Νίκος Ραφαηλίδης: «Όταν πετύχεις έναν στόχο, ποντάρεις σε έναν δυσκολότερο. Σαν τις πίστες παιχνιδιών»

2015-04-06 20:49

Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα

Τον Νίκο Ραφαηλίδη τον γνωρίσαμε ως σεναριογράφο του διαδικτυακού σίριαλ «Οι καυγάδες της αριστοκρατίας». Τώρα μας συστήνεται ξανά ως συγγραφέας του πρώτου του βιβλίου «Το σώμα μου πίσω» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια». Ο ίδιος ανέλαβε επίσης και την εικονογράφηση του βιβλίου.Λίγες μέρες μετά την επίσημη παρουσίαση του λογοτεχνικού μυθιστορήματος, επικοινωνήσαμε με τον Νίκο Ραφαηλίδη για να μάθουμε περισσότερα για την νέα του συγγραφική προσπάθεια.

 

Σε γνωρίσαμε μέσα από ένα διαδικτυακό σίριαλ, πώς προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου "Το σώμα μου πίσω" και η έκδοσή του;

Η σειρά πιστεύω ήταν το ξεκίνημα μου, από αυτήν απέκτησα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όταν πετύχεις ένα στόχο ποντάρεις σε έναν δυσκολότερο. Σαν τις πίστες παιχνιδιών. Όσο προχωράς δυσκολεύει αλλά ταυτόχρονα γίνεται και πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Το διάστημα που έκανα τα γυρίσματα της σειράς: "Οι καυγάδες της Αριστοκρατίας" παρακολουθούσα και παρευρισκόμουν σε παρουσιάσεις πολύ αξιόλογων συγγραφέων και δημιουργών όπως: του Ευγένιου Παπαδόπουλου, της Βιβής Κοντοπούλου, του Μάκη Ρουσομάνη, της Γιώτας Τσερτεκίδου, της Γεωργίας Κακαλοπούλου, του Χάρη Μπικιρόπουλου. Ανθρώπους που είχα την τιμή να γνωρίσω, να συνεργαστώ και από αυτούς να βοηθηθώ. Το κλίμα, η ομαδικότητα, η θέληση για το κοινό καλό όλων και όχι μόνο του ενός, ήταν κάποιοι από τους λόγους που με γοήτευσε η ιδέα του να γράψω ένα δικό μου βιβλίο. Μου αρέσει να διαβάζω, να μαθαίνω, να νιώθω. Όπως γνωρίζω τι σκέφτεται ένας συγγραφέας διαβάζοντας την δημιουργία του. Έτσι επιθυμούσα να ενταχθώ και εγώ σε αυτό το μονοπάτι και ελπίζω να μη μετανιώσω που το περπάτησα.

 

Ποια είναι η υπόθεση του βιβλίου;

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λιτόχωρο- Θεσσαλονίκη. Μια σειρά από μεταφυσικά γεγονότα καλείται να ζήσει ο Φρέντι (ο πρωταγωνιστής) ένας άνδρας που δεν έχει εμπειρίες στη μέχρι τώρα ζωή του και δεν διαθέτει την κρίση για το τι είναι ασφαλές και τι επικίνδυνο. Επιχειρεί λοιπόν το φαινόμενο της αστρικής προβολής, της τεχνικής δηλαδή που η ψυχή βγαίνει από το υλικό της σώμα και ανοίγει πόρτες που θα έπρεπε καλύτερα ο άνθρωπος να αφήνει κλειστές. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος προκύπτει η γνωριμία του με τον Ανταίο, μάγο του 18ου αιώνα.  Αυτός θα είναι η αιτία των επομένων προβλημάτων ή η αιτία για να γίνει καλύτερη η ζωή του Φρέντι; Δυσάρεστες αλλά και ευχάριστες καταστάσεις, η έννοια φιλίας, της προδοσίας καθώς και η δύναμη της θέλησης είναι όσα θα λάβει ο αναγνώστης του βιβλίου διότι το πρώτο μέρος που εκδόθηκε είναι μόνο η αρχή.

 

Σε ποιο κοινό απευθύνεται;

Απευθύνεται σε αυτούς που έχουν υπαρξιακές ανησυχίες, σε αυτούς που παίρνουν ρίσκο ανεξάρτητα του αποτελέσματος, υποστηρίζοντας την θεωρία: "η ζωή είναι μικρή" στους κυνηγούς του ανεξήγητου, του μεταφυσικού και άγνωστου κόσμου. Σε όλους όσους θέλουν να ξεφύγουν λίγο από την σφαίρα της πραγματικότητας, την ρουτίνα της καθημερινότητας, διαβάζοντας και μαθαίνοντας πράγματα που πιθανόν να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους.'

 

Πώς ένοιωσες όταν το είδες  στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου;

Ήταν ανατριχιαστική η ευτυχία που ένοιωσα όταν πρωτοαντίκρισα το βιβλίο. Συνειδητοποίησα ότι από εκείνη την ημέρα, από εκείνη τη στιγμή, ο οποιοσδήποτε που θα περάσει τυχαία από αυτή τη βιτρίνα, μπορεί να το δει, να του κινήσει το ενδιαφέρον και να το αγοράσει. Μια δική μου δημιουργία θα βρίσκεται στα σπίτια εντελώς άγνωστων ανθρώπων για μένα. Θα συζητηθεί; Θα αγαπηθεί; θα το μισήσουν; Είχα πολλά ερωτήματα αλλά  μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες μου. 

 

Ποια μηνύματα θα εισπράξουν οι αναγνώστες στο τέλος του βιβλίου;

Ελπίζω οι αναγνώστες να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές μου και όσο το διαβάζουν να είναι σαν να το ζουν φτιάχνοντας εικόνες με την φαντασία τους. Θα ήθελα να παρατηρήσουν ότι στη ζυγαριά της αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας , τα γραμμάρια αυξομειώνονται συνέχεια. Έτσι σε κανένα κακό δεν γίνεται να μην υπάρχει καλό και το αντίθετο. Στο βιβλίο όπως και στη ζωή υπάρχει πάντα η προδοσία, η λύπη, το άγχος, η κούραση του να συνεχίσεις αλλά και η χαρά, η φιλία, ο έρωτας, τα όνειρα που σε παροτρύνουν να συνεχίσεις να προσπαθείς. Όλα είναι αγώνας. Κάντε τον!

 

Τι εύχεσαι για "το σώμα μου πίσω"; 

Εύχομαι να έχει καλό ταξίδι, να το διαβάσει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και να πάρει θέση στην προσωπική τους βιβλιοθήκη ως κάτι που τους χάρισε όμορφες αναμνήσεις.