Τίνα Καμπίτση: «Όταν γράφεις για την τηλεόραση, γράφεις και για τα νούμερα.»

2016-05-06 00:45

Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα

«Θέλω να πιστεύω ότι η σκυτάλη θα ξαναδοθεί στη ελληνική μυθοπλασία» είπε στο best-news.gr η Τίνα Καμπίτση. Η γνωστή σεναριογράφος που υπογράφει φέτος το σενάριο του “Daddy Cool” μίλησε για την νέα ρομαντική κομεντί του Ant1, για το αν παρακολουθεί ή όχι τα νούμερα τηλεθέασης αλλά και για το πόσο η κρίση έχει επηρεάσει τον χώρο της συγγραφής. 

 

Φέτος, γράφετε το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς “Daddy Cool”. Αν και έχουν παιχτεί λίγα επεισόδια, οι τηλεθεατές έχουν ήδη αγαπήσει την σειρά. Πιστεύατε από την αρχή πως η σειρά θα έχει τόση μεγάλη επιτυχία;

Πιστεύω ό,τι αγαπάω. Είναι αρχή μου. Ό,τι δεν πιστεύω, δεν το κάνω. Και δεν μ αφήνει και η ζωή να το κάνω. Γίνεται με έναν τρόπο μαγικό αυτό. Δεν θα σας πω αν γνώριζα ότι η σειρά θα γνωρίσει επιτυχία, είμαι πολύ ανασφαλής για τέτοιες δηλώσεις. Μπορώ όμως να σας πω ότι επειδή την πίστευα, δεν με πτόησε καμία δυσκολία. Όλοι θεωρούσαν ότι δεν θα πουληθεί, επειδή τα κανάλια προτιμούσαν τις διασκευές, αλλά… έγινε.

 

Παρακολουθείτε τα νούμερα τηλεθέασης; Σας αγχώνουν;

Με  αγχώνουν, πανάθεμα τα. Τι να σας πω; Ότι δεν με νοιάζει; Με νοιάζει και με παρανοιάζει. Όταν είναι υψηλά, χαίρομαι με την καρδιά μου, σαν μικρό παιδί. Τι; Ψέματα θα λέμε τώρα; Όταν δεν είναι, αναρωτιέμαι τι φταίει. Πρήζω και τους άλλους. Όταν γράφεις για την τηλεόραση, γράφεις και για τα νούμερα. Κακά τα ψέματα. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι τα νούμερα δεν απεικονίζουν απαραίτητα την ποιότητα της δουλειάς σου αλλά την εμπορικότητα της.

 

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή την νέα σειρά, κατά την γνώμη σας;

Αυτό πρέπει να μου το πείτε εσείς. Εγώ δεν ξέρω αν είναι ξεχωριστή. Ξέρω ότι εκφράζει τον δικό μου συναισθηματικό κόσμο και τον τρόπο που εγώ βλέπω και αφηγούμαι τα πράγματα.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το “Daddy Cool”;

- Ότι η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας αλλά προϋπόθεση της. Ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ο Μάξιμος έχει πάθει πολλά πάθη, σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά πετυχαίνει. Από τα τρίποντα μέχρι γυναίκες

- Οι άνθρωποι που είναι οικογένεια μας είναι εκείνοι που μας αγαπούν γι αυτό που είμαστε κι όχι αυτοί που μας αγαπούν γι αυτό που οι ίδιοι θα ήθελαν να είμαστε.

-  Οι άνθρωποι είναι τέλειοι μέσα από τις ατέλειες τους.

-  Αγαπάς έναν άνθρωπο για το παραμύθι που σου προσφέρει. Νομίζω θα τα βρείτε όλα αυτά στη σειρά.

 

Βλέπουμε την «Νίνα» (Ιωάννα Πηλιχού) να παρακολουθεί τι κάνει ο γιος της, τοποθετώντας κάμερες στο σπίτι. Θα κάνατε εσείς κάτι ανάλογο;

Όχι, δεν θα το έκανα. Δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά μου και στα πιστεύω μου. Αλλά το βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον να το γράφω. Μ αρέσει να γράφω για όλα αυτά που δεν μπορώ να κάνω.

 

Το “Daddy Cool” είναι η μοναδική ελληνική σειρά που είδαμε φέτος στη τηλεόραση. Σας προβληματίζει αυτό το γεγονός για την εξέλιξη της ελληνικής μυθοπλασίας;

Θέλω να πιστεύω ότι η σκυτάλη θα ξαναδοθεί στην ελληνική μυθοπλασία. Πρέπει να δοθεί στην ελληνική μυθοπλασία. Έχουμε και άξιους σεναριογράφους και ενδιαφέρουσες ιδέες.

 

Τι θα γίνει στα επόμενα επεισόδια; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια πράγματα;

Θα γίνουν πολλά. Ευτράπελα και συναισθηματικά. Αλλά κυρίως αποκαλυπτικά! Ένα «προσόν» της σειράς είναι οι αποκαλύψεις της. Θα σας πω ότι τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Όλοι μας έχουμε έναν εαυτό τον οποίο φοράμε για να βγούμε και να αντιμετωπίσουμε τη ζωή κι έναν άλλο με τον οποίο ζούμε όταν γυρνάμε σπίτι μας. Δεν εννοώ ότι υποκρινόμαστε. Εννοώ ότι έχουμε έναν εαυτό για να αμυνόμαστε και τον άλλον μας εαυτό που είναι πιο «μαλακός» και τον προστατεύουμε. Κατά αυτή τη λογική οι ήρωες μου δεν είναι αυτό που δείχνουν… απαραίτητα. Κρύβουν τον πραγματικό εαυτό τους από φόβο κι όταν τον αποκαλύπτουν…θα δείτε (χαχαχα)

 

Η κρίση κατά πόσο έχει επηρεάσει το χώρο της συγγραφής;

Πάρα πολύ. Κάποτε γίνονταν πολλά σήριαλ και με άλλες συνθήκες παραγωγής. Η κρίση έσπειρε φόβο σε όλους τους τομείς ακόμα και στην ελληνική μυθοπλασία. Είναι πιο ασφαλής η ξένη δοκιμασμένη σειρά από την πρωτότυπη ελληνική που θεωρείται risky. Όμως ο Daddy πουλήθηκε… Άρα μήπως ξημερώνουν καλύτερες μέρες;

 

Υπάρχει κάποια αγαπημένη ξένη ή ελληνική σειρά που παρακολουθείτε;

Ω καλά! Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Πολλές σειρές ελληνικές και ξένες. Μεγάλος ο κατάλογος. Από ξένους θαυμάζω τους creators Shoda Rhimes, Amy Sherman Palladino και Mark Schwahn. Ταιριάζουν στην προσωπικότητα μου και στον τρόπο που γράφω και θα ήθελα να γράφω. Από Έλληνες όλους. Τους αγαπώ, τους κατανοώ και τους θαυμάζω όλους. Είναι άθλος να γράφεις σενάριο σε αυτή τη χώρα.

 

«Θα σε δω στο πλοίο», «Βελούδο από μετάξι», «Σαράντα Κύματα», «Ονειροπαγίδα» είναι μόνο μερικές σειρές που έχετε γράψει. Από πού εμπνέεστε για να γράψετε;

Από τα παραμύθια που έχω ζήσει. Κι από αυτά που λαχταρώ να ζήσω. Α, κι από τη λογοτεχνία.

 

Διδάσκετε επίσης, σενάριο στο «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa». Τι είναι για εσάς η διδασκαλία;

Η διδασκαλία είναι τρόπος ζωής. Αγαπάω να μεταδίδω τη γνώση. Αγαπάω να λαμβάνω τη γνώση. Διδάσκοντας ζεις μία διάδραση, μία σχέση αγάπης. Δίνεις και παίρνεις. Διορθώνεις και διορθώνεσαι. Είσαι μαθητής και δάσκαλος. Αξία ανεκτίμητη.

 

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει περισσότερο; Η διδασκαλία ή η συγγραφή;

Η συγγραφή. Είναι το μεγάλο μου όνειρο. Από μικρό παιδί. Μεγάλο όνειρο. Τεράστιο. Οι χάρτινοι ήρωες, τα χάρτινα όνειρα…Δεν ξεπερνιέται αυτό. Έχω έναν μαγικό κόσμο, ολόδικό μου που δεν θέλω να τον χάσω.

 

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την συγγραφή σεναρίου;

Αν είναι το όνειρό του, να επιμείνει. Αν δεν είναι, να το αφήσει. Η συγγραφή είναι σκληρή και μοναχική δουλειά. Χρειάζεται σεμνότητα, διαλλακτικότητα, επιμονή και πίστη. Στην τηλεόραση περισσότερο κι από το καλό σενάριο πουλάς τον καλό εαυτό σου.

 

Τέλος, τι είναι για εσάς ευτυχία;

Ευτυχία είναι να ξέρεις να απολαμβάνεις τα δεδομένα σου.

 

 

 

* Μπορείτε να παρακολουθήσετε το "Daddy Cool" κάθε Πέμπτη στις 22:15 στον Ant1.