Βασίλης Κρουστάλης: «Τα κακόβουλα σχόλια προσπαθώ να τα σβήνω από την μνήμη μου»

2017-10-10 08:59

Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα

 

Με τον συγγραφέα Βασίλη Κρουστάλη, συναντηθήκαμε σε μία καφετέρια των Μεγάρων για να μιλήσουμε για το πρώτο του βιβλίο επικής φαντασίας «Ο όρκος του μάγου» αλλά και για το δεύτερο που γράφει αυτή την περίοδο. Όταν ερωτήθηκε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, απάντησε: «Διαβάζοντας πολλά βιβλία επικής φαντασίας, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη κάποια στιγμή να ξεκινήσω να γράψω και εγώ το δικό μου».

 

 

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι κάποιος να πει “τώρα θα ξεκινήσω να γράφω ένα βιβλίο” και να φτάσει έως την έκδοσή του;

Δεν είχα σαν αυτοσκοπό να γράψω ένα βιβλίο. Το ξεκίνησα πιο πολύ στο καλαμπούρι και για να δω, ας πούμε, τι μπορώ να γράψω. Μετέπειτα, όσο περισσότερο έγραφα, παρατήρησα πως η ιστορία μου μεγαλώνει και εξελίσσεται σε κάτι σημαντικό. Έτσι λοιπόν αυτό που ξεκίνησα για πλάκα έγινε το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας. Αυτή την στιγμή που μιλάμε γράφω τα τελευταία κεφάλαια του δεύτερου βιβλίου μου.

 

Γιατί επιλέξατε αυτό το τίτλο στο πρώτο σας βιβλίο;

Δεν τον είχα εξαρχής. Ξεκίνησα να γράφω την ιστορία κάποιων χαρακτήρων που όλο και μεγάλωνε αλλά παρόλα αυτά, ακόμα δεν είχα αποφασίσει τον τίτλο. Από την μέση του βιβλίου και μετά αποφάσισα τον οριστικό του τίτλο.

 

Ποια είναι η υπόθεση του βιβλίου;

Το ταξίδι ενός μυστηριώδη μάγου και της συντροφιάς του στον Κόσμο του Καγάντο. Η αναζήτηση των τριών σπάνιων υλικών για την κατασκευή ενός μαγικού σπαθιού. Του μόνου όπλου που μπορεί να εξολοθρεύσει τον φύλακα ενός θησαυρού. Παράλληλα με την κεντρική ιστορία, υπάρχει και μία δεύτερη ιστορία. Έπειτα από μια μάχη, ο βασιλιάς των ερυθρόδερμων όρκ πέφτει σε κώμα. Από εκεί και πέρα αρχίζει μια μεγάλη περιπέτεια με εντελώς απρόσμενη εξέλιξη.

 

Πόσο χρόνο κάνατε για να τελειώσετε το βιβλίο;

Για το πρώτο βιβλίο έκανα ένα χρόνο και εφτά μήνες περίπου. Μετά έκανα και κάποιες διορθώσεις, αλλά σίγουρα είναι πολύ λίγος χρόνος για το πρώτο βιβλίο ενός νέου συγγραφέα. Πόσο μάλλον ενός λογοτεχνικού είδους σαν και αυτού που ασχολούμαι εγώ. Στην Επική Λογοτεχνία πρέπει να γράφεις για πολλούς ψυχογραφημένους χαρακτήρες, για ζωντανές μάχες κι όλα αυτά μέσα σε έναν κόσμο που τον έχεις πλάσει εκ του μηδενός. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Στο δεύτερο μέρος έχω δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο γιατί οι χαρακτήρες πρέπει να εξελιχθούν μέσα από τα βιώματά τους ενώ παράλληλα γνωρίζουμε νέους χαρακτήρες και τοποθεσίες του κόσμου. Με παιδεύει εδώ και δυο περίπου χρόνια αλλά είμαι πολύ περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα.

 

Πώς νοιώσατε όταν γράψατε την τελευταία λέξη στο βιβλίο και πώς  όταν το είδατε για πρώτη φορά στη βιτρίνα;

Όταν έγραψα το τέλος, ένιωσα ανακούφιση. Αισθάνθηκα πως τέλειωσε μία πολύ μακριά καθημερινή πορεία. Από τη στιγμή που έβαλα το τέλος, υπήρχαν ένα σωρό πράγματα που με ωθούσαν να το συνεχίσω, να γράψω την συνέχειά του. Οπότε ήταν πολύ προσωρινή αυτή η λέξη. Μάλλον "Συνεχίζεται" είναι η πιο σωστή λέξη γιατί έπειτα από μία εβδομάδα, μπήκα πάλι να γράψω την συνέχεια του Όρκου. Όσο για την δεύτερη ερώτησή σας, όταν το είδα στη βιτρίνα μαζί με άλλα βιβλία, βούρκωσα. Είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα που δεν περιγράφεται εύκολα. Πρέπει να το έχεις ζήσει για να καταλάβεις την χαρά και την ικανοποίηση.

 

Τι ακούσατε από το οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον σας, μετά από την έκδοση του βιβλίου;

Εξαρχής τους εξέπληξε όταν το έμαθαν. Δεν το περίμενε κανείς. Επίσης, όσοι το διαβάζουν και με γνωρίζουν, δεν περιμένουν ότι θα διαβάσουν κάτι τόσο πολύπλοκο. Το θετικό είναι ότι πολλά άτομα διαβάζοντας το βιβλίο μου και μαθαίνοντας αυτή την λογοτεχνία, ενδιαφέρθηκαν μετά και για άλλα βιβλία του είδους. Ακόμα και άνθρωποι που δεν ασχολούνταν ποτέ με την ανάγνωση βιβλίων και το διάβασαν επειδή με ήξεραν μετά από αυτό αγάπησαν την ανάγνωση βιβλίων και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τώρα θετικά και αρνητικά σχόλια δεν τα ακούς μόνο από το οικογενειακό περιβάλλον, τα ακούς παντού και μέσω του facebook, ας πούμε.

 

 

Σας ενοχλούν τα αρνητικά σχόλια που πιθανότατα έχετε ακούσει ή θα ακούσετε στο μέλλον;

Τα αρνητικά σχόλια του στυλ κακίας, ναι με ενοχλούν αλλά τα παραβλέπω. Καταλαβαίνω πως αρκετοί δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το βιβλίο μου ή με αυτού του είδους την λογοτεχνία και γράφουν άστοχα σχόλια. Τα κακόβουλα σχόλια προσπαθώ να τα σβήνω από την μνήμη μου. Τα συμβουλευτικά σχόλια είναι τα πιο σημαντικά. Θέλω να μου πουν ότι υστερείς εκεί, διόρθωσέ το. Αυτά τα σχόλια σε βοηθούν να εξελιχθείς σαν συγγραφέας. Ήδη στο δεύτερο βιβλίο έχω διορθώσει πολλά από τα λάθη ή τις ελλείψεις μου.

 

Ποιον από τους ήρωες του βιβλίου, συμπαθείτε περισσότερο και γιατί;

Αυτό δεν μπορεί να το πει ένας συγγραφέας (γέλια). Δεν είναι σωστό.

 

Τους αγαπάτε όλους;

Δεν είναι σωστό να ξεχωρίζεις χαρακτήρες. Όταν γράφεις ένα λογοτεχνικό είδος και συγκεκριμένα Επική Λογοτεχνία, δεν πρέπει να ξεχωρίζεις κανένα από τα "παιδιά σου". Καλοί, κακοί, μέχρι και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες πρέπει να είναι σημαντικοί για σένα. Και το σημαντικότερο είναι πως όταν γράφεις, πρέπει να είσαι μέσα στον κάθε χαρακτήρα, να βιώνεις τα βιώματά του, να σκέφτεσαι, όπως σκέφτεται.

 

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και τι βιβλία διαβάζετε στον ελεύθερο σας χρόνο;

Διαβάζω όλα τα είδη της λογοτεχνίας, εκτός από τα αστυνομικά που τα βαριέμαι. Διαβάζω κυρίως επικής φαντασίας, τρόμου, κοινωνικά, κλασικής λογοτεχνίας, επιστημονικής φαντασίας. Όλα τα διαβάζω αρκεί να είναι καλογραμμένα. Ένας από τους αγαπημένους μου είναι ο Μάρτιν, συγγραφέας των “Games of Thrones” και ο Σαλβατόρε. Μου αρέσει πολύ και ο Λάβκραφτ. Νομίζω αυτοί οι τρεις είναι σχολές ο καθένας στο είδος του.

 

 

Έχετε προσθέσει στοιχεία του εαυτού σας σε κάποιο ήρωα του βιβλίου σας; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Σίγουρα έχουν συμπεριληφθεί κομμάτια του χαρακτήρα μου μέσα σε κάποιους από τους πρωταγωνιστές μου. Για την ακρίβεια κάποιοι από αυτούς έχουν σε μεγέθυνση αυτά τα χαρακτηριστικά. Σίγουρα όμως τα περισσότερα είναι καθαρά φανταστικά πρόσωπα. 

 

Το βιβλίο που γράψατε, ανήκει στη επική λογοτεχνία. Στο μέλλον, θα θέλατε να γράψετε βιβλίο άλλου λογοτεχνικού είδους;

Σίγουρα θα ήθελα να γράψω κάτι διαφορετικό. Έχω γράψει κάποια διηγήματα που δεν είναι σε αυτό το είδος της λογοτεχνίας και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να εκδοθούν σε συλλογή. Ένα από αυτά θα συμπεριληφθεί στη συλλογή διηγημάτων 'Επιστροφή στο Πατρικό Σπίτι", στη οποία ήμουν κριτής από τις εκδόσεις “Λυκόφως” εντός λίγων μηνών.

 

Τι θα διαβάσουμε στο επόμενο βιβλίο της τριλογίας “Οι ιστορίες του Καγάντο”;

Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας μου αναπτύσσω τους χαρακτήρες μου περισσότερο. Ο κάθε ένας από αυτούς μέσα από τα βιώματα που αποκόμισε από το πρώτο βιβλίο έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Οι πρωταγωνιστές μου έχουν προχωρήσει παρακάτω την ζωή τους. Επίσης, κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν σημαντικό ρόλο στο δεύτερο, ενώ μαθαίνουμε και το παρελθόν κάποιων βασικών χαρακτήρων που δεν γνωρίσαμε από το πρώτο μέρος και έτσι αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες για ποιόν λόγο έχουν διαμορφωθεί έτσι οι χαρακτήρες τους. Με δυσκόλεψε αρκετά το δεύτερο βιβλίο γιατί είναι πιο απαιτητικό. Στο πρώτο βιβλίο υπάρχουν περισσότερες μονομαχίες ενώ στο δεύτερο έχει ξεσπάσει πόλεμος. Υπάρχουν αρκετές μονομαχίες αλλά έχει επικές μάχες στρατών με ιδιαίτερη στρατηγική. Ο πόλεμος είναι σε πολύ μεγάλη κλίμακα στο δεύτερο μέρος και οι ανατροπές θα σας εκπλήξουν.

 

Τι είναι για εσάς, επιτυχία;

Για να γραφτεί ένα τόσο απαιτητικό βιβλίο, πρέπει να ασχολείσαι καθημερινά με αυτό για πολλές ώρες. Οπότε επιτυχία είναι τα θετικά σχόλια των αναγνωστών μου. Η αναγνώριση των καθημερινών μου κόπων.

 

 

Πόσο δύσκολο είναι να εκδοθεί ένα βιβλίο ενός νέου συγγραφέα στην Ελλάδα της κρίσης;

Είναι δύσκολο. Καταρχάς, πρέπει να αξίζει αυτό που έχεις γράψει. Οι εκδότες καθορίζουν αν κάποιο βιβλίο είναι καλογραμμένο και αξίζει να οδεύσει προς έκδοση. Από εκεί και μετά το χρηματικό σίγουρα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να καταβάλεις ένα σεβαστό ποσό για να δεις το πόνημά σου στα ράφια. Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Ο Έλληνας δεν έχει χρήματα να δαπανήσει για να διαβάζει βιβλία στις μέρες μας. Και αυτό πάει και πολιτιστικά τον κόσμο πίσω. Η οικονομική κρίση, δυστυχώς, μας οδηγεί σε πολιτιστικό μεσαίωνα.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να γράψει ένα βιβλίο;

Να διαβάζει πολύ και να γράφει πολύ. Να διαβάζει πολλά διαφορετικά λογοτεχνικά είδη για να έχει πολλές προσλαμβάνουσες και να γράφει καθημερινά. Επίσης να μπορεί να εντοπίζει και να διορθώνει τα λάθη του.