Η αλλιώτικη δασκάλα.

2020-06-29 09:56

Γράφει: Χριστίνα Καρρά (συγγραφέας)

Με λένε Φάνη και είμαι οκτώ ετών. Δεν θέλω να φανώ υπερβολικός μα νομίζω ότι εσείς οι μεγάλοι φοράτε παρωπίδες, όπως τα άλογα στο αγρόκτημα του παππού μου. ”Στερεότυπα και ταμπέλες “ θα τα χαρακτήριζε όλα αυτά ο φοιτητής αδελφός μου, που όσο να’ναι κάτι θα ξέρει παραπάνω από μένα. Χίλιες φορές να παραμένατε μικροί σκέφτομαι πολλές φορές! Θα σας διηγηθώ αυτό που συνέβη στο σχολείο μου πριν από λίγους μήνες.
Η δασκάλα μας,η κυρία Σοφία είχε σταματήσει ξαφνικά να μας κάνει μάθημα. Κάποια στιγμή ο διευθυντής μας πληροφόρησε ότι η κυρία Σοφία είχε μείνει έγκυος και ήθελε να ξεκουραστεί. Η χαρά μέσα στην τάξη ήταν μεγάλη, ούτε εκδρομή να πηγαίναμε! Από την πρώτη στιγμή που η κυρία Σοφία είχε μπει μέσα στην τάξη καταλάβαμε πόσο αγέλαστη,απότομη και αυστηρή ήταν. Θυμάμαι πως κάθε φορά που με σήκωνε στον πίνακα αισθανόμουν μια μικρή ανατριχίλα αφού ήξερα πως θα με κοιτούσε έντονα σχεδόν τρομακτικά αν έκανα κάποιο χονδρό λάθος.
Η καινούρια δασκάλα που μας έφεραν μας χαροποίησε ιδιαίτερα.
“Καλημέρα γλυκά μου παιδιά, είμαι η νέα σας δασκάλα,η κυρία Μαίρη, και μαζί θα περάσουμε μια καταπληκτική και δημιουργική χρονιά. Τι λέτε λοιπόν θα μου χαρίσετε τα ονόματά σας αφού πρώτα μοιράσει κάποιος τις καραμέλες που έφερα για σας;” ήταν τα πρώτα της λόγια.
Κοίταξα τον διπλανό μου, τον Δημήτρη,και διέκρινα στο βλέμμα του την ίδια έκπληξη που είχα κι εγώ όχι μόνο για αυτά που ακούσαμε μα και για αυτό που είδαμε. Η κυρία Μαίρη δεν ήταν άσπρη σαν κι εμάς αλλά πιο σκούρα, με δέρμα σοκολατί. Όπως μας πληροφόρησε η δασκάλα μας, ο μπαμπάς της ήταν από την Αφρική. Την αγαπήσαμε κατευθείαν, από την πρώτη στιγμή.Οι ιστορίες που μας έλεγε από την μακρινή της πατρίδα ακόμη με κάνουν να χαμογελώ.
Οι γονείς μας αντέδρασαν άμεσα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Δήλωναν προσβεβλημένοι από την παρουσία μιας Αφρικανής στην αίθουσα, την είπαν “πίθηκο",αμόρφωτη με πλαστό πτυχίο, φορέα ιών κι επικίνδυνη για την ψυχική υγεία μας. Η κυρία Μαίρη απομακρύνθηκε λίγες μέρες μετά...

(Την κ. Χριστίνα Καρρά μπορείτε να την βρείτε εδώ )