«Vortex/Δίνη»: Περιοδεία στη Κρήτη από την ομάδα «ΔΑΓΙΠΟΛΗ»

2015-08-01 09:43

Επιμέλεια: Μαίρη Κάντα

 

Η ομάδα χοροθεάτρου «ΔΑΓΙΠΟΛΗ», θα κάνει περιοδεία τις επόμενες μέρες στη Κρήτη, παρουσιάζοντας το έργο «Vortex/Δίνη». Η ΔΑΓΙΠΟΛΗ είναι μία μεικτή ομάδα, αποτελείται δηλαδή από άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και από άτομα χωρίς κάποια αναπηρία και λειτουργεί από το 2004. Εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας  είναι ο Γιώργος Χρηστάκης.

Όσοι, λοιπόν, βρίσκονται στη Κρήτη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παράσταση στον Μύρτο Ιεράπετρας την Κυριακή 2 Αυγούστου και την Τετάρτη 5 Αυγούστου στο Αβδού Ηρακλείου. Επίσης, στις 10 Αυγούστου, το έργο θα παρουσιαστεί στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» και στις 12 Αυγούστου, η «Δίνη» θα παρουσιαστεί στη «Μινωική αυλή» του ιππικού ομίλου Ηρακλείου.

Η σύλληψη και η χορογραφία της παράστασης  ανήκουν στον Γιώργο Χρηστάκη και στην Άρτεμις Ιγνατίου. Ο Κώστας Λειβαδάς έχει γράψει την μουσική και η Άννα Ζουμάνη τα κείμενα. Στη παράσταση συμμετέχουν οι: Βιβή Ρωμανά, Ειρήνη Μαυροματάκη, Ηλίας Κουρτπαρασίδης, Δημήτρης Γρίντζος, Κατερίνα Σαράντη και Γιώργος Χρηστάκης.

Λίγο πριν ταξιδέψει η ομάδα για την Κρήτη, επικοινωνήσαμε με δύο από τους συντελεστές της παράστασης, τον Γιώργο Χρηστάκη και τον Δημήτρη Γρίντζο, για να μάθουμε περισσότερα για το έργο.  Όταν ο Γιώργος Χρηστάκης ρωτήθηκε για το θέμα της «Δίνης» απάντησε: «Το θέμα της παράστασης είναι όλα αυτά που τριγυρνούν και στριφογυρίζουν σαν δίνη, σαν κυκλώνας στο κεφάλι μας, στα συναισθήματα μας, στη ζωή μας, στη καθημερινότητα μας. Μέσα από τις χορογραφίες μας, αναζητούμε την αναγνώριση αυτής της δίνης, αυτής δηλαδή της φασαρίας που υπάρχει μέσα μας. Ο τρόπος που την διαχειριζόμαστε, που την αντιμετωπίζουμε και την ξεπερνάμε. Το αποτέλεσμα που θα έχει σε εμάς τους ίδιους, όταν αυτή η δίνη περάσει μέσα από τις συγκρούσεις και μέσα από όλες τις δοκιμασίες που θα έχουμε περάσει.» 

 

Για την συμμετοχή του στη «Δίνη» ο Δημήτρης Γρίντζος ανέφερε τα εξής: «Η ομάδα χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί σαν σύνολο με περισσότερα ή λιγότερα άτομα ανάλογα το ζητούμενο της κάθε χρονιάς, άρα εγώ προσωπικά δεν κάνω κάτι λιγότερο ή περισσότερο από τους άλλους. Στη φετινή παράσταση, τόσο από μένα όσο και από τους συνεργάτες μου στη ομάδα θα δείτε περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά μέσα από χορογραφίες και κινησιολογικά μοτίβα τι σημαίνει να βρίσκεσαι ως οντότητα σε μόνιμη κατάσταση δίνης. Θα δείτε δηλαδή μία παράσταση σύγχρονου χορού με κύριες αναφορές στη κατάσταση της δίνης»