Με το ίδιο μέικ απ κάθε Κυριακή

2020-11-25 09:55

Γράφει: Χριστίνα Καρρά (συγγραφέας)

Μάρθα ετών 35, νοικοκυρά:Το βλέμμα της πλανήθηκε βιαστικά στον χριστουγεννιάτικα στολισμένο χώρο. Μια ζεστασιά στα όρια της αγαλίασης διαπέρασε τα κάπως ισχνό κορμί της.Ξεκούμπωσε τα δύο πρώτα κουμπιά της χονδρής ζακέτας της,αφού η τεχνητή ζέστη του πολυκαταστήματος άρχισε να την ενοχλεί αρκετά.Κινήθηκε προς τα αριστερά.Οι τιμές στο τμήμα με τα καλλυντικά την έκαναν για άλλη μια φορά να γουρλώσει τα μάτια από απορία. Μα πώς ήταν δυνατόν κάποια προϊόντα να πωλούνται σε τιμή χρυσού! Με ένα μικρό τσίμπημα φθόνου για αυτές που είχαν την άνεση να τα αγοράσουν να κεντρίζει την αριστερή μεριά του στήθους της επιτάχυνε το βήμα της.Η μικρή της σχολούσε σε λίγο από το σχολείο,δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο.

Δεν άργησενα βρει αυτό που ήθελε,ένα συγκεκριμένο μέικ απ υψηλής καλυπτικής δυνατότητας.

“Είστε τυχερή, το μέιπ αυτό έχει σήμερα 40% έκπτωση,ειδική προσφορά!” την πληροφόρησε η πωλήτρια.

“Ω δεν θα διαμαρτυρηθώ καθόλου!” έκανε η Μάρθα σε ανάλαφρο τόνο. Αυτό το καλλυντικό που κάλυπτε το δέρμα καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είχε γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Δεν γινόταν να μην το χρησιμοποιεί, κυρίως τις Κυριακές, κυρίως τις Κυριακές.... Με μια σκιά μελαγχολίας να περνάει μπροστά από τα γκρίζα μάτια της πήγε στο ταμείο.

Γιώτα ετών 37,δικηγόρος: Ισιάζοντας λίγο την λευκή της γούνα μπήκε με άνεση γαζέλας μες το πολυκατάστημα.Τινάζοντας επιδεικτικά την χαίτη της, αφού γνώριζε πως ήταν μια άκρως εντυπωσιακή κίνηση, προχώρησε προς το τμήμα καλλυντικών. Η σημερινή προσφορά του μέικ απ ούτε ούτε που την ενδιέφερε αφού δόξα τω Θεώ διέθετε τεράστια οικονομική άνεση. Τοποθετώντας στο καλαθάκι της το μέικ απ και δύο πανάκριβα κραγιόν της φάνηκε πως εντόπισε την σχεδόν συνομήλική της νοικοκυρά που απ’όσο θυμόταν ονομαζόταν Μάρθα. Αφού βεβαιώθηκε ότι ήταν όντως εκείνη στράφηκε προς την μεριά της. Είχε σκοπό να την χαιρετήσει ωστόσο το πρόσωπο της Μάρθας έδινε μηνύματα μη διάθεσης για κουβέντα.

“Η Γιώτα Καρέλη σωστά;” Η δικηγόρος γύρισε έκπληκτη το κεφάλι της προς τα πίσω. Ήταν η Μάρθα που κρατούσε μια μικρή σακουλίτσα του καταστήματος. “Κι εσύ το ίδιο μέικ απ με μένα αγόρασες βλέπω. Πραγματικά με έχει σώσει!” συνέχισε κάπως επιφυλακτικά θεωρώντας πως είχε μάλλον πάρει παραπάνω θάρρος απ’όσο θα έπρεπε.Εξάλλου την Γιώτα,την μητέρα της συμμαθήτριας της κόρης της, δεν την γνώριζε και τόσο καλά.Την συναντούσε βέβαια κάθε Κυριακή στο στέκι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων όπου ανταλλάσσονταν απόψεις μα και διασκέδαζαν,ωστόσο δεν είχαν έρθει ποτέ ιδιαίτερα κοντά.

“Να που έχουμε κάτι κοινό οι δυο μας,το μέικ απ” της χαμογέλασε κάπως μηχανικά η Γιώτα καθώς απομακρυνόταν γοργά.

Κυριακή, Μάρθα: Με προσεκτικές κινήσεις φόρεσε το μακρυμάνικο φόρεμα ενώ με κόπο μάζεψε τα μαλλιά της ψηλά. Ένιωθε κατάκοπη, πονούσε παντού. Καπνίζοντας στην ζούλα ένα τσιγάρο, δεν έπρεπε να την δει ο άνδρας της ο Ρένος, έστρωσε όσο μέικ απ χρειαζόταν στην περιοχή του μπούστου που ήταν ακάλυπτη.Ο Ρένος την είχε για άλλη μια φορά δείρει, έτσι δίχως λόγο, απλά επειδή είχε τα νεύρα του.Τα ερεθισμένα από την χλωρίνη χέρια της δημιουργούσαν αρκετό πρόβλημα. Εδώ δεν βοηθούσε δυστυχώς το μέικ απ. Ο Ρένος την είχε “τιμωρήσει” με μούλιασμα των χεριών σε χλωρίνη επειδή δεν ήταν σωστά σιδερωμένο το πουκάμισό του.

Ώρα 6:30. Μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη επιβεβαίωνε ότι το μέικ απ είχε κάνει πάλι το θαύμα του....

Κυριακή, Γιώτα: Η τάση για εμετό που είχε τώρα τελευταία και η καθυστέρηση της περιόδου την τάραζαν.Το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης ήταν το χειρότερο σενάριο για την ζωή της εκείνη την εποχή. Με αργές κινήσεις έστρωσε όσο μέικ απ χρειαζόταν σε μάγουλο και λαιμό, ο οποίος δεν έλεγε να ξαναβρεί το ωχρό του χρώμα. Πριν από δύο μέρες ο σύντροφός της ο Μιχάλης όντας μεθυσμένος επιχείρησε να την πνίξει.Ως συνήθως προσπάθησε να την καλοπιάσει αργότερα με κάποιο ακριβό δώρο. ”Είσαι υπερβολική” έλεγε συχνά στον εαυτό της. ”Αυτά συμβαίνουν παντού” παραμυθιαζόταν μέρα με την μέρα. Κάτι είχε αλλάξει όμως σήμερα....

Κυριακή, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων: Η Μάρθα εμφανίστηκε στο πλάι του συζύγου της χαμογελώντας ψεύτικα, προστατευμένη κάτω από το ακριβό της μέικ απ. Η Γιώτα απουσίαζε. Βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα όπου κατήγγειλε τον σύντροφό της για άσκηση σωματικής βίας. Αποφάσισε να μην ξαναφορέσει το μέικ απ.