Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα ψυχοθεραπευτή

2025-01-06 16:03

Γράφει: Μαίρη Κάντα

Ένας από τους στόχους της νέας χρονιάς είναι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία; Συγχαρητήρια! Είναι η πιο σωστή απόφαση που πήρες και ένα από τα σημαντικότερα βήματα του ταξιδιού της αυτογνωσίας και της ψυχικής ευεξίας. Όμως, το να βρεις και να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα ψυχοθεραπευτή, ίσως σου φανεί λίγο περίπλοκο. Και είναι απολύτως κατανοητό, μιας και η σχέση που θα αναπτύξεις μαζί του, στηρίζεται στην κατανόηση, στην εμπιστοσύνη και τη σωστή χημεία. Στις επόμενες γραμμές θα μάθεις πώς να εντοπίσεις και να επιλέξεις τον ιδανικό επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα σε βοηθήσει στο ταξίδι σου.

Πότε χρειάζεται να κάνεις ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μοναδικό δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Σε στηρίζει σε δύσκολες φάσεις της ζωής και σε βοηθά να ζήσεις πιο ισορροπημένα και ευτυχισμένα. Όμως, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις; Τα παρακάτω σημάδια θα σε καθοδηγήσουν για να αναγνωρίσεις εάν χρειάζεσαι ειδικό ψυχικής υγείας:

  • Δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις και νιώθεις διαρκώς ανησυχία. Δεν μπορείς να κοιμηθείς από το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις.
  • Νιώθεις για μεγάλο χρονικό διάστημα θλίψη. Έπαψαν να σε ενδιαφέρουν δραστηριότητες που παλαιότερα απολάμβανες.
  • Συγκρούεσαι συχνά με τον/την σύντροφο, τους φίλους ή την οικογένεια σου. Ή νιώθεις πως δεν σε κατανοούν αρκετά οι άλλοι.
  • Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, όπως το να χάσεις την δουλειά σου ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο και δυσκολεύεσαι να την διαχειριστείς.
  • Αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένος χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος,
  • Παρουσιάζεις κακές συνήθειες όπως κατάχρηση αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια κλπ.
  • Έχεις συχνά διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και στομαχικές διαταραχές παρόλο που οι ιατρικές εξετάσεις δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα.
  • Αδυνατείς να ανταποκριθείς με επιτυχία στις απαιτήσεις των σπουδών ή της εργασίας σου. Αισθάνεσαι πως είναι αφόρητο το βάρος της καθημερινότητας.
  • Θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου ή ψάχνεις μία καθοδήγηση για να επιτύχεις κάποιον στόχο.
Τα πρώτα βήματα για την επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή

Πριν αρχίσεις την έρευνα για τον ιδανικό ψυχοθεραπευτή, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τις ανάγκες σου. Δηλαδή αναρωτήσου τι είναι αυτό που σε απασχολεί και θέλεις να ξεκινήσεις την ψυχοθεραπεία. Είναι το ανεξέλεγκτο άγχος, η επίμονη θλίψη, ένας εθισμός; Ή κάτι άλλο;

Σκέψου αν θέλεις να πραγματοποιήσεις μία σύντομη θεραπεία για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή αν προτιμάς μία βαθύτερη και μακροχρόνια εξερεύνηση του εαυτού σου. Καλό είναι να σημειώσεις τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο ώστε να τις διαβάζεις καθώς ψάχνεις τον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα στο να κάνεις την σωστή επιλογή. Επίσης, σκέψου αν προτιμάς την online ή την δια ζώσης ψυχοθεραπεία.

Κάνε έρευνα

Μόλις σημειώσεις τις ανάγκες σου, μίλησε με άτομα που εμπιστεύεσαι, φίλοι, συγγενείς, συνάδερφους και ρώτησε τους αν γνωρίζουν κάποιο ψυχοθεραπευτή που εμπιστεύονται και οι ίδιοι. Ψάξε και στο διαδίκτυο για να βρεις κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Φρόντισε να εξετάσεις προσεκτικά το επαγγελματικό προφίλ κάθε ψυχολόγου και να διαβάσεις τις κριτικές των θεραπευόμενων. Φτιάξε μια λίστα με τους ψυχοθεραπευτές που θα βρεις. Στην συνέχεια, εξέτασε την μέθοδο που ακολουθούν για να καταλάβεις αν αυτοί ταιριάζουν με τις δικές σου ανάγκες.

Αν για παράδειγμα, ένας ψυχολόγος έχει εξειδικευτεί στην CBT (Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία) είναι ιδανικός για όσους ταλαιπωρούνται από διάφορες φοβίες, κατάθλιψη και άγχος. Εάν έχει εξειδικευτεί στην Οικογενειακή ή Συστημική Θεραπεία επικεντρώνεται στην δυναμική της οικογένειας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό ο ψυχοθεραπευτής που θα επιλέξεις να είναι εγγεγραμμένος στο Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων. Μάθε και αν αγαπά τη δια βίου μάθηση. Ένας καλός ψυχολόγος πρέπει να μένει ενημερωμένος για αυτό και είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επαγγελματικά συνέδρια.

Η πρώτη συνεδρία

Στην συνέχεια, επικοινώνησε με τους ψυχοθεραπευτές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σου και προγραμμάτισε την πρώτη συνεδρία. Αυτή η συνεδρία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η σύνδεση σου με τον ψυχολόγο παίζει καθοριστικό ρόλο στη επιτυχία της θεραπείας.

Έτσι, στο τέλος της συνεδρίας αναρωτήσου αν:

  • Σε βολεύουν οι ώρες των συνεδριών και η συχνότητα τους,
  • Σε εξυπηρετεί ο τόπος της συνεδρίας: αν προτιμάς τη δια ζώσης συνεδρία βεβαιώσου πως μπορείς να φτάνεις στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή εύκολα και γρήγορα,
  • Το κόστος είναι εντός του προϋπολογισμού σου,
  • Αισθάνεσαι άνετα να μιλήσεις στον ψυχοθεραπευτή,
  • Εκείνος σε ακούει προσεκτικά δίχως να σε κρίνει,
  • Δείχνει ενσυναίσθηση και κατανοεί τις ανάγκες σου.

Μη διστάσεις να αλλάξεις ψυχοθεραπευτή, εάν δεν νιώσεις να υπάρχει χημεία μεταξύ σας και αν δεν μείνεις ικανοποιημένος. Η επιλογή του ιδανικού επαγγελματία ψυχικής υγείας ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο, αλλά αξίζει η προσπάθεια.