Mark Elliot Zuckerberg: Ο ιδρυτής του Facebook

2014-10-17 18:56
Γράφει: Μαίρη Κάντα
 
Ο Mark Elliot Zuckerberg είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος του traffic στο παγκόσμιο ιστό και μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε να θεωρείται από τις πιο πετυχημένες προσωπικότητες.  Γεννημένος στις 14 Μαΐου του 1984, ο Zuckerberg μαζί με τους Dustin Moskovitz, Eduarfo Saverin και Chris Hughes δημιούργησαν την πιο δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ενώ φοιτούσαν ακόμα στο Harvard. 
Η επιτυχία του Facebook είναι τόσο χαρακτηριστική που το περιοδικό Time τον κατέταξε στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2008. Στις αρχές του 2010 αναδείχτηκε ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος με περιουσία που ξεπερνάει ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την ζωή του 27χρονου Zuckerberg.
Γεννήθηκε στο White Plains της Νέας Υόρκης. Το χόμπι του ήταν να δημιουργεί προγράμματα-εργαλεία και παιχνίδια  για υπολογιστές. Τα πρώτα δημιουργήματα του ήταν ένα πρόγραμμα που βοηθούσε την επικοινωνία των υπαλλήλων στο γραφείο του πατέρα του,  και στην συνέχεια μία δική του έκδοση του παιχνιδιού Risk και ένα μουσικό παιχνίδι με την ονομασία Synapse, το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να αντιλαμβάνεται τα ακούσματα του χρήστη.
Μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft προσπάθησαν να τον προσλάβουν και να εξαγοράσουν ορισμένα από τα πρώτα δείγματα γραφής του, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να πάρει άλλο δρόμο και να μπει στο Πανεπιστήμιο του Harvard. To Facebook άνοιξε τις δικτυακές του πύλες στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, βασιζόμενο σε μία ιδέα που είχε από την εποχή που βρισκόταν στην Phillipis Exeter Academy, να περάσει δηλαδή σε ηλεκτρονική μορφή το ετήσιο άλμπουμ των αποφοίτων που κυκλοφορούσε σε βιβλίο. 
Στην αρχή το Facebook απευθυνόταν μόνο σε ανθρώπους που πέρασαν από το Harvard, ενώ στη συνέχεια ο Zuckerberg αποφάσισε να το μοιράσει και σε άλλα σχολεία και Πανεπιστήμια, όπως αυτά τα Stanford, Yale,Cornell, Columbia και Dartmouth. Με το πέρας ενός μέρος των σπουδών του, μετακόμισε στην Καλιφόρνια με ορισμένους φίλους, όπου και νοίκιασε ένα σπίτι για να δημιουργήσει το πρώτο του γραφείο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ίδρυσε την εταιρία που θα λειτουργούσε το Facebook .
Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2006 δημιουργεί στο Facebook το News Feed, όπου ο χρήστης μπορεί να δει το τι κάνουν οι φίλοι του, ενώ στις 24 Μαϊου του επόμενου χρόνου (2007), ο ίδιος καλεί προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα «τρέχουν» μέσα στο Facebook. Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δηλώνουν ενδιαφέρον και αυτή τη στιγμή η δημοφιλής υπηρεσία μετράει πάνω από 800.000 developers, οι οποίοι ασχολούνται με «προϊόντα» και υπηρεσίες πάνω σε αυτή την πλατφόρμα. 
 
Η πρώτη διαμάχη του ήρθε το 2004, όταν κάποιοι συμφοιητητές του τον κατηγόρησαν ότι τους έκλεψε την ιδέα από την υπηρεσία ConnectU, την οποία οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει με τη δική του βοήθεια. Η δίκη σταμάτησε το 2008, όταν και υπήρξε συμβιβασμός με την πληρωμή ενός ποσού που άγγιζε τα 65 εκατομμύρια δολάρια! Στις 24 Οκτωβρίου του 2007, η εταιρία Facebook πουλάει το 1.6% των μετοχών της στη Microsoft έναντι 240 εκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας πρώτα αρνηθεί μία αντίστοιχη πρόταση από τη Google