Σκοποβολή και τοξοβολία: Δύο αθλήματα με μεγάλη ιστορία

2023-08-30 14:21

Γράφει: Μαίρη Κάντα

Η ενασχόληση με ένα άθλημα έχει πολλά οφέλη, γι αυτό πολλοί αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό. Θέλετε να ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα, αλλά δεν ξέρετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς; Μάθετε για την σκοποβολή και την τοξοβολία, δύο αθλήματα που είναι γνωστά από την αρχαιότητα.

 

Σκοποβολή: Ο σκοπευτής καλείται να πετύχει ένα σταθερό ή ένα κινητό στόχο από μία απόσταση, χρησιμοποιώντας όπλο. Δεν έχει σημασία το φύλο, η ηλικία ή η φυσική κατάσταση κάποιου για να ασχοληθεί με αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωταθλήτρια σκοποβολής Chandro Tomar από την Ινδία, όπου ξεκίνησε το άθλημα σε ηλικία 65 ετών. Μέχρι τα 84 της, κατάφερε να αποκτήσει 150 μετάλλια.

Ιστορία: Η σκοποβολή είναι γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, όταν ο άνθρωπος έψαχνε τρόπους για να βρει τροφή και να προστατευτεί από άλλους εχθρούς. Επιπλέον, στην αρχαιότητα οι Έλληνες έκαναν αγώνες σκοποβολής με περιστέρια για να τιμήσουν κάποιους θεούς. Ανάλογες θρησκευτικές ιεροτελεστίες έκαναν οι Σλάβοι, οι Κέλτες, οι Πέρσες, οι Ινδοί και οι Γερμανοί.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το 1870 ιδρύθηκε η Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία και ήταν το πρώτο ελληνικό σωματείο. Το 1892 εμφανίστηκε ως άθλημα στους πρώτους ανεπίσημους αγώνες στην Ελλάδα και το 1894 υπήρξε στους αγώνες "Ελευθέρια" που διεξήχθησαν στην Τήνο. Επίσημα, εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Στην μέση εκπαίδευση εισήχθη σαν άθλημα στην Ελλάδα το 1899 και το 1900 ιδρύθηκε σκοπευτική σχολή στην Αθήνα. Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) ιδρύθηκε το 1932. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλήφθη για πρώτη φορά το 1980.

Τα αγωνίσματα: Κατατάσσονται  από την ΣΚΟΕ σε δύο κατηγορίες: του σταθερού και του πήλινου στόχου. Στην πρώτη κατηγορία ο χάρτινος στόχος είναι τοποθετημένος σε σταθερό σημείο και οι σκοπευτές χρησιμοποιούν τουφέκι ή πιστόλι ISSF.  Στην δεύτερη, ο στόχος εκτοξεύεται στον αέρα με μεγάλη ταχύτητα από ειδικές μηχανές και οι σκοπευτές χρησιμοποιούν λειόκανα τουφέκια. Τα πιο γνωστά αγωνίσματα πήλινου στόχου είναι: Sporting, Double Trap, Trap και Skeet. Υπάρχει και ένα νέο είδος σκοποβολής, η "πρακτική" (αγωνίσματα IPSC). Σε αυτή, ο σκοπευτής ακολουθεί μια σειρά σκοπευτικών δοκιμασιών που αποτελούνται από χάρτινους και μεταλλικούς στόχους μοιρασμένους στο χώρο σε διάφορες θέσεις και αποστάσεις. Επίσης, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, διαφοροποιούνται τα αγωνίσματα της σκοποβολής.

 

Η τοξοβολία: Είναι ένα σημαντικό άθλημα που απαιτείται ακρίβεια, συγκέντρωση και εσωτερική πειθαρχία. Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος τοξοβολία. Ωστόσο, η ιδανική ηλικία είναι τα 8-10 έτη. Οι αγώνες γίνονται σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα τόξα διαχωρίζονται σε "ολυμπιακά" και σε "σύνθετα". Οι τοξευτές βάλλουν από απόσταση προς σε ένα στόχο. Η απόσταση στους ολυμπιακούς αγώνες είναι τα 70 μέτρα. Ο στόχος αποτελείται από 5 ομόκεντρους κύκλους και ο κανένας αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο αριθμό βαθμών.

Ιστορία: Εμφανίστηκε στην ύστερη παλαιολιθική εποχή. Οι Μινωΐτες και οι Μυκηναίοι χρησιμοποιούσαν από την δεύτερη χιλιετία π.Χ. τόξα από ξύλο και από κέρατα ζώων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πολεμούσαν τους Πέρσες, πριν 5000 χρόνια με ακόντια και σφεντόνες. Έπαιρναν ένα κομμάτι ελαστικού ξύλου, χρησιμοποιούσαν μια χορδή και σχηματιζόταν μια καμπύλη. Περίπου στο 1200 πΧ οι Ασσύριοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα  νέο είδους τόξου, το αντίκυρτο. Οι Σκύθες ήταν σημαντικοί τοξότες.

Το άθλημα ήταν πολύ δημοφιλές στην Αγγλία, στους βασιλείς και στους ευγενείς. Ο Ερρίκος ο 8ος, ίδρυσε το πρώτο σύλλογο τοξοβολίας το 1537. Το 1583, στο Φίνσμπουρι της Αγγλίας υπήρξε ο πρώτος αγώνας τοξοβολίας και συμμετείχαν 3.000 τοξότες. Διεθνώς, ο πρώτος αγώνας τοξοβολίας έγινε στο Παρίσι το 1900.  Στην Πολωνία ιδρύθηκε το 1931 η Διεθνής Ομοσπονδία Τοξοβολίας και από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάθε δύο έτη. Το 1920 αφαιρέθηκε η τοξοβολία από τους ολυμπιακούς αγώνες και επανήλθε ξανά το 1972. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 1982.

Τα αγωνίσματα: 1.Σκοπευτική τοξοβολία: Το πιο γνωστό είδος που κατηγοριοποιείται σε ανοιχτού χώρου και κλειστού.

  1. Τοξοβολία πεδίου: Γίνεται σε ανοιχτό χώρο με πολλαπλούς στόχους και αποστάσεις.
  2. Τρισδιάστατη τοξοβολία: Οι στόχοι δεν είναι επίπεδοι αλλά τρισδιάστατα μοντέλα φυσικού μεγέθους.
  3. Clout Archery και
  4. Flight Archery. Επίσης υπάρχουν κάποια σύνθετα αγωνίσματα όπως είναι η έφιππη τοξοβολία, η δρομική και η χιονοδρομική.