Βασίλης Ναλμπάντης: "Επιτυχία είναι να παράγω τέχνη για την οποία είμαι περήφανος"

2021-01-07 20:41

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

Ο μουσικός Βασίλης Ναλμπάντης έχει πτυχίο "Τζαζ Τρομπέτας" από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας και από το πανεπιστήμιο τέχνης του Graz στην Αυστρία. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αυστρία, είναι μέλος της μπάντας "Haydetanz" και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο single που ονομάζεται "The Journey". Στην συνέντευξη που έδωσε στο best-news.gr μίλησε για την τζαζ, τις σπουδές του στην Αυστρία, την μπάντα, το single καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.

 

Θα μας πείτε λίγα λόγια για την μπάντα σας, "HaydeTanz" για να την γνωρίσουμε καλύτερα;

Με τους "HaydeTanz" συνδυάζουμε το μουσικό ιδίωμα των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου με δυτικά αρμονία μουσικά στυλ όπως, η ροκ, η τζαζ, η ρέγκε κ.α. Αποτελείται από μουσικούς, αυτοδίδακτους ή με σπουδές από διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και τέσσερις διαφορετικές χώρες.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας single. Θα μας μιλήσετε για αυτό;

Στις 21.12.2020 κυκλοφόρησε το πρώτο μας single με τίτλο "The Journey". Πρόκειται για ένα τραγούδι (σε δικούς μου στοίχους-μουσική) το οποίο χρησιμοποιεί ελληνικούς και αγγλικούς στίχους. Είναι ένα πάντρεμα (όπως και όλες μας οι συνθέσεις) δυτικής και ανατολικής μουσικής. Εκφράζει τις κακές στιγμές, στις οποίες όλοι βρισκόμαστε σε κάποιο σημείο ψυχολογικά αλλά και αυτό το "κάτι" που μας βοηθάει να ανέλθουμε.

 

Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την μουσική;

Το ενδιαφέρον μου για τη μουσική ξεκίνησε όταν πρώτο άκουσα τα παραδοσιακά σύνολα χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων. Ερωτεύτηκα τον ήχο της τρομπέτας και έτσι αποφάσισα να πάω στην Φιλαρμονική μπάντα της Κοζάνης, "Πανδώρα" για να μάθω το όργανο και γενικά τη μουσική. Άλλωστε στη Φιλαρμονική προσφέρουν τη μουσική γνώση και το όργανο δωρεάν, πράγμα για το οποίο είμαι ευγνώμων.

 

Με τι μουσικά ακούσματα μεγαλώσατε;

Για μεγάλο μέρος της εφηβικής μου ηλικίας άκουγα σχεδόν αποκλειστικά τη παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ήμουν για χρόνια ενεργό μέλος της παραδοσιακής μουσικής σκηνής της Κοζάνης. Στα χρόνια του λυκείου ήρθα, χάρης σε φίλους, σε επαφή και με άλλα μουσικά είδη. Ροκ, Μέταλ, Ελληνική έντεχνη, τζαζ,RnB κ.α.

Τι είναι για εσάς η μουσική;

Μουσική για μένα είναι πρώτα απ’όλα και κατά κύριο λόγο έκφραση συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών. Επίσης έχει λειτουργήσει για μένα, μέσω της μαθηματικής της ανάλυσης και σαν τρόπος σκέψης και νοητικής εκγύμνασης.

 

Γιατί επιλέξατε το είδος της τζαζ;

Στη τζαζ με τράβηξαν οι διαφορές και οι ομοιότητες με τη δική μας παραδοσιακή μουσική. Διαφορές ως προς την διαφορετική προσέγγιση της αρμονίας και την πολυπλοκότητα των μελωδιών. Ομοιότητες όπως η πεντατονική κλίμακα αλλά και την κοινή χρήση, και στις δύο μουσικές, του αυτοσχεδιασμού. Επίσης μου αρέσει ο ανοιχτός (ως προς το πάντρεμα πολλών μουσικών ιδιωμάτων) χαρακτήρας της τζαζ.

 

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την τζαζ;

Το ίδιο που θα συμβούλευα κάποιον/κάποια που θέλει να ασχοληθεί με οποιοδήποτε είδος μουσικής. Να ακούσει όσους περισσότερους δίσκους μπορεί (και να προσπαθήσει να μιμηθεί τη γλώσσα που χρησιμοποιείται), να παίζει όσο ποιο συχνά γίνεται με άλλους μουσικούς, να ερευνήσει τις ρίζες της εκάστοτε μουσικής (με ηχητικά και γραπτά ντοκουμέντα) και να έχει τα αυτιά και το μυαλό του/της ανοιχτό στα άλλα είδη, γιατί καμιά μουσική δεν δημιουργείται χωρίς εξωτερικές επιρροές.

 

Εδώ και τέσσερα χρόνια κατοικείτε στην Αυστρία. Γιατί αποφασίσατε να φύγετε από την Ελλάδα;

Στην Αυστρία ήρθα για να συνεχίσω τις σπουδές μου γενικά στη μουσική και ειδικά στη τζαζ. Όπως και επίσης για να γνωρίσω και να συνεργαστώ με μουσικούς από όλα τα μέρη του κόσμου.

 

Κάποιος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την μουσική θα έχει καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη μόνο στο εξωτερικό ή μπορεί και στην Ελλάδα; Τι πιστεύετε;

Πιστεύω πως σίγουρα μπορεί κάποιος/κάποια να κάνει μουσική καριέρα στη Ελλάδα. Έχω φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα που είναι επαγγελματίες μουσικοί, όπως ήμουν και εγώ, μέχρι να μετακομίσω στην Αυστρία. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού βέβαια υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη των τεχνών. Γεγονός το οποίο φάνηκε περισσότερο στην δύσκολη περίοδο του covid-19 που διανύουμε. Το ποιο σημαντικό κριτήριο για το αν κάποιος/κάποια θα κάνει μουσική καριέρα στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, είναι για μένα, το ποια κουλτούρα και τρόπος ζωής του/της ταιριάζει περισσότερο.

Τι είναι για εσάς επιτυχία;

Σίγουρα πριν δέκα χρόνια θα έδινα μια διαφορετική απάντηση. Όμως για μένα επιτυχία σήμερα είναι να παράγω τέχνη για την οποία είμαι περήφανος και μιλάει σε αρκετούς ανθρώπους (δεν γίνεται να αρέσει σε όλους), να ζω από αυτό αλλά να έχω και χρόνο να αφιερώσω στους δικούς μου ανθρώπους.

 

Για ποια πράγματα νιώθετε ευγνωμοσύνη;

Νιώθω ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι η μουσική είναι η ζωή μου, το ότι έχω γνωρίσει πολλούς καλούς ανθρώπους, φυσικά για το ότι είμαι υγιής και (για την προς το παρόν) αρραβωνιαστικιά μου.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να υποφέρω από κάποια ασθένεια η οποία δε θα μου επιτρέψει να πετύχω τους στόχους μου.

 

Έχετε πρότυπα από το χώρο της μουσικής;

Ένα από τα σημαντικότερα πρότυπα (αν όχι το σημαντικότερο) από άποψη μουσικής, χαρακτήρα, φιλοσοφίας της ζωής είναι ο Βασίλης Ρακόπουλος. Είχα τη τιμή και χαρά να είναι καθηγητής μου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας. Μου δίδαξε μεν βασικές τεχνικές της τζαζ αλλά με τις συνθέσεις του και την ιδιαίτερη του οπτική, άνοιξε τους μουσικούς μου ορίζοντες σε διαφορετικά μουσικά είδη και τρόπους με τους οποίους αυτά τα είδη μπορούν να συνδυαστούν και να συνυπάρξουν. Και αυτή η συνύπαρξη είναι ο στόχος στις περισσότερες συνθέσεις μου, με τους "HaydeTanz" αλλά και με το "EllipsisQuintet".

 

Πώς φαντάζεστε επαγγελματικά τον εαυτό σας, δέκα χρόνια μετά;

Θέλω να φαντάζομαι τον εαυτό μου να παίζει συναυλίες και να μεταδίδω τις γνώσεις μου πάνω στη μουσική και τη μουσική παραγωγή, σε πολλές διαφορετικές χώρες, γνωρίζοντας παράλληλα πολλούς ανθρώπους.

 

Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Τον Ιανουάριο θα βγει και το δεύτερο single με τους "Haydetanz" και την άνοιξη ο δίσκος (LP). Στους επόμενους μήνες θα αρχίσει και η παραγωγή του πρώτου δίσκου με το προσωπικό μου πρότζεκτ, τους "EllipsisQuintet".