Nicole Kidman

2014-10-04 09:27
Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα
 
Η Nicole Kidman γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1967 στην Honolulu της Hawaii από Αυστραλούς γονείς. Η οικογένεια επέστρεψε στη Αυστραλία και εγκαταστάθηκαν στη πλούσια συνοικία του Longueville, όταν η Nicole Kidman ήταν τριών χρονών. Η Nicole έχει άλλη μία αδερφή την Antonia. Οι γονείς τους ήταν κοινωνικά ενεργοί ακτιβιστές και τους μεγάλωσαν χωρίς κούκλες και παιχνίδια αλλά με άπειρες φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές συζητήσεις. Η Kidman από παιδί ήταν χαρισματική και με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Μαθήματα μπαλέτου άρχισε μόλις τριών ετών και υποκριτικής στα δέκα της.
Ήταν πάντα περιθωριοποιημένη λόγω του ύψους της και στην εφηβεία απομονώθηκε ακόμη περισσότερο.  Στη ηλικία των 14 έλαβε ένα ενθαρρυντικό σημείωμα παροτρύνοντας την να εμφανιστεί σε διαγωνισμό ταλέντων. Αρνήθηκε όμως γιατί συνέπιπτε χρονικά με τις εξετάσεις του σχολείου της. Σπούδασε στο Australian Theatre For Young People in Sydney και στο Martins Youth Theatre in Melbourne.
Το 1983 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό σίριαλ “Bush Christmas”.Την ίδια χρονιά η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο και η Νικόλ πήρε μαθήματα μασάζ για να μπορεί να της κάνει φυσικοθεραπεία. Στη μίνι σειρά “Vietnam” ξεχώρισε το 1986 κερδίζοντας το πρώτο σημαντικό βραβείο της καριέρας της από Australian Film Institute. Το 1989 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Sam Neill στο θρίλερ “Dead Calm”.
Το πέρασμα στο Hollywood συνέβη ενώ βρισκόταν στην Ιαπωνία για κάποιο φεστιβάλ. Τότε έλαβε ένα τηλεφώνημα από ανθρώπους του Tom Cruise που της προσέφεραν τον πρώτο ρόλο στο «Days Of Thunder» (1990). Στα γυρίσματα εκείνης της ταινίας Cruise και Kidman ερωτεύτηκαν και στις 24 Δεκεμβρίου του1990 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου σε μια κλειστού κύκλου τελετή στο Κολοράντο. 
Το 1993 πρωταγωνίστησε στο θρίλερ “Malice” και στο δράμα «My Life” δίπλα στον Μichael Keaton.  Την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα κέρδισε για το ρόλο της στο “Die For”. Το 1997 συνάντησε τον George Clooney στο κατασκοπικό «Peacemaker” με παραγωγό τον Steven Spielberg. Aμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων γράφεται στο New York Actor’s Studio για να σπουδάσει υποκριτική. 
Στη προσωπική της ζωή προχώρησε στην υιοθεσία μαζί με τον Tom Cruise δυο παιδιά, την Isabella Jane και τον Conor Antony. Όμως το ζευγάρι χώρισε το Φεβρουάριο του  2001.Αμέσως μετά το χωρισμό της πρωταγωνίστησε στο θρίλερ «The Others» ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια για Oscar Α' Γυναικείου ρόλου για το «Moulin Rouge» του Baz Luhrmann όπου τραγούδησε, χόρεψε και έκλεψε τις εντυπώσεις. 
Το βραβείο Oscar A' Γυναικείου (όπως και το BAFTA) ήρθε για τη Nicole το 2002 όταν, φυσιογνωμικά αλλαγμένη, υποδύθηκε τη συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ στο «The Hours» δίπλα στις Meryl Streep και Julianne Moore. Καταξιωμένη πλέον επιλέγει το 2003 το «Dogville» του Lars Von Trier αποσπώντας θετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς..  
Στις 25 Ιουνίου του 2006 η Nicole μετά από ένα παθιασμένο ειδύλλιο με τον Lenny Cravitz τέλεσε υπό άκρα μυστικότητα το δεύτερο γάμο της με τον τραγουδιστή της country μουσικής Keith Urban, ενώπιον μόλις 230 καλεσμένων. Τον Ιούλιο του 2008 έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ένα κοριτσάκι που το ζευγάρι που το ονόμασε  Sunday Rose.