άλλα τρία και να δημιουργήσω την πρώτη μου συλλογή διηγημάτων το 2020 «Σκοτεινά Φεγγάρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

Τι σας προσφέρει η συγγραφή;

Διέξοδο, μία φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας, μία ψυχική ηρεμία αλλά και επικοινωνία με όλες τις πτυχές του εαυτού μου. Είναι μία πιο ατομική ψυχανάλυση, παρόλο που ψυχαναλύομαι τα τελευταία δέκα χρόνια, ποτέ δεν τελειώνει αυτή η διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης.

Πώς θα περιγράφατε με τρεις λέξεις το πρώτο σας βιβλίο;

Σκοτεινό, ψυχαναλυτικό (με βάση τις εμπειρίες και τα βιώματά μου, όχι τις ειδικευμένες γνώσεις της ψυχιατρικής), συναισθηματικό.

Ποιος χαρακτήρας σας δυσκόλεψε περισσότερο, ποιος λιγότερο και γιατί;

Δεν υπήρχαν διακυμάνσεις στους χαρακτήρες μου καθώς πατούσαν πάνω στα βιώματά μου, όσο και αν ακούγεται παράδοξο για μία συλλογή διηγημάτων φαντασίας.

Από πού αντλείτε έμπνευση για να γράψετε;

Γράφω βιωματικά.

 

Για ποιο λόγο να διαβάσει κάποιος το συγκεκριμένο βιβλίο;

Ο κυριότερος λόγος για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο μου θα έλεγα ότι είναι η ξεχωριστή, διόλου επιτηδευμένη, εξωτερίκευση συναισθημάτων, των δικών μου συναισθημάτων. Ακούγεται ίσως παράξενο για το συγκεκριμένο είδος αλλά από τον εκδοτικό είχαν εντάξει το βιβλίο μου σε πολλές κατηγορίες ( συναισθηματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό), απλώς λόγω του ότι τα πάντα είναι δοσμένα μη ρεαλιστικά, επικράτησε να εκδοθεί ως «Φαντασίας».

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος συγγραφής;

Δε μπορούσα να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου. Είμαι άνθρωπος κλειστός και απρόσιτος σε μεγάλο βαθμό, πληγωμένος άσχημα. Οπότε έπρεπε να φορέσω την μάσκα του τέρατος και διαμέσου του λογοτεχνικού είδους της φαντασίας όπου δίνει απεριόριστη ελευθερία, να απελευθερωθώ και ο ίδιος.

Στο μέλλον θα θέλατε να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος ή θέλετε να παραμείνετε στο ίδιο είδος;

Έχω σκοπό να ασχοληθώ και με άλλα λογοτεχνικά είδη και κάποια στιγμή να επανέλθω στην λογοτεχνία του φανταστικού. Είμαι στην αρχή της όποια πορείας μου και θα ήθελα να εξερευνήσω τις δυνατότητες μου.

Ποιο βιβλίο που έχετε διαβάσει, σας έχει σημαδέψει και γιατί;

«Η ερμηνευτική του φόνου», Tζεντ Pούμπενφελντ. Φοβερή ανατροπή.

Εάν είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε έναν λογοτεχνικό ήρωα, ποιον θα θέλατε να συναντήσετε και τι θα του λέγατε;

Όλοι οι λογοτεχνικοί ήρωες (ακόμα και αυτοί που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ) είναι φανταστικοί και όπως δήλωσα στην αρχή, πέρα από όταν γράφω, προσπαθώ να είμαι ορθολογιστής και ας είναι τόσο δύσκολο, επίπονο και ψυχοφθόρο. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ δικαιοσύνη, σε αντίθεση με την λογοτεχνία, δυστυχώς. Ωστόσο, θα ήθελα να συναντήσω τον Ντάμπλοντορ από την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ. Θα του σύστηνα είναι λιγότερο καλόκαρδος και εύπιστος.

Τέλος, ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Ελπίζω σύντομα να βγούμε από αυτή την παράνοια της πανδημίας όπου ανοίγει και ένα νέο μέτωπο εμβολιαστών απέναντι σε αντί - εμβολιαστές που θυμίζει τις απαρχές εμφύλιου πολέμου, ώστε να γαληνέψω και να μπορέσω να αρχίσω να γράφω ξανά. Πραγματικά έχω περάσει μία προσωπική κόλαση αύτη την περίοδο όπως και ο περισσότερος κόσμος. Οδηγήθηκα στην κατάθλιψη και σε πλήθος ψυχοσωματικών προβλημάτων.