Οικογένεια ή καριέρα;

2023-08-30 20:39

 

Γράφει: Μαίρη Κάντα

 

Να κάνω οικογένεια ή καριέρα; Να αφοσιωθώ στη καριέρα μου ή να αφήσω και λίγο χώρο για την οικογένεια; Μήπως μπορώ να τα συνδυάσω και τα δύο; Μπορεί να βρεθεί μία μέση λύση; Όλα αυτά είναι διλλήματα που απασχολούν την σύγχρονη Ελληνίδα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σχεδιάζει τη ζωη της προσπαθώντας να βρει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε μία πετυχημένη καριέρα και μία ευτυχισμένη οικογένεια.

Μπορεί να συμβεί όμως κάτι τέτοιο; Μπορεί να συνδυαστεί πετυχημένα η καριέρα με την οικογένεια; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο όρος "καριέρα" δεν έχει την έννοια που είχε κάποτε. Σήμερα δεν υπάρχει πια το καθιερωμένο οκτάωρο του δημοσίου τομέα, που επέτρεπε πιο εύκολα την δημιουργία οικογένειας. Το οκτάωρο έχει δώσει την θέση του σε πολλές ώρες υπερωρίας, άγχους και πίεσης.

Η σύγχρονη Ελληνίδα αναζητεί την θέση της στο χώρο εργασίας και προσπαθεί να καθιερωθεί μέσα σε αυτόν. Αυτό έχει ως συνέπεια την συνεχούς αύξηση του μέσου όρου ηλικίας που η γυναίκα αποφασίσζει να κάνει παιδί. Τώρα πια σπάνια μία γυναίκα αποφασίζει να κάνει παιδί πριν φτάσει τα 30. Οι περισσότερες πρώτα αποφασίζουν να σπουδάσουν, να βρουν μία θέση εργασίας με προοπτικές και στη συνέχεια σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια.

Οι γυναίκες που μπάινουν στο κόσμο της εργασίας δεν έχουν την ενθάρρυνση από τις πατρικές τους οικογένειες. Ας μη κρυβόμαστε, όλοι μεγαλώσαμε με το ίδιο τρόπο. Για σκεφτείτε τα παιχνίδια που παίζαμε μικρά παιδιά. Για θυμηθείτε λίγο το παιχνίδι των ρόλων. Το κοριτσάκι είχε πάντα το ρόλο της μητέρας παίζοντας με κούκλες και το ρόλο της συζύγου, φροντίζοντας τον άντρα. Αντίθετα, το αγοράκι έπαιζε τον "άντρα του σπιτιού", αυτός που φέρνει τα χρήματα στο σπίτι κλπ.

Οι γυναίκες μεγαλώσαμε με την προοπτική να γίνουμε καλές μητέρες, καλές νοικοκυρές και καλοί σύζυγοι. Τι γίνεται όμως αν αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε; Αν αντί για καλή νοικοκυρά, θέλουμε να γίνουμε καλή επαγγελματίας; Τότε θα αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες από το οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και από το επαγγελματικό. Συχνά η μητέρα μας ή κάποιος άλλος συγγενής θα στέλνει ανεπαίσθητα μηνύματα αποδοκιμασίας. "Καλό το πτυχίο, αλλά πότε θα παντρευτείς, πότε θα κάνεις οικογένεια; " μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση συγγενών και γονιών. Μία γυναίκα ψυχολόγος αναφέρει: "Όταν πήρα το διδακτορικό μου, η μητέρα μου φαινόταν πολύ περήφανη. Αλλά -δεν θα το πιστέψετε- το δώρο που μου έκανε ήταν ένα μίξερ!"

Καθώς η σύγχρονη γυναίκα προσπαθεί να απαντήσει στο δίλλημα "καριέρα ή οικογένεια" ή ακόμη καθώς αγωνίζεται να συνδυάσει "καριέρα και οικογένεια" ψάχνει να βρει κάποιο παράδειγμα να ακολουθήσει, κάποιο πρότυπο να στηριχθεί. Όμως τότε συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό και αισθάνεται μία βαθιά αίσθηση απουσίας. Καλείται να κάνει κάτι που δεν ξέρει πως θα το κάνει, ούτε αν θα πετύχει. Δεν υπάρχει "έτοιμη συνταγή". Πρέπει να δημιουργήσει μόνη της . Μη ξεχνάμε όμως πως οι καλύτερες συνταγές είναι αυτές που δημιουργούμε με την δική μας φαντασία.