Αποκλειστική συνέντευξη του ηθοποιού Ζήση Παπαϊωάννου για την έκδοση του πρώτου του παιδικού βιβλίου

2017-02-06 20:05

Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα

«Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης» είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο του ηθοποιού Ζήση Παπαϊωάννου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια». Στην αποκλειστική συνέντευξη που δίνει στο best-news.gr μιλάει για το βιβλίο που έχει έντονο το στοιχείο του αρχαίου πολιτισμού. Ο ίδιος  λέει: «Στόχος μου είναι οι μικροί αναγνώστες να πάρουν πέντε πραγματάκια από την ιστορία μας διαβάζοντας τα βιβλία μου. Το γράψιμο σε μαθαίνει να βλέπεις πιο ζωντανά. Είμαι από την φύση μου μοναχικός και φλερτάρω με την μοναχικότητα. Μισώ απίστευτα τον «οχαδερφισμό» και δυστυχώς τον συναντώ αρκετά συχνά.» Ακόμα στην ίδια συνέντευξη, η κ. Ευγενία Λύτρα (ηθοποιός-εικαστικός, υπεύθυνη για τη εικονογράφηση του βιβλίου) και η κ. Ευανθία Μακρή (νηπιαγωγός-αγιογράφος, υπεύθυνη για τη σκιτσογραφία των ασκήσεων) μιλούν για την συνεργασία τους με τον Ζήση Παπαϊωάννου.

 

1. Από την υποκριτική που σε πρωτογνωρίσαμε, τώρα στη συγγραφή. Πώς προέκυψε η συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Είμαι στον ίδιο κλάδο, συνυπάρχουν αυτά τα δύο σκέλη. Καταρχάς ηθοποιός και συγγραφέας σημαίνει «μορφή». Από καριέρα στο σινεμά και το θέατρο είπα να κάνω καριέρα και στις γραμμές. Ξεκίνησα να γράφω παιδική λογοτεχνία, όταν ήμουν μαθητής της σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από την δημιουργία. Από τότε μέχρι και σήμερα, μία ολόκληρη 15ετία δεν υπάρχει μέρα που δεν «σκαρώνω» κάτι στο μυαλό μου. Είτε στην Αθήνα, είτε στην πατρίδα μου την Καλαμπάκα (Μετέωρα) έχω γεμίσει παντού χαρτιά με ιδέες συγγραφικές, ρόλους… Για να γράψω ένα δοκίμιο θα πρέπει να το βιώσω πρώτα, είτε νοερά μέσα μου, είτε πραγματικά, οπότε βοηθά η υποκριτική τέχνη.                

  

 

2.Μίλησε μας λίγο για το βιβλίο. Ποιος είναι  τίτλος και το θέμα του.

Είναι μία παιδική σειρά, δηλαδή θα υπάρξουν και άλλα στη συνέχεια. Η σειρά ονομάζεται «Ελπινίκη» με τίτλο του πρώτου βιβλίου «Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης» και στις τελευταίες σελίδες, ασκήσεις πολιτισμού «Παίζοντας με τον Πολιτισμό» από τις εκδόσεις Όστρια. Ένα πάντρεμα θεατρικού παιχνιδιού και αρχαίας Ελλάδας. Η Ελπινίκη, η «ηρωίδα» μου, σε κάθε βιβλίο της ανακαλύπτει τον αρχαίο μας πολιτισμό, τα αγάλματα, την ιστορία. Στόχος μου είναι οι μικροί αναγνώστες να πάρουν πέντε πραγματάκια από την ιστορία μας διαβάζοντας τα βιβλία μου. Χρόνια διδάσκω την Παιδαγωγική του Θεάτρου και πιστέψτε με, αυτά που ακούω και βλέπω έχω χάσει πάσα ιδέα για την εκπαίδευση. Όσο πάει και πτωχεύουν τα βιβλία στο θέμα του αρχαίου πολιτισμού. Ίσως είναι ένα ξέσπασμα και έναυσμα να μπορέσουν να παίξουν στο τέλος των σελίδων, τις δοσμένες από εμένα ασκήσεις. Στο πρώτο βιβλίο η ηρωίδα μου ανακαλύπτει τα κλεμμένα αγάλματα τη μισή ζωφόρο που λείπει από την χώρα μας και τη μία Καρυάτιδα. Επίσης μαθαίνει λέξεις όπως «Κλιτύς», «Ζωφόρος», «Ερέχθειο». Η «Ελπινίκη» για εμένα σημαίνει πολλά, λίγοι το γνωρίζουν, αρκετοί θα την μάθουν και είναι ωραίο συναίσθημα.

3. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Στη νεαρή ηλικία, νηπιακή και μέχρι την προ-εφηβική. Αλλά είναι τόσο ευχάριστο που καλό θα κάνει και στον γονέα. Σκοπός είναι η διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και η έμπνευση εδώ στη δύσκολη πραγματικότητα, λόγω της κρίσης που βιώνουμε. Άλλωστε με έχουν κατατάξει στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.

 

4. Από πότε θα μπορεί κάποιος να το αγοράσει;

Από αρχές Φεβρουαρίου παντού αρκεί να το ζητήσουν στα εκάστοτε βιβλιοπωλεία όλης της χώρας και ελπίζω να το αγαπήσετε.

 

5. Έγραψες ένα παιδικό βιβλίο. Είναι πιο δύσκολο να γράψει κάποιος για παιδιά;

Είναι ναι. Σαφώς! Αυτό που λέω και στους σπουδαστές μου κατά καιρούς. Θέλει λεπτότητα, ακρίβεια, μελέτη, ανάγνωση και υπομονή ώστε να μπορέσεις να παρουσιάσεις μία ολοκληρωμένη δουλειά και επαγγελματική συνάμα. 

6. Έχεις σκεφτεί το επόμενο βιβλίο που θα γράψεις;

Έχω έτοιμες τις ιστορίες μου. Τις έχω φέρει στο φως, είμαι έτοιμος εδώ και αρκετά χρόνια, απλά περίμενα την κατάλληλη στιγμή και είναι αρκετά περίεργο τώρα σε περίοδο κρίσης. Αγάπησα τις εκδόσεις «Όστρια» πιο πολύ όταν μου έκαναν μία καλή πρόταση συμβολαίου που δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσω. Και τους είμαι ευγνώμων γι’ αυτό το συμβόλαιο. Αλλά και ο εκδότης μου από τις εκδόσεις «Όστρια» είναι αρκετά φιλικός, επαγγελματίας, με ιδέες. Είμαι τυχερός.

 

7. Ποιοι σε βοήθησαν για να φτάσει το βιβλίο στα χέρια μας;

Μου αρέσει να ταξιδεύω με συνοδοιπόρους. Την εικονογράφηση την υπογράφει η Ευγενία Λύτρα (ηθοποιός-εικαστικός), την σκιτσογραφία των ασκήσεων η Ευανθία Μακρή (νηπιαγωγός-αγιογράφος) και το ευτύχημα είναι πως είμαστε από την ίδια πόλη. Μεγαλώσαμε μαζί κάναμε σχέδια και να που σμίξαμε για το ταξίδι της γραφής. Η Καλαμπάκα βοηθάει αρκετά διότι μπορείς να ζήσεις άνετα, να εμπνευστείς και να βρεις τις «σχισμές» για να μπορέσεις να πας ένα βήμα παραπέρα.

 

8.  Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Ζήση Παπαϊωάννου; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή.

 

 Ευγενία Λύτρα (ηθοποιός- εικαστικός): Η συνεργασία μας με τον Ζήση Παπαϊωάννου, για μένα τουλάχιστον, ήταν ιδανική. Αρχικά ο Ζήσης έχει ένα μεγάλο προτέρημα σαν επαγγελματίας, εμπιστεύεται τον συνεργάτη του.  Δεν είναι ο άνθρωπος που θα σου πει σήμερα «πρέπει σ’ ένα μήνα να είμαστε έτοιμοι» και κάθε δύο μέρες θα σε ρωτάει «μήπως είσαι έτοιμη;». Απλά με άφησε να δουλέψω με τους δικούς μου ρυθμούς. Μου έδωσε πλήρη ελευθερία να σχεδιάσω ό,τι θέλω, δεν διαφωνήσαμε ούτε μια φορά, δεν μου ζήτησε ο ίδιος ούτε μια φορά να του στείλω κάποιο σχέδιο. Όταν κάτι ήταν έτοιμο του το έστελνα μόνη μου για να μου πει τη γνώμη του, η οποία ήταν πάντα «μ’ αρέσει». Μου εμπιστεύτηκε ουσιαστικά το έργο του και με εμπιστεύτηκε απόλυτα και για το συγκεκριμένο είναι που τον ευχαριστώ περισσότερο από όλα. Ήταν ταυτόχρονα όμως και το ίδιο το κείμενο που με έκανε να λατρέψω αυτή τη δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία εκπαιδευτικού τύπου. Όσο σημαντικό είναι το παραμύθι με την αλληγορία που θα περάσει κάποιο ηθικό μήνυμα και ταυτόχρονα θα διεγείρει τη φαντασία, τόσο σημαντικό είναι και ένα παραμύθι που φέρνει το παιδί σε επαφή με την πραγματικότητα και με διάφορα γνωστικά αντικείμενα τα οποία μετά θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να μελετήσει μεγαλώνοντας. Και το βιβλίο αυτό προσεγγίζει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ζήτημα ταυτόχρονα των Ελγίνειων μαρμάρων με τρόπο απλό και εύληπτο, χωρίς να κουράζει, ενώ επικεντρώνεται απόλυτα στο να προσφέρει πληροφορίες για το μουσείο και δίνει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία για τους ήρωες. Έτσι ήταν ξεκάθαρο και για μένα όταν το διάβασα ότι έπρεπε με την εικονογράφηση να στηρίξω ακριβώς αυτό το στόχο, να καταλάβει δηλαδή το κάθε παιδί που θα το διαβάσει ότι ένα μουσείο μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον.

 

Ευανθία Μακρή (νηπιαγωγός-αγιογράφος): Χαίρομαι που με το Ζήση πέρα από χρόνια φίλοι γίναμε και συνεργάτες. Δημιουργήσαμε κάτι άρτιο μέσα από μια καθ' όλα άψογη συνεργασία. Ο Ζήσης είναι ένας άνθρωπος με βαθιά πολιτιστική συνείδηση και πολλές δημιουργίες στο ενεργητικό του. Ανήσυχος και ευρηματικός. Μέσα από αυτό το παραμύθι αφήνει ακόμα ένα χνάρι στις τέχνες και τα γράμματα. Επίσης, μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να διδαχθούν έννοιες που σήμερα τείνουν να εκλείψουν και πρέπει να διασωθούν βάζοντας ο καθένας μας το λιθαράκι του. Ευχαριστώ το Ζήση για την εμπιστοσύνη του και την ευκαιρία στο να συμβάλλω κι εγώ με τον τρόπο μου σε αυτό.

 

 

Ευχαριστώ πολύ