Mετακόμιση και παιδί

2014-08-30 14:04

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

 

Μία μετακόμιση, για εμάς μπορει να είναι η αρχή μίας περιπέτειας. Αλλάζουμε σπίτι, περιοχή, πόλη. Για τα παιδιά όμως, η  μετακόμιση είναι μία δυσάρεστη εμπειρία. Χάνουν τις συνήθειες τους, το σπίτι τους και δυσκολεύονται να προσαρμοστουν στο νέο περιβάλλον και νοιώθουν απειλή. Κάθε αλλαγή  από το πρόγραμμα και την ρουτίνα του παιδιού προκαλεί στην αρχή άρνηση και άγχος.

Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε τα παιδιά για την αλλαγή που θα έρθει, ώστε να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή.

Αρχικά μιλάμε στο παιδί με απλά λόγια και ανάλογα με την ηλικία του,, για το γεγονός της μετακόμισης. Για παράδειγμα, θα πούμε: " Σε λίγες μέρες θα πάμε σε ένα άλλο σπίτι που θα είναι όμορφο" κλπ. Μετά ακούμε το παιδί. Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά. Πρέπει να μάθουμε τι σκέφτεται καθώς και τι το ανησυχεί. Προσπαθούμε να το καθησυχάσουμε.

Του δημιουργούμε επίσης θετικές εικόνες και σκέψεις για την καινούρια ζωή. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούμε να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει στη μετακόμιση. Να γεμίσουμε μαζί τις κούτες με τα πράγματα του, να αγοράσουμε μαζί νέα έπιπλα κα.

Στη καινούρια γειτονιά φροντίζουμε να γνωριστούμε με γείτονες που έχουν παιδιά στη ηλικία του παιδιού μας.

Τέλος, πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί μας να αποχαιρετήσει το παλιό σπίτι και τους φίους του. Ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι με φίλους από την γειτονιά και το σχολείο είναι η ιδανική λύση.