Στέλιος Στυλιανού: Η λέξη "τέλος" σε ένα μυθιστόρημα για μένα δεν υπάρχει.

2020-06-01 00:00

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

Μέσα από το βιβλίο που έγινε best-seller "Αννέ σημαίνει μάνα" γνωρίσαμε για πρώτη φορά, τον συγγραφέα Στέλιο Στυλιανού. Ακολούθησαν και άλλα μυθιστορήματα, όπως "Είσαι γυναίκα, είσαι γη", "Το μυστικό της Αλκυόνης", "Μιχριμπάν: Η νεράιδα της Σμύρνης", "Ο άνεμος του πάθους", "Εμένα με λένε Ρωξάνη" κ.α. Το νέο του βιβλίο, με το τίτλο "Οι κόρες του ανέμου" θα κυκλοφορήσει αρχές Ιουνίου. Ο κ. Στέλιος Στυλιανού, έδωσε συνέντευξη στο best-news και μίλησε για την συγγραφική του πορεία. Όταν ερωτήθηκε, εάν θα ήθελε να δει τα βιβλία του στο κινηματογράφο ή στην τηλεόραση, απάντησε: "Αρχικά το σκεφτόμουν και το ήθελα, μέχρι που διαπίστωσα πως στο κινηματογράφο και τηλεόραση, αυτοί που τα κάνουν σενάριο τα δολοφονούν".

 

Πώς νοιώθετε κάθε φορά που γράφετε την λέξη "τέλος" στα μυθιστορήματα σας;

Η λέξη τέλος σε ένα μυθιστόρημα για μένα δεν υπάρχει. Αν μου επέτρεπαν οι εκδότες μου, θα έβαζα τη λέξη "τέλος" με ερωτηματικό. Προσωπικά πιστεύω ότι καμιά ιστορία δεν μπορεί να τελειώσει με το τέλος ενός βιβλίου εφ' όσον μπορεί να συνεχίζεται όσο οι ήρωες ζουν και υπάρχουν. Τίποτα δεν τελειώνει σ' αυτή τη ζωή, ούτε και με τον θάνατο ακόμα. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω για το βιβλίο μου "Αννέ σημαίνει μάνα", όπου χιλιάδες αναγνώστες μου, απαιτούσαν να μάθουν τη συνέχεια όλων των ηρώων μου. Έτσι κι εγώ, δεν τους χάλασα το χατίρι, κι έγραψα αμέσως μετά τη συνέχεια με τίτλο "Το όνειρο της Αννέ".

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο "Εμένα με λένε Ρωξάνη" με θέμα το trafficking. Ποια είναι η "Ρωξάνη" και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;

Η Ρωξάνη, μία νεαρή Βουλγάρα με ελληνική καταγωγή, έρχεται στην Ελλάδα για να βρει τον πατέρα της που δεν γνώρισε, αλλά πέφτει στα χέρια προαγωγών και κάνει αγώνα να απελευθερωθεί. Ασχολήθηκα με φανατισμό με' αυτό το θέμα επειδή ως άνδρας, πατέρας και άνθρωπος έχω ενοχληθεί και θεώρησα καθήκον μου να γράψω για να μάθει όλος ο κόσμος γι' αυτό το έγκλημα

 

Επιλέγοντας ένα τόσο δύσκολο θέμα, υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε κατά την διάρκεια της συγγραφής;

Τίποτα δεν με δυσκολεύει όταν βάλω στόχο να θίξω στα μυθιστορήματα μου, συμπεριφορές, ειδικά όταν αφορούν τη γυναίκα. Κάνω πάντα έρευνα και όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μου γράφω πάντα βιωματικά και συναισθηματικά.

 

Θα θέλατε να μεταφερθεί στο κινηματογράφο κάποιο από τα βιβλία σας; Και αν ναι, ποιο;

Αρχικά το σκεφτόμουν και το ήθελα, μέχρι που διαπίστωσα πως στο κινηματογράφο και τηλεόραση, αυτοί που τα κάνουν σενάριο τα δολοφονούν. Είχα βέβαια προτάσεις, αλλά σαν πρώην σεναριογράφος και ειδικά ως σκηνοθέτης απαιτούσα να τα σεναριοποιήσω και να τα σκηνοθετήσω για να μην δολοφονηθούν, όπως άλλα φίλων και μη καλών συγγραφέων. Εξάλλου, ως μπεστ σέλλερ, η τιμή στον εκδότη και σε εμένα ήταν πολύ υψηλή, όπως και η πλοκή των βιβλίων μου με τόσους χώρους και πρόσωπα, δεν τους συνέφερε.....

 

Ποια είναι η σχέση σας με τις κριτικές; Πώς αντιδράτε σε μια λιγότερο καλή κριτική;

Ίσως μια αρνητική κριτική να είναι εποικοδομητική για τον συγγραφέα. Βέβαια σε εμένα δεν έτυχε να αντιμετωπίσω κάποια κακή κριτική. Δεν θα θύμωνα βέβαια αν κάποιος με είχε κρίνει αρνητικά, αρκεί να έχει τις ίδιες περγαμηνές, αν όχι πιο πολλές από εμένα. Και για να ελαφρύνω την συζήτηση θα αναφέρω δύο ρητά του αξέχαστου Ντίνου Ηλιόπουλου που είχα συχνά συνεργαστεί μαζί του στις ταινίες μου. Έλεγε συχνά για τους κριτικούς: "Λυπηθείτε τους νεκροθάφτες. Πεθάνετε" όπως και είπε κατάμουτρα σε ένα δήθεν κριτικό-δημοσιογράφο. Οι άξιοι δημιουργούν και οι ανάξιοι κριτικάρουν.

 

Ποιο λογοτεχνικό ήρωα θα θέλατε να είχατε δημιουργήσει εσείς;

Είναι παράξενο αυτό που θα πω και πραγματικά δύσκολο και παρεξηγήσιμο. Μελετώντας πολύ καλά την Αγία γραφή θα ήθελα ως ήρωα μου τον Ιούδα Ισκαριώτη. Το γιατί, είμαι βέβαιος πως ο κάθε Χριστιανός μελετητής θα αντιληφθεί, ότι έκανε αυτό που του ζήτησε ο Ιησούς για να εκπληρωθούν οι γραφές και το έργο του...

 

Είναι πιο δύσκολο για έναν συγγραφέα να γράφει για ένα ήρωα αντίθετου φύλου ή πιο εύκολο;

Δεν ξέρω αν μπορεί να είναι δύσκολο για άλλους. Για όποιον όμως αγαπά τη γυναίκα σε όλες της τις μορφές, όπως εγώ,  είναι πολύ εύκολο. Γνωρίζω καλά τη ψυχολογία του άλλου φίλου, που το λατρεύω, ως μάνα, σύντροφο γυναίκα κι ότι άλλο αγαπημένο.

 

Πότε ένα βιβλίο θεωρείται επιτυχημένο; Τι πιστεύετε;

Πολλές φορές σκέφτομαι ότι η επιτυχία έχει σχέση και με τις συγκυρίες εποχής. Όμως για μένα ένα βιβλίο το θεωρώ επιτυχημένο όταν έχει θέμα. Όταν εμπεριέχει ανατροπές κι ο συγγραφέας σέβεται τον αναγνώστη αν και βέβαια ο καλός συγγραφέας πάντα γράφει για τον εαυτό του και μετά για τους άλλους. Επίσης επιτυχημένο βιβλίο είναι να είναι απλό καθημερινό, να διαβάζεται εύκολα, να μην είναι φλύαρο και να σέβεται την γλώσσα. Ακόμα κάτι που για μένα είναι σοβαρό για την επιτυχία ενός βιβλίου θα πρέπει ο αναγνώστης να ανακαλύπτει στην ιστορία τον εαυτό του. Ο συγγραφέας να γνωρίζει καλώς την ανθρώπινη ψυχολογία για να πλάθει τους χαρακτήρες των ηρώων του. Πιθανόν κι άλλα πολλά που ειλικρινά δεν τα έχω ψάξει.

 

Τι είναι για εσάς η συγγραφή;

Η συγγραφή για μένα είναι πάθος, είναι ψυχική μου ανάγκη, είναι ανάγκη μου να δώσω ότι έχω στο μυαλό μου στη σκέψη μου, ότι αισθάνομαι κι ότι με εντυπωσιάζει στο κοινό που με υποστηρίζει. Εξάλλου η συγγραφή εκτός από όλα τα άλλα είναι και συναισθηματική εκτόνωση τουλάχιστον για εμένα προσωπικά...

 

Πώς νιώσατε όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο;

Αισθάνθηκα μεγάλη ικανοποίηση, που μπόρεσα να γράψω ένα βιβλίο που ήθελα πάρα πολύ για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για την εποχή 1955-1974 για την Κύπρο, την γενέτειρά μου. Τις πρώτες μέρες η αλήθεια ένοιωσα και φόβο, από τις αποκαλύψεις μου για πρόσωπα υπαρκτά που τους αποκαλούσα προδότες και για το ότι ήμουν στη γραφή μου προκλητικός. Όμως ένα μήνα μετά, ανακάλυψα ότι κανείς ένοχος δεν είχε τα κότσια να απαντήσει. Η χαρά μου όμως έφθασε στο ζενίθ όταν σε τρεις μήνες πούλησε 35 χιλιάδες κι έγινε μπεστ σέλλερ. Στο χρόνο έκλεισε με 180 χιλιάδες και οι εχθροί μου οι Τούρκοι που τους πολέμησα στην εισβολή μου ζήτησαν να το εκδώσουν στη γλώσσα τους. Έτσι κι εκεί στη Τουρκία έγινε μπεστ σέλλερ. Κι όλα αυτά ήταν μια αρχή συνεχών επιτυχιών και γι' αυτό ευχαριστώ το Θεό και τις χιλιάδες αναγνώστες μου που έκτοτε δεν με εγκαταλείπουν.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Και να ήθελα να σταματήσω να γράφω, ούτε οι αναγνώστες μου θα το ήθελαν κι ούτε βέβαια και οι εκδότες μου. Πάντα λέω να μου δίνει ο Θεός υγεία και δύναμη να γράφω όσο ζω!

 

Σε ποιο βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα, θα θέλατε να αλλάξετε το τέλος του;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κανένα δικαίωμα να επέμβω , να κρίνω ή να αλλάξω το παραμικρό σε κάποιον ή κάποια συνάδελφο. Άσε που τα βιβλία που διάβαζα και συνεχίζω να διαβάζω είναι όλες οι θρησκείες, Ελληνική αρχαία φιλοσοφία, και ιστορία, όπως και πολλά μυθιστορήματα. Θέλω να είμαι ταπεινός ως άνθρωπος. Κι αλήθεια που και πως να αλλάξω το τέλος του πονήματος του όποιου συγγραφέα.

 

Ποιο βιβλίο από όσα έχετε γράψει, ξεχωρίζετε λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα;

Όλα μου τα βιβλία έκτοτε επανεκδίδονται συνεχώς και τα αγαπώ όλα, αφού τα αγαπούν οι αναγνώστες μου. Τα βιβλία μου είναι τα παιδιά μου. Πώς να τα ξεχωρίσω ως πατέρας τους άραγε;  Ποιος πατέρας ξεχωρίζει τα παιδιά του;