Νεκτάριος Μπουτεράκος: «Η ομορφιά είναι σε πολύ απλά πράγματα, τα οποία μας προσπερνούν γιατί φοράμε παρωπίδες»

2016-02-14 14:35

Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα

«Δες με αλλιώς» είναι το δεύτερο βιβλίο του Νεκτάριου Μπουτεράκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “i-Write- Πηγή», αν και στη συνέντευξη που έδωσε, δήλωσε: «Δεν θα έβαζα σε μένα ποτέ την ταμπέλα του συγγραφέα». Του αρέσουν πολύ τα βιβλία μυστηρίου, φαντασίας, τρόμου αλλά και πολλά βιβλία από την παγκόσμια κλασική λογοτεχνία. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει σπουδές ενδυματολογίας, σχεδίασης δομικών έργων, φωτογραφίας, χορού και δημιουργικής γραφής. Πρόσφατα ξεκίνησε μαθήματα σκηνοθεσίας. Είναι ο δημιουργός της καλλιτεχνικής ομάδας «Alitexnes» και όπως ο ίδιος είπε: «Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2015. Ήταν η περίοδος που στήναμε μια θεατρική παράσταση μυστηρίου, το “Μια ανάσα ζωής” σε δικό μου κείμενο για το 2ο Athstage Festival στην Αθηναϊκή σκηνή, όπου και πήραμε τη δεύτερη θέση.Αρχικά το όνομα προήλθε από τους αλήτες της τέχνης. Στη πορεία όμως εξελίχθηκε και γίναμε οι alitexnes που ψάχνουμε το (κ), το (κ)οινό μας, ώστε να γίνουμε (κ)alitexnes». Σύντομα θα προβάλλεται η διαδικτυακή σειρά δράσης που έχει γράψει, «Hellenes». Το θεατρικό του έργο, «Μία ανάσα ζωής» θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Θα μας μιλήσετε για το  βιβλίο σας, με το τίτλο «Δες με αλλιώς»;

 Είναι το δεύτερο από τα τέσσερα βιβλία που έχω γράψει. Το πρώτο, «Η αναγέννηση των ηρώων-ΥΔΩΡ» το ανέβασα μόνος μου ως ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book). Το δεύτερο προέκυψε από το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό διηγήματος όπου συμμετείχα. Ο εκδοτικός οίκος i-Write-Πηγή μού ζήτησε εάν έχω κάποιο βιβλίο στο συρτάρι και εγώ επέλεξα το συγκεκριμένο. Είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας όπου στην πραγματικότητα αγγίζει ένα λεπτό θέμα, εκείνο της ομορφιάς και της ασχήμιας κα το πόσο επηρεάζει την ψυχολογία ενός ανθρώπου. Είναι το ταξίδι ενός παραμορφωμένου άντρα σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου εκεί το συγκεκριμένο πρόβλημά του είναι η απλή καθημερινότητα. Στο συγκεκριμένο σύμπαν το “φαίνεσθαι” δεν έχει καμία σημασία όσο η εσωτερική καλλιέργεια ενός ανθρώπου.

Έχετε κοινά στοιχεία με τον ήρωα του βιβλίου;

Και βέβαια έχω. Όλοι όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη έχουμε τις ανασφάλειές μας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι. Όλοι θέλουμε να είμαστε όμορφοι, ίσως γιατί αυτό μας έχει επιβάλλει η καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε. Όμως πιστεύω πως με ένα τέτοιο άγχος αναλωνόμαστε και χάνουμε την ουσία της ζωής. Η ομορφιά είναι σε πολύ απλά πράγματα, τα οποία μας προσπερνούν γιατί φοράμε παρωπίδες.

 

Πώς νοιώσατε όταν γράψατε την τελευταία λέξη του βιβλίου;

Το συγκεκριμένο βιβλίο, το “Δες με αλλιώς”, το έγραψα μέσα σε 16 ημέρες, έχοντας λάβει μέρος στο Nanorimo, το 2011 αν θυμάμαι καλά. Το Nanorimo είναι ένα παγκόσμιο στοίχημα μεταξύ ανθρώπων που γράφουν, όπου πρέπει μέσα σε έναν μήνα να έχουν γράψει μια νουβέλα μέχρι 50.000 λέξεις. Εγώ έγραψα ένα μυθιστόρημα 86.000 λέξεων περίπου μέσα σε 16 μέρες. Βέβαια, μετά είχα τον χρόνο να το διορθώσω και να το φτάσω στη σημερινή του μορφή. Όταν έφτασα λοιπόν στην τελευταία λέξη του βιβλίου ένιωσα από τη μία ενθουσιασμό και από την άλλη ανακούφιση.

 

Οι συγγραφείς, βλέπουν διαφορετικά την πραγματικότητα; Ποια είναι η γνώμη σας;

Αρχικά να σου πω πως δεν θα έβαζα σε μένα ποτέ την ταμπέλα του συγγραφέα. Θεωρώ απλώς πως είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να γράφει ιστορίες. Δεν νομίζω πως βλέπω διαφορετικά την πραγματικότητα. Βλέπω τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Η διαφορά είναι πως επιλέγω το τι θα κρατήσω από αυτήν την πραγματικότητα και σε τι θα γυρίσω την πλάτη. Έτσι έχω δημιουργήσει έναν δικό μου κόσμο, μια δική μου πραγματικότητα όπως ακριβώς τη θέλω εγώ.

 

Πώς άρχισε η σχέση σας με την συγγραφή;

Εντελώς τυχαία. Πάντα μου άρεσε να διαβάζω αλλά δεν είχα ποτέ ακουμπήσει χαρτί και μολύβι για να γράψω έστω μία σκέψη. Θαύμαζα αυτούς που μπορούσαν κι έγραφαν με αυτόν τον τρόπο και αναρωτιόμουν πόσο δύσκολο θα ήταν. Όντας στο Ναύπλιο ως ιδιοκτήτης μίας σχολής χορού πήρα την απόφαση να κάνω κάποια σεμινάρια σκηνοθεσίας τα οποία θα με βοηθούσαν στη δουλειά μου. Βρήκα ένα τέτοιο σεμινάριο στην Αθήνα το οποίο και παρακολούθησα μαζί με ένα δεύτερο το οποίο ήταν «Δημιουργική γραφή». Και τότε ήρθε ο έρωτας.

 

Διαφέρουν τα συναισθήματα που νοιώσατε όταν είδατε ολοκληρωμένο το e-book σε σχέση με το έντυπο πια βιβλίο σας;

Το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) πιστεύω πως είναι το μέλλον του αναγνώστη. Το έντυπο βιβλίο, όμως, είναι η μαγεία. Όπως και να το κάνουμε, όταν κρατάς ένα βιβλίο στα χέρια σου και γυρίζεις τις σελίδες του, νοιώθεις σαν μικρό παιδί. Τουλάχιστον έτσι νοιώθω εγώ. Οπότε ναι, ήταν διαφορετικά τα συναισθήματά μου όταν κράτησα στα χέρια μου για πρώτη φορά το έντυπο βιβλίο με το όνομά μου στο εξώφυλλο.

Έχετε κερδίσει πολλά βραβεία. Αυτό σας αγχώνει περισσότερο στο να κάνετε κάθε φορά ένα νέο βήμα;

Νοιώθω ευγνώμων για όλα αυτά τα βραβεία που έχω πάρει και οφείλω να πω ένα δεύτερο ευχαριστώ στους δασκάλους μου από τα σεμινάρια που έκανα αλλά και από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής, Tabula Rasa, που ολοκλήρωσα ως αριστούχος. Η αλήθεια είναι πως δεν αισθάνομαι κάποιο ιδιαίτερο άγχος. Τα βραβεία σίγουρα είναι μια επιβράβευση της προσπάθειάς μου αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να δεις το έργο σου να έχει ανταπόκριση στο κοινό. Να το αγαπήσει, να ταυτιστεί και να περάσει όμορφα. Αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει περισσότερο.

 

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε την καθημερινότητα;

Η οικονομική κρίση ήταν η αφορμή για να δούμε την πραγματική καθημερινότητα. Αποφεύγω να μιλάω για την πολιτική γιατί είναι κάτι που με εκνευρίζει και με κάνει να νοιώθω αδύναμος. Το μόνο που θα σου πω είναι πως όλο αυτό που ζούμε είναι μια ύπουλη καθοδήγηση. Μας έχουν επιβάλλει έναν τρόπο ζωής που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε με κύριο στόχο να μας ελέγχουν απόλυτα. Η απόλυτη έλλειψη ελευθερίας.

 

 Αυτή την περίοδο, σπουδάζετε σκηνοθεσία. Είναι κάτι που θέλατε εξαρχής ή προέκυψε στη πορεία;

Όπως είπα και παραπάνω όλα ξεκίνησαν από ένα σεμινάριο σκηνοθεσίας. Ήταν ένα σεμινάριο το οποίο ποτέ δεν ολοκλήρωσα γιατί αφιερώθηκα στη μεγάλη μου αγάπη, τη γραφή. Ύστερα, αποφάσισα να κάνω σπουδές σκηνοθεσίας για να μπορέσω να γίνω καλύτερος στο θεατρικό έργο και το σενάριο. Στην πορεία όμως ανακάλυψα κι εκεί έναν διαφορετικό, αρκετά ενδιαφέροντα, κόσμο.

 


«Hellenes» ονομάζεται η νέα σειρά που έχετε γράψει. Θα μας μιλήσετε γι αυτήν; Πότε θα ξεκινήσει να προβάλλεται;

Είναι μια διαδικτυακή σειρά δράσης 13 δεκαπεντάλεπτων (περίπου) επεισοδίων, την οποία δημιουργήσαμε με την ομάδα μου, τους «Αlitexnes». Τα γυρίσματα κράτησαν πάνω από τρεις μήνες κι έγιναν no budget, χωρίς καμία δηλαδή οικονομική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή η σειρά βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ. Ο πιλότος έχει ολοκληρωθεί και θα γίνει η διακίνησή του σε κανάλια και παραγωγές με σκοπό την χρηματοδότηση του δεύτερου κύκλου. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συγκεκριμένη σειρά κι ελπίζουμε να αρέσει και στο κοινό. Δεν μπορώ να πω την ακριβή ημερομηνία προβολής της γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από τη διακίνησή της. Πάντως με έναν μικρό υπολογισμό που μπορώ να κάνω θα ρισκάρω να πω πως τον Μάρτιο θα αρχίσει η προβολή.

 Ήταν ρίσκο να ετοιμάσετε μία διαδικτυακή σειρά δράσης, no budget;

Ρίσκο είναι τα πάντα σε αυτή τη ζωή που ζούμε. Κι αν δεν πάρουμε ρίσκο τότε η ζωή αυτή δεν έχει νόημα. Εγώ το έχω κάνει πολλές φορές και μόνο κερδισμένος βγήκα. Και στην τελευταία μου αυτή προσπάθεια με τους “Hellenes” βγήκα και πάλι κερδισμένος γιατί ξαφνικά εμφανίστηκαν στη ζωή μου αρκετοί άνθρωποι που μου πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθειά τους, χωρίς κανέναν αντίτιμο, στους οποίους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ.

 

Φοβηθήκατε την πιθανότητα άρνησης κάποιου να δουλέψει για την συγκεκριμένη σειρά, χωρίς να πληρωθεί;

Στη συγκεκριμένη σειρά λαμβάνουν μέρος 18 ηθοποιοί περίπου, άλλοι τόσοι βοηθητικοί, ένα βασικό συνεργείο από 4 άτομα και κάποιοι ακόμα που μας βοήθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν και με απίστευτα καλή διάθεση. Αν εξαιρέσω κάποιες αρνήσεις που είχα, οι οποίες ήταν καθαρά για θέμα χρόνου και υποχρεώσεων, όλοι οι υπόλοιποι ήταν με έναν εντυπωσιακό τρόπο θετικοί. Κι όλη αυτή η θετική ενέργεια μας έκανε να περάσουμε πολύ καλά στα γυρίσματα.

 

Η σειρά διαδραματίζεται το 2025. Εσείς πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας το 2025;

Όλη μου τη φαντασία τη χρησιμοποιώ για τις ιστορίες μου. Στη συγκεκριμένη ερώτηση που θέτεις θα σου πω σε τι ελπίζω κι όχι τι φαντάζομαι. Ελπίζω λοιπόν το 2025 να είμαι υγιής και να κάνω αυτό που μου αρέσει, όπως έκανα μέχρι τώρα. Ελπίζω επίσης το 2025 να μην έχει καμία σχέση με αυτό που δημιούργησε η φαντασία μου στη συγκεκριμένη σειρά, αλλά να είναι καλύτερο. Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατί μόνο η αισιοδοξία χωράει στον δικό μου κόσμο, παρόλο που ο κόσμος της φαντασίας μου δεν είναι και τόσο.

 Εκτός από την σειρά «Hellenes» έχετε γράψει και το θεατρικό έργο «Μία ανάσα Ζωής». Θα μας πείτε κάτι περισσότερο για αυτό το έργο; Πότε θα παρουσιαστεί στο θέατρο;

Το θεατρικό έργο “Μια ανάσα ζωής” είναι ένα έργο μυστηρίου που διαπραγματεύεται το τρίπτυχο, Πίστη, Ζωή και Θάνατο. Το έγραψα σε μια περίεργη φάση τη ζωής μου, όταν έχασα τον πατέρα μου, κι όλα τα συναισθήματα που ένιωθα τότε, πέρασαν στο χαρτί. Είναι περίεργο σαν έργο κι έχει να κάνει με έναν ήρωα ο οποίος δεν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπος με τα συναισθήματά του. Είναι ψυχρός, σχεδόν κενός. Η εμπειρία που ζει μέσα σε μια αλλόκοτη επαρχιώτικη οικογένεια του αλλάζει τον κόσμο του κι έτσι βρίσκει τη λύτρωση σε ακραίες καταστάσεις κι επιλογές. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί ύστερα από τη διάκρισή μας στο Athstage Festival, η “Ανάσα” θα παίξει για έξι παραστάσεις στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 20, 21, 22 και 27, 28, 29 Μαΐου.

 

Τέλος, για εσάς επιτυχία είναι…

Να μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς και να ζεις χαμογελαστός κι αισιόδοξος. Είναι ένα είδος επιτυχίας που εύχομαι σε όλους.