Κλειώ- Δανάη Οθωναίου

2016-09-30 13:23

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

 

Η Κλειώ Δανάη- Οθωναίου γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1979 στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου σπούδαζαν οι νεαροί γονείς της και είναι η μεγαλύτερη αδερφή από τις συνολικά κόρες τους. Όταν ήταν 2 ετών, μετακόμισε μαζί με την οικογένεια της στη Ξάνθη, στο τόπο καταγωγής της μητέρας της. Στη Ξάνθη ξεκίνησε ενόργανη γυμναστική καθώς και τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Ξάνθης, σε ηλικία μόλις 5,5 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισαν πάλι οικογενειακώς και εγκαθίσταντο οριστικά πια στη Αθήνα, στο τόπο καταγωγής του πατέρα της.

 

Στη Αθήνα, συνέχισε το πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Αθηνών και το Αττικό Ωδείο, με καθηγητές όπως την Μαρίνα Λαμπρινούδη και τον Διονύση Μαλλούχο, παράλληλα με το σχολείο. Η Κλειώ-Δανάη από πολύ μικρή απέδειξε πως έχει τεράστιο ταλέντο στη μουσική. Για τους γονείς της, ήταν πάντα το «παιδί-θαύμα», το παιδί με το απίστευτο ταλέντο. Στο κοινό εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μόλις σε ηλικία 7 ετών στη αίθουσα «Παρνασσός» των Αθηνών με έργα του Κλωντ Ντεμπισσύ. Από το 1996 και για σειρά ετών παρέδιδε μαθήματα πιάνου, εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ πιάνου και φωνητικής, συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σε πολλές αθηναϊκές αίθουσες. Το 1998 πήρε το πτυχίο στο πιάνο και το 2000 Δίπλωμα Σολίστ με καθηγητή τον Δημήτρη Τουφεξή.

 

Η Κλειώ-Δανάη αποφάσισε κάποια στιγμή, που δούλευε ως πιανίστα στις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, να γίνει ηθοποιός, για να καταλάβει, όπως η ίδια έχει πει, καλύτερα τον εαυτό της με τους κόμπους του και τα μπλοκαρίσματα του, αλλά και τους άλλους μέσα από την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Όπως η ίδια διευκρίνισε σε συνέντευξη της: « Το θέατρο ήταν ένα παιχνίδι που έκανα δώρο στον εαυτό μου προκειμένου να με καταλάβω ως άνθρωπο»

 

Έτσι, φοίτησε για ένα χρόνο στη Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Την επόμενη χρονιά πέρασε από εξετάσεις οντισιόν και εισήχθη στη Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε λυρικό τραγούδι με την σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Επίσης έκανε σεμινάρια: 4η Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου με θέμα: «το σώμα του ηθοποιού και οι πολιτιστικές ταυτότητες» και 6η Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου με θέμα: «τον έρωτα στη τέχνη». Το 2005 αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου έχει δουλέψει πολύ στο θέατρο ως πιανίστα, αλλά και ως ηθοποιός. Το 1997-1998 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στη παράσταση «Σοφολογιότατες» του Μολιέρου. Την θεατρική περίοδο 2003-2004 συνεργάστηκε ως πιανίστα με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο έργο του Λέοντος Τολστόι «Η σονάτα του Κρούτσερ» σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου. Το 2005 συμμετείχε ως χορός στη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Τον Ιούνιο του 2005 πρωταγωνιστεί ως Μήδεια στη Μικρή Έπίδαυρο με την παράσταση «Έξοδος» Ακόμα, έχει συμμετάσχει στις εξής θεατρικές παραστάσεις: «Η τραγική ιστορία του Δρ. Φάουστους», «Ηλέκτρα» , «Δον Κάρλος».

 

 

Το χειμώνα 2007-2008 με την στήριξη του ΥΕΝ περίοδευσε  στα νησιά του Αιγαίου στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους, με την μουσικοθεατρική παράσταση TOTAL ARTE με το έργο του Καμίν Ντε Σαιν Σανς «Το καρναβάλι των Ζώων», σε διασκευή και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Γεωργιάδη για κουιντέτο εγχόρδων και πιάνο. Την άνοιξη του 2008 εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή Caminito στη Αθήνα, στη μουσική παράσταση «Noches Tangueras» (Νύκτες γεμάτες Ταγκό), μαζί με την συνθέτη Ζωή Τηγανούρια και το συγκρότημα «Senso Latino». Το καλοκαίρι του 2008 περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης πρωταγωνιστώντας στη παράσταση «Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Τον χειμώνα του ίδίου έτους (2008-2009) πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο - ψυχολογικό θρίλερ «Ο Συλλέκτης» του Τζον Φόουλς σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Επίσης, το καλοκαίρι του 2009 περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης πρωταγωνιστώντας στο θεατρικό έργο «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ Θερβάντες, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραγισαρίδη. Το 2011 συμμετείχε στη παράσταση «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και το 2014 συμμετείχε στους «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

 

Στη τηλεόραση, η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου συμμετείχε το 2001 στη παιδική εκπομπή της ΕΡΤ «Αμπεμπαμπλόμ» σε σκηνοθεσία Νίκου Πιλάβιου, όπου έκανε την «Κυρία Μουσική», ενώ την περίοδο 2006-2007 είχε ένα ρόλο στην σειρά «Μαζί σου» σε σενάριο  του Κώστα Βαζάκα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου  Πανταζούδη. Την τηλεοπτική περίοδο 2007-2008 συμμετείχε στο σίριαλ του Ant1 σε σενάριο του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά, το «Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον».Την περίοδο 2015-2016 πρωταγωνιστούσε στη σειρά «Χωρίς εσένα».