To move or not to move: πώς να επιλέξεις συγκάτοικο

2015-02-05 10:20
Γράφει: Αλεξία Σταυρίδου
 
Η πολυπόθητη στιγμή έφτασε! Το λύκειο τελείωσε, οι αγχωτικές εξετάσεις των πανελληνίων επιτέλους έγιναν μια ανάμνηση και μετά από ένα διασκεδαστικό και ανάλαφρο καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου και να αλλάξεις γραμμή πλεύσης. Πλέον μπορείς να αλλάξεις κεφάλαιο και να οδεύσεις προς την πόλη που είναι η σχολή που πέρασες, αφήνοντας πίσω την οικογενειακή εστία για τουλάχιστον 4 χρόνια. Τη μίξη ενθουσιασμού και φόβου για το άγνωστο που σε περιμένει, έρχεται να υπερνικήσει μια ερώτηση από φίλους που πέρασαν στην ίδια πόλη ή ακόμα και από άτομα που ξέρεις και μένουν ήδη εκεί, ‘ Θέλεις να συγκατοικήσουμε;’. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη πριν δεχτείς ή αρνηθείς την πρόταση.
Ένα από τα θετικά της συγκατοίκησης είναι πως δεν θα νιώσεις το αίσθημα της μοναξιάς.Μετά από τη συμβίωση με την οικογένεια σου, σίγουρα υπάρχουν στιγμές που η ιδέα του να μείνεις σε ένα σπίτι , τελείος μόνος σου, είναι τρομερά ελκυστική. Σκέφτηκες όμως οτι επειδή ακριβώς ζούσες σε ένα σπίτι με άλλα άτομα, το να μείνεις μόνος θα πάει πακέτο με στιγμές μοναξιάς; Επιλέγοντας να συγκατοικήσεις με κάποιον έχεις όλα τα προνόμια του να μένεις μόνος συν το bonus της έξτρα διασκέδασης ανα πάσα ώρα. Μη ξεχνάμε οτι έτσι δεν θα χριάζετε να καθαρίζεις διαρκώς, καθώς οι καθαριότητες των κοινόχρηστων χώρων θα πηγαίνουν εναλλάξ! 
Εκτός αυτού, ένα από τα πιο θετικά της όλης κατάστασης, είναι το οικονομικό κομμάτι. Τα έξοδα του να συντηρείς ένα σπίτι μόνος σου υπερβαίνουν κατά πολύ τα έξοδα με συγκάτοικο. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς και την οικογένεια σου, μειώνοντας τα έξοδα διαβίωσης σου. Στην πορεία της φοιτητικής σου ζωής είναι πιθανό να βρείς κάποια ημιαπασχόληση, για να βγάζεις τα δικά σου χρήματα. Σκέψου πόσο υπέροχα θα νιώσεις αν καταφέρεις να αυτοσυντηρήσε.
Εκτός όλων των θετικών στοιχείων που έχει η συγκατοίκηση, υπάρχουν κάποια σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως η σωστή επιλογή συγκάτοικου. Μέσα στον ενθουσιασμό σου είναι πολύ πιθανό να πεις το ναι στο πρώτο άτομο που θα βρεις Αρχικά, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στον χαρακτήρα του ατόμου και στις συνήθειές του. Κανένας δεν θα ήθελε να μείνει στο ίδιο σπίτι με κάποιον που κάνει συνεχώς φασαρία, χωρίς να λογαριάζει τον άλλο ή που θέλει τα πάντα να γίνονται αποκλειστικά με τον δικό του τρόπο. Η καλύτερη επιλογή, θα ήταν ένα άτομο με το οποίο υπάρχει σωστή επικοινωνία, ώστε να μπορείτε να συνεννοείστε για κάθε πρόβλημα που προκύπτει και με τον οποίο θα έχετε σχετικά ίδιους στόχους, όσον αφορά τις σχολές σας. Για να καταφέρεις η συμβίωση να είναι αρμονική και διασκεδαστική και όχι εφιαλτική, θα ήταν προτιμότερο να οριοθετήσετε καταστάσεις από την αρχή. Αρμοδιότητες για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και τη συχνότητα τους, ωράρια, τα θέματα τις
φασαρίας, είναι μερικά από αυτά.
Η συγκατοίκηση μπορεί να κάνει τα φοιτητικά σου χρόνια ακόμη πιο διασκεδαστικά, αρκεί να επιλέξεις σωστά τα άτομα με τα οποία θα ζήσεις μαζί.