Η θεά του ουράνιου τόξου

2019-02-18 08:13

Γράφει: Μαίρη Κάντα (δημοσιογράφος-συγγραφέας)

Πριν πολλά χρόνια, υπήρχαν δύο πολύ αγαπημένα αδέρφια, ο Tāne και ο Tāwhirimātea. O Tane ήταν ο θεός του δάσους και των πουλιών, ενώ ο Τawhirimatea, o θεός των ανέμων και των καταιγίδων. Ο ένας ζούσε στη γη και ο άλλος στον ουρανό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Όμως κάθε καλοκαίρι, ο Tawhirimatea κατέβαινε  στη γη για να περάσει χρόνο μαζί με τον αδερφό του. Έτσι οι άνθρωποι είχαν ήλιο αυτή την εποχή και δεν υπήρχαν καταιγίδες.

Κάποια στιγμή ο Tane ήθελε να παντρευτεί. Έτσι άρχισε να ψάχνει να βρει την ιδανική γυναίκα για εκείνον. Όμως καμία γυναίκα δεν ήθελε να τον παντρευτεί, παρόλο που ήταν πολύ γοητευτικός και ψηλός. Ο Τane ήταν πολύ στεναχωρημένος που δεν τον ήθελε καμία γυναίκα. Ο Tawhirimatea αποφάσισε να βοηθήσει τον αδερφό του. Γι αυτό το λόγο, τον συμβούλεψε να φτιάξει μόνος του την γυναίκα που θα τον παντρευτεί.

Ο Τane άκουσε την συμβουλή του αδερφού του. Έφτιαξε την Hine-titama από φύλλα δέντρων. Μαζί με την Hine-titama, τα πρώτα χρόνια έζησαν ευτυχισμένοι. Μαζί απέκτησαν και ένα πολύ όμορφο κοριτσάκι, την Rangahore. Όμως όλα άλλαξαν όταν ο Tawhirimatea έκανε το λάθος να αποκαλύψει στην Hine-titama το μυστικό του αδερφού του.

Η Hine-titama όταν έμαθε πως δημιουργήθηκε από τον σύζυγό της, θύμωσε πάρα πολύ. Δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο σύζυγός της ήταν ταυτόχρονα και πατέρας της. Αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Εγκατέλειψε εκείνον και το παιδί της και πήγε στον κάτω κόσμο, όπου έγινε η θεά του θανάτου. Μάταια ο Tane προσπαθούσε να την πείσει να επιστρέψει στη γη για να μεγαλώσει το παιδί τους, την Rangahore.

Πέρασε καιρός και ο Tane δυσκολευόταν πολύ χωρίς την Hine-titama στο να φροντίζει τη κόρη του. Μα και η Rangahore αναζητούσε επίμονα μια μητέρα. Τότε ο Tane αποφάσισε να δώσει στη μονάκριβη κόρη του μια μητέρα. Δημιούργησε την Uenuku από φτερά παγωνιών. Η Uenuku ήταν ξεχωριστή: τα μαλλιά της ήταν πολύχρωμα, όπως ακριβώς ήταν και τα φτερά των παγωνιών. Μα είχε και πολλές αρετές. Ήταν υπομονετική, καλή, ευαίσθητη, ρομαντική.

Αμέσως συμπάθησε την Rangahore και την φρόντιζε σαν να ήταν δικό της παιδί. Μα και το μικρό κορίτσι, λάτρευε την Uenuku. Την αποκαλούσε «μανούλα» και ας ήξερε πως δεν ήταν αυτή η μητέρα της. Ήταν πολύ χαρούμενη η Rangahore και κάθε βράδυ ανυπομονούσε να ακούσει κάποιο παραμύθι από την νέα μητέρα της. Μα και ο Tane ένοιωθε καλά, γνωρίζοντας πως η μοναχοκόρη του περνούσε όμορφα. Σύντομα και εκείνος αγάπησε την Uenuku, εξαιτίας της καλοσύνης της.

Ωστόσο, η θεά του κάτω κόσμου,  Hine-Titama ζήλεψε την ευτυχία του Tane. Δεν ήθελε να τον βλέπει χαρούμενο και δεν ήθελε να φροντίζει άλλη γυναίκα το παιδί της. Έτσι ζήτησε από τον Whiro που ήταν κάτοικος του κάτω κόσμου και υπεύθυνος για τις ασθένειες, να στείλει μια σοβαρή ασθένεια στην Uenuku ώστε να πεθάνει. O Whiro υπάκουσε στην εντολή της θεάς γιατί του υποσχέθηκε πως θα τον ελευθέρωνε από τον κάτω κόσμο.

Σύντομα η Uenuku αρρώστησε πολύ βαριά. Η Rangahore ήταν πολύ στεναχωρημένη, όπως και ο Tane. Η ευτυχία των τριών, θα τέλειωνε με θλίψη και πόνο, αν δεν επενέβαινε ο αγαπημένος αδερφός του Tane. Ο Tawhirimatea προσπάθησε να αλλάξει την τιμωρία της Hine-Titama. Έτσι, έκανε την Uenuku θεά του ουράνιου τόξου και την πήρε μαζί του στον ουρανό.

Mόλις τέλειωνε η  καταιγίδα που έστελνε ο Tawhirimatea στη γη, εμφανιζόταν η Uenuku στο ουρανό και με τα πολύχρωμα μαλλιά της, έκανε χαρούμενους όλους τους ανθρώπους. Και η Rangahore με τον καιρό, έπαψε να είναι θλιμμένη. Γιατί ήξερε πως μετά από κάθε καταιγίδα, θα ερχόταν το ουράνιο τόξο για να ζεστάνει την καρδιά της και θα απαλύνει το πόνο της απουσίας της Uenuku.