Lady Gaga: Η εκκεντρική τραγουδίστρια της pop

2014-09-20 22:22

 

Γράφει: Μαίρη Κάντα

 

Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες από την εκκεντρική εμφάνιση της pop star Lady Gaga στη σκηνή του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της συναυλίας της με τίτλο «ArtRave:The Artpop Ball Tour». Η διάσημη τραγουδίστρια σε ένα show με μουσική και χορό αποθεώθηκε από τους χιλιάδες θαυμαστές. Εμφανίστηκε κρατώντας την ελληνική σημαία και δηλώνοντας πως θαυμάζει την Ελλάδα.

Ποια είναι όμως η Lady Gaga και πώς ξεκίνησε η καριέρα της;  Το πραγματικό της όνομα είναι Stefani Joanne Angelina Germanotta. Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε από το τραγούδι των Κουίν «Radio Ga-Ga”.Στη μουσική έχει επηρεαστεί από καλλιτέχνες της pop, όπως η Madonna και ο Michael Jackson και καλλιτέχνες της ροκ όπως οι Queen.

 

Είναι μόλις 28 ετών και έχει γεννηθεί στις 28 Μαρτίου στην Νέα Υόρκη. Aπό την ηλικία των 4ων  ετών παίζει πιάνο, το οποίο έμαθε ακουστικά. Όταν ήταν 11 χρονών παρακολούθησε μαθήματα σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο καλογραιών, το Convent of the Sacret Heart. Στα 12 της άρχισε να γράφει τα πρώτα της ολοκληρωμένα τραγούδια και στα 15 της άρχισε να τραγουδάει ερασιτεχνικά. Σπούδασε μουσική και θέατρο στη Νέα Υόρκη, στο Tisch School of the Arts.

 

Η Lady Gaga κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ το 2008 με τίτλο «Τhe Fame”. Σύμφωνα με την ίδια, απευθυνόταν σε οποιονδήποτε επιζητούσε την φήμη. Το άλμπουμ σημείωσε τεράστια επιτυχία με τραγούδια όπως το «Just Dance”, “Poker Face”, “Love Game” και “Paparazzi”. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα album όλων των εποχών, ενώ έγινε το album με τις περισσότερες ηλεκτρονικές πωλήσεις όλων των εποχών.

 

Ο νέος της δίσκος με τίτλο «Born this way” κυκλοφόρησε στις 23 Μαΐου 2011. Την πρώτη εβδομάδα στη Αμερική πούλησε πάνω από 1000000 αντίτυπα και παγκοσμίως πάνω από 2.500.000. Το πρώτο single του δίσκου “Born this way” κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου 2011 και μέσα σε λίγες ώρες έγινε itunes σε όλες τις χώρες παγκοσμίως. Στη Αμερική παρέμεινε στη κορυφή έξι συνεχόμενες εβδομάδες και είναι το μοναδικό τραγούδι που το έχει καταφέρει αυτό.

Ο δίσκος Artpop είναι το τρίτο άλμπουμ της Lady Gaga. Το πρώτο single ονομάζεται “ Αpplause”, κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου 2013 και το βιντεοκλίπ του ανέβηκε στις 19/8 κάνοντας πρεμιέρα στη εκπομπή «Good Morning America”. Στις 25 Αυγούστου του 2013 η γνωστή τραγουδίστρια ερμήνευσε το «Applause” στα 2013 MTV Video Music Awards.  Στις 11/11 κυκλοφόρησε παγκοσμίως.  Οι παγκόσμιες πωλήσεις του άλμπουμ για την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας έκλεισαν με περίπου 560 χιλιάδες αντίτυπα.

Το “Applause” σύμφωνα με το Billboard έχει πουλήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 5,5 εκατομμύρια παγκοσμίως. Οι καθαρές πωλήσεις του άλμπουμ μέχρι σήμερα, φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η τραγουδίστρια της pop το 2010 απέσπασε δύο Grammy  και τρία το 2011. Το Σεπτέμβριο του 2010 βραβεύτηκε στα MTV Video Music Awards κερδίζοντας 9 βραβεία. Επίσης έχει βραβευτεί με 8 MTV Europe Music Awards,3 Much Music Awards,3 BRIT Awards.

 

Στο παρελθόν, η Lady Gaga υπήρξε θύμα bullying, όπως αναφέρει η ίδια. Το 2011 μαζί με την μητέρα της, Cynthia Germanotta ίδρυσε την μη κερδοσκοπική οργάνωση “Born This Way Foundation (BTW)». Το ίδρυμα έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους νέους, να αγκαλιάσουν την διαφορετικότητα και να γιορτάσουν την ατομικότητά τους. Η οργάνωση άρχισε να λειτουργεί επίσημα το 2012 και δρα εναντίον του σχολικού εκφοβισμού.

 

Τέλος, το αγαπημένο motto της Lady Gaga είναι «Life is a performance”, δηλαδή «η ζωή είναι μία παράσταση».