Κατερίνα Σεληνιωτάκη: « Ο συγγραφέας μοιάζει με αλχημιστή. Παλεύει να πετύχει τη σωστή αναλογία για τη δημιουργία ενός ελιξιρίου που θα μαγέψει τον αναγνώστη.»

2021-11-26 15:18

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

Η συγγραφέας Κατερίνα Σεληνιωτάκη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο «Τα σκοτεινά μονοπάτια μίας φωτεινής ζωής» και πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο της μυθιστόρημα «Σμιλεμένη ψυχή» από τις εκδόσεις «Πηγή». Μιλήσαμε μαζί της και όταν ρωτήθηκε γιατί ασχολήθηκε με την συγγραφή, απάντησε: «Δημιουργήθηκε μέσα μου η ανάγκη, φεύγοντας να αφήσω στον κόσμο που θα μείνει πίσω κάτι που θα μαρτυρά το πέρασμά μου απ΄ αυτή τη ζωή, τη δική μου αλήθεια». Παρακάτω θα διαβάσετε όσα η ίδια ανέφερε στο best-news.gr.

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην συγγραφή;

Θυμάμαι ήμουν στην έκτη τάξη, όταν καταπιαστήκαμε στο μάθημα της Γλώσσας με ένα απόσπασμα από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Εντυπωσιάστηκα με την ιδέα, ότι μάθαμε για κάποια γεγονότα με αυτόν τον τρόπο. Ήταν ένας θησαυρός για την ιστορία της ανθρωπότητας. Σαν να έσκαψε ένας αρχαιολόγος και ξεσκόνισε το εύρημά του φέρνοντας  την αλήθεια στην επιφάνεια και τελικά σ’ εμάς. Έτσι δημιουργήθηκε μέσα μου κι εμένα η ανάγκη, αν και ήμουν μικρή, φεύγοντας να αφήσω στον κόσμο που θα μείνει πίσω  κάτι που θα μαρτυρά το πέρασμά μου απ΄ αυτή τη ζωή, τη δική μου αλήθεια. Γιατί μπορεί  το μυθιστόρημα να μ΄ έχει κερδίσει, όμως μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων μου βγαίνουν οι δικές μου ιδέες, η δική μου στάση ζωής, κάνοντάς τους πέρα για πέρα ρεαλιστικούς.

 

Για εσάς, «συγγραφή είναι…» : Συμπληρώστε μία λέξη.

Λύτρωση…

 

Θα μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του πρώτου σας βιβλίου: «Τα σκοτεινά μονοπάτια μίας φωτεινής ζωής»;

Το βιβλίο μιλά για μια ιστορία που ξεκινά από τα νεανικά χρόνια, που κουβαλούν τη γλύκα της εφηβείας και τις χαρές των φοιτητικών χρόνων και φτάνει μέχρι την ενηλικίωση. Κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο κυλάει αυτή είναι η φιλία, την οποία θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής. Η ιστορία λοιπόν του βιβλίου αναδεικνύει πως, αν σε μια τέτοια βασική αξία μπουν γερά θεμέλια, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να την κλονίσει.

 

Το βιβλίο σας «Σμιλεμένη Ψυχή» κυκλοφόρησε πρόσφατα. Θα μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης και προδοσίας μέσα από τη σφαίρα της φαντασίας. Ο πρωταγωνιστής είναι προικισμένος με ένα υπερφυσικό ταλέντο, που τον κάνει ικανό ν΄αλλάζει τον ρου της ιστορίας τον ανθρώπων με τη ζωγραφική του. Όμως εξαιτίας της ικανότητας που τον διακρίνει, πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα ακόμα και αυτή του τη δύναμη.

 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;

Όντως για να ξεκινήσεις να γράφεις χρειάζεσαι έμπνευση. Αυτή μπορεί να έρθει από κάτι πολύ απλό ή κάτι πολύ ξεχωριστό. Έτσι κι εμένα στη ζωή μου έτυχε ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, που η καλοσύνη και η αγνότητα της καρδιάς του έγινε η αιτία να ξεκινήσω να γράφω αυτή την ιστορία.

 

Τι μήνυμα θα εισπράξει ο αναγνώστης, φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου;

Το βιβλίο κλείνει ακριβώς με ένα πολύ δυνατό μήνυμα, που όμως δεν μπορώ να αποκαλύψω, γιατί έτσι θα αποκάλυπτα και το τέλος.

 

Τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένα βιβλίο, ώστε να αγαπηθεί από τους αναγνώστες του; Τι πιστεύετε;

Ο συγγραφέας μοιάζει με αλχημιστή. Παλεύει να πετύχει τη σωστή αναλογία για τη δημιουργία ενός ελιξιρίου που θα μαγέψει τον αναγνώστη. Τι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει για να το πετύχει αυτό; Προσιτό λόγο απαλλαγμένο από υπερβολές, γρήγορες εναλλαγές που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό κι ένα θέμα που θα αγγίξει την ψυχή του.

 

Πώς νιώθετε κάθε φορά που γράφετε την λέξη «τέλος»;

Νιώθω πραγματικά γεμάτη και  χαρούμενη για το ταξίδι που τελείωσε για μένα και το ταξίδι που ξεκινά για το αναγνωστικό κοινό.

 

Στο άκουσμα ενός θετικού σχολίου για τα βιβλία σας, πώς αισθάνεστε;

Ικανοποίηση, φυσικά, που κατάφερα ν΄αγγίξω τις ψυχές των αναγνωστών.

 

Αν μπορούσατε να πρωταγωνιστήσετε σε ένα βιβλίο, ποιο βιβλίο θα διαλέγατε και γιατί;

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να επιλέξω ένα συγκεκριμένο. Έχω διαβάσει πολλά έργα από την κλασσική γαλλική λογοτεχνία. Έτσι θα μπορούσα να με φανταστώ σε κάποιο  βιβλίο εποχής. Αυτή η τάση για φυγή απ΄τη σύγχρονη πραγματικότητα και η νοσταλγία για τα περασμένα, νομίζω ότι με συγκαταλέγει στους λάτρεις του ρομαντισμού.

 

Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός ήρωας που όταν διαβάσατε για αυτόν, σημάδεψε την ζωή σας;

Ο Ζορμπάς. Η φιλοσοφία του για τη ζωή με συνεπήρε και επηρέασε και τη δική μου μετέπειτα ζωή.

 

Εκτός από συγγραφέας, είστε και δασκάλα. Θα θέλατε κάποια στιγμή να ασχοληθείτε και με το παιδικό βιβλίο, ώστε να διαβαστεί από τους μαθητές σας;

Ω, ναι σίγουρα! Ήδη οι μαθητές μου έχουν στο σπίτι τα βιβλία μου από τους γονείς τους και θέλουν να τα διαβάσουν. Τους εξηγώ όμως, ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να  κατανοήσουν τα μηνύματά τους κι ότι θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή. Θα ήθελα λοιπόν κάποια στιγμή να κοινωνήσω και σε αυτούς κάτι, που θα απευθύνεται στη δική τους ηλικία και θα μπορεί να τους δώσει την ικανοποίηση να λένε ότι διαβάσαμε το βιβλίο της κυρίας μας. Τολμώ να πω ότι είναι απ΄ τις λίγες φορές που βλέπω τα παιδιά να επιδεικνύουν τέτοιο ζήλο για διάβασμα λογοτεχνικού βιβλίου. Δεν είναι τυχαίο, αφού ο ρόλος του δασκάλου είναι από τους σημαντικότερους στη ζωή ενός παιδιού, κι αυτό μεγαλώνει μέσα μου την επιθυμία να ανταποκριθώ σ΄ αυτή τη θετική τους στάση.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Ο θάνατος. Όχι μόνο ο δικός μου αλλά και των αγαπημένων μου. Η ιδέα του οριστικού τέλους, η απώλεια και το πένθος είναι πράγματα που δεν μπορεί εύκολα ο άνθρωπος να διαχειριστεί.

 

Αν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τρεις ευχές σας, τι θα ευχόσασταν;

Τώρα με βάζετε στη θέση του πρωταγωνιστή μου, ο οποίος έχει κι εκείνος τρεις ευχές στη διάθεσή του. Σίγουρα όλοι θα σκεφτόμασταν πρώτα τα αυτονόητα. Εκείνα που έχουμε όλοι μας ανάγκη για να ζήσουμε: υγεία, αγάπη, χρήματα. Όμως δε σας κρύβω πως θλίβομαι ειλικρινά κοιτώντας τι δυστυχία υπάρχει τριγύρω μας. Ως μέρος λοιπόν του συνόλου θα ήθελα ο κόσμος να επιστρέψει σε έναν πιο ομαλό τρόπο ζωής. Νομίζω ότι οι άνθρωποι, κι ειδικά στην Ελλάδα, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν απαλλαγμένοι από πολλά προβλήματα, που έχουν κάνει τη ζωή μας ιδιαίτερα σύνθετη(Ο ρομαντισμός πάλι μου υπαγορεύει να κοιτώ προς τα περασμένα).

 

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;

Όχι αυτή τη στιγμή. Το βιβλίο μου μόλις κυκλοφόρησε. Επίσης για πρώτη φορά έχω αναλάβει χρέη αναπλήρωσης της διεύθυνσης του σχολείου στο οποίο διδάσκω. Οι καθημερινές υποχρεώσεις λοιπόν, σε συνδυασμό με τις  συνθήκες στην εργασία μας που έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικές, περιορίζουν αισθητά τον ελεύθερο μου χρόνο. Θέλω όμως να φαντάζομαι τον εαυτό μου σαν τα αγριολούλουδα, που ξεπετιούνται μέσα από το τσιμέντο. Αν εκείνα μπορούν να αντέχουν τόσο βάρος και να συνεχίζουν να ομορφαίνουν τον κόσμο, θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρω κι εγώ και κάποια στιγμή θα επιστρέψω με κάτι νέο. Σας ευχαριστώ!